FORSKRIFT OM MILJØRETTET HELSEVERN: Formålet med godkjenninger er å bidra til at miljøet i barnehagen fremmer helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold samt forebygger sykdom og skade. Foto: Maskot / NTB Scanpix
FORSKRIFT OM MILJØRETTET HELSEVERN: Formålet med godkjenninger er å bidra til at miljøet i barnehagen fremmer helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold samt forebygger sykdom og skade. Foto: Maskot / NTB ScanpixBilde 1 av 2
GODT SAMARBEID: Fagkonsulent for miljørettet helsevern, Gina Vreim Sundsbø og fagleder i Karihaugen barnehage, Trude Lyberg. Foto:
GODT SAMARBEID: Fagkonsulent for miljørettet helsevern, Gina Vreim Sundsbø og fagleder i Karihaugen barnehage, Trude Lyberg. Foto:Bilde 2 av 2

Forskrift om miljørettet helsevern:

Sikrer barnas arbeidsmiljø i barnehagen

39 av 51 barnehager i Bydel Alna er godkjent etter forskrift om miljørettet helsevern. En solid og målrettet innsats er lagt ned siden 2016, da tallet var 26.

I tillegg er ni barnehager i prosess for å bli godkjent.

Barnas arbeidsmiljølov

Gina Vreim Sundsbø, fagkonsulent for miljørettet helsevern i Bydel Alna, forteller at formålet med godkjenningen er å bidra til at miljøet i barnehagen fremmer helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold samt forebygger sykdom og skade.

– På arbeidsplassen snakker vi ofte om godt arbeidsmiljø. Dette handler om godt arbeidsmiljø for barna i barnehagen, og sånn sett er forskriften barnas arbeidsmiljølov, poengterer hun.

Et blikk utenfra

Karihaugen barnehage på Ellingsrud var en av barnehagene som ble godkjent i 2018. Barnehagen søkte godkjenning, og Vreim Sundsbø var på befaring og pekte på avvik som måtte lukkes før en godkjenning kunne bli gitt.
– Jeg opplevde det som positivt at det kom noen utenfra og så på barnehagen med andre øyne. Gina så ting som vi ikke tenker over i hverdagen, sier Trude Lyberg, fagleder i Karihaugen barnehage.

Bevisstgjøre ansatte

– Trude, kan du fortelle noe om hvilke grep dere tok for å bli godkjent?
– Først og fremst handler det om en bevisstgjøring i personalgruppen. Rapporten vi fikk var tydelig på hva vi måtte gjøre for å bli godkjent. Vi hadde mye på plass, men trengte gode rutiner og systemer.

Vreim Sundsbø forteller at avvikene handlet om at mange av de daglige praktiske rutinene ikke var skriftlig dokumentert.
– Internkontroll er en kontroll barnehagen selv utfører og som dokumenterer at regelverket etterleves på en systematisk måte. Enkelt sagt skal barnehagen vite hva den skal gjøre, gjøre det og etterpå kunne dokumentere at den har gjort det. Karihaugen innførte blant annet nye lufterutiner.
– Siden har dette blitt godt innarbeidet i hverdagen, legger Lyberg til.

Tas opp jevnlig

Lyberg mener det er en styrke at Alna barnehageenhet har en dedikert leder som jobber med helse, miljø og sikkerhet (HMS) i barnehagene. Faglederne i de kommunale barnehagene er med i en felles HMS-gruppe, i tillegg til lokale HMS-grupper i den enkelte barnehage.
– Slik blir tematikken løftet jevnlig og vi samarbeider om å finne gode løsninger.

Vreim Sundsbø er enig og forteller at det er lagt ned en solid innsats internt i Bydel Alna.
– Barn er gitt de forutsetningene som er der og har mindre kontroll på omgivelsene. Derfor er det viktig at barnehagene jobber systematisk med å legge til rette for gode miljøer for barna.

Godkjenning

At en barnehage mangler godkjenning innebærer ikke nødvendigvis at virksomheten skal stenges. Manglende godkjenning innebærer at virksomheten får nærmere oppfølging fra den kommunale tilsynsmyndigheten for miljørettet helsevern.