Eldre mennesker på sykehjem skjermes spesielt mot korona-viruset. Dørene er stengt for ordinært besøk, og 270 ansatte er satt i karantene. Her ser vi aktivitør Ann Birgit Spydevold (t.v.) og avdelingssykepleier Marija Wågsæther ved Furusethjemmet. Foto:
Eldre mennesker på sykehjem skjermes spesielt mot korona-viruset. Dørene er stengt for ordinært besøk, og 270 ansatte er satt i karantene. Her ser vi aktivitør Ann Birgit Spydevold (t.v.) og avdelingssykepleier Marija Wågsæther ved Furusethjemmet. Foto:Bilde 1 av 3
Ellingsrudhjemmet Foto:
Ellingsrudhjemmet Foto:Bilde 2 av 3
EN VANSKELIG TID: Furusethjemmet og de andre sykehjemmene i Oslo har innført besøksforbud og kuttet fellesaktivitene. Både pårørende og beboere forstår beslutningen, og Furusethjemmet prøver å gjøre det beste ut av situasjonen. Her med avdelingssykepleier Marija Wågsæther. Foto:
EN VANSKELIG TID: Furusethjemmet og de andre sykehjemmene i Oslo har innført besøksforbud og kuttet fellesaktivitene. Både pårørende og beboere forstår beslutningen, og Furusethjemmet prøver å gjøre det beste ut av situasjonen. Her med avdelingssykepleier Marija Wågsæther. Foto:Bilde 3 av 3

Slik er det på sykehjemmene:

– De er innforstått med at de er i risikogruppa

Det er registrert flere korona-relaterte dødsfall på sykehjemmene i Norge, og i Oslo er flere hundre sykehjems-ansatte satt i karantene. Nå må beboere på sykehjemmene innstille seg på en langt mer isolert hverdag med stengte dører og avlyste aktiviteter.

Det er besøksforbud på Furusethjemmet og de andre sykehjemmene i Oslo. Aktiviteter foregår i mindre grupper, enten det er bingo eller spaserturer ute. Beboere med smitte, eller ved mistanke om smitte, isoleres på rommene og beboernes hverdag er blitt enda mer institusjonspreget. Likevel er det stor forståelse blant beboerne for de strenge restriksjonene.

– De gir uttrykk for at de føler seg trygge, og kutt av fellesaktiviteter og besøksforbud er beslutninger som både beboere og pårørende har forståelse for, sier avdelingssykepleier på Furusethjemmet, Marija Wågsæther.

Dersom situasjonen tilsier det gjøres det unntak for besøk på sykehjemmene.

Men beboere på sykehjemmene, og eldre mennesker generelt, står oppført i risikogruppa, og derfor er det i tillegg til besøksforbud trappet opp på renhold med desinfisering og andre smitteverntiltak.

– De er innforstått med hvem som er i risikogruppa, og særlig de med underliggende sykdommer, forklarer Wågsæther.

EN VANSKELIG TID: Furusethjemmet og de andre sykehjemmene i Oslo har innført besøksforbud og kuttet fellesaktivitene. Både pårørende og beboere forstår beslutningen, og Furusethjemmet prøver å gjøre det beste ut av situasjonen. Her med avdelingssykepleier Marija Wågsæther.

EN VANSKELIG TID: Furusethjemmet og de andre sykehjemmene i Oslo har innført besøksforbud og kuttet fellesaktivitene. Både pårørende og beboere forstår beslutningen, og Furusethjemmet prøver å gjøre det beste ut av situasjonen. Her med avdelingssykepleier Marija Wågsæther.

Optimister

Aktivitør Ann Birgit Spydevold sier Furusethjemmet følger retningslinjer og påbud fra Sykehjemsetaten og helsemyndighetene, men legger til at de forsøker å ha en positiv tankegang i den vanskelige situasjonen.

– Beboerne snakker faktisk ganske lite om korona-situasjonen, men heller om positive og hyggelige ting. Jeg har ikke inntrykk av at de føler seg engstlige.

Torsdag formiddag var det planlagt sang på verandaen med «Optimist» av Jahn Teigen.

Sykehjemsetaten: Trenger ekstra personell med riktig kompetanse

Sykehjemsetaten er forberedt på en situasjon der så mange som 25 prosent av de ansatte kan bli syke. Nå jobbes det med å kontakte og kartlegge ressurser og kompetanse blant de mange frivillige som har stilt seg til rådighet.

– Vi planlegger hvordan vi skal håndtere situasjonen fremover, men vi vet ikke hvor stort dette utbruddet kommer til å bli. Byrådsavdelingen vår jobber med å skaffe nødvendig utstyr – vi har tilstrekkelig med utstyr akkurat nå, men på et tidspunkt vil vi trenge påfyll, sier direktør for samfunnskontakt i Sykehjemsetaten, Henrik Mevold.

Til nå er over 270 ansatte på de kommunale sykehjemmene satt i karantene. Enten på grunn av reise i utlandet, men også de som har hatt direkte kontakt med smittede, eller har symptonene.

Mevold sier til avisa at det også legges opp til at ansatte vil flyttes mellom sykehjemmene dersom det blir behov for det.

– Dette er en krevende periode for personalet, men de har stått på og gjort en fantastisk jobb – og dermed har de også greid å løse bemanningen med å bruke interne ressurser, samt utvidede stillinger og ekstra-vakter.

Ellingsrudhjemmet hardt rammet

I helgen ble det bekreftet at en beboer på Ellingsrudhjemmet omkom som følge av korona-smitte.

Ytterligere to beboere har påvist smitte, og sitter nå i isolasjon. Nå jobbes det med smitteoppsporing på Ellingsrudhjemmet, men kilden er pr. nå ikke funnet. Alle ansatte og beboere på sykehjemmene testes for korona dersom de viser symptomer på luftveisinfeksjoner. Det er også registrert fem tilfeller av smitte blant ansatte på Ellingsrudhjemmet, og total er 71 ansatte satt i karantene.

Ellingsrudhjemmet

Ellingsrudhjemmet