– Det er veldig synd, og vi blir lei oss. Vi har sett at lunsjtilbudet har vært så utrolig bra på flere forskjellige plan, sier rektor Cathrine Torsvik Thingnes.
Lærer Morten Vist Scheie forteller at han merket at elevene ble mer våkne og konsentrerte etter lunsj da tilbudet først ble innført på skolen. Nå er han redd for at avviklingen skal føre til forverret kosthold blant elevene.
– Vi ser nå at alle elevene får i seg godt med mat når det er storefri, og jeg merker at de blir mer konsentrerte i timene etter. Det gjør at de holder ut skoledagen bedre, og at læringsutbyttet øker, sier Scheie.
Anders Stanes Enger forteller at samholdet blant elevene – også på tvers av trinnene – ble bedre etter at tilbudet ble innført.
– I stedet for at elevene sitter i hvert sitt klasserom og spiser maten sin, møtes de ved lunsjutdelingen, noe som har gjort at elever på tvers av trinnene har blitt bedre kjent, forteller han.
Rektor Cathrine sier at de er avhengige av støtte fra kommunen for å kunne opprettholde et slikt tilbud, men sier at de jobber for å se hvilke alternativer de har.
Hva synes elevene?
Vi snakket med én elev fra hvert trinn på Apalløkka skole. Her er deres meninger.
– Det som var bra med tilbudet, var at alle hadde lik tilgang på sunn og god mat, og at ingen hadde flere privilegier enn andre. Jeg er redd for at medelevene mine ikke spiser like godt lengre og at de mister konsentrasjonen når tilbudet fjernes. Det er også litt dumt at politikerne prioriterer andre ting enn skolehverdagen vår. Når de fjerner penger fra budsjettet vårt, fører det til en vanskeligere skolehverdag: for det er viktig å huske at vi er fremtiden, og at vi trenger den støtten fra politikerne, sier niendeklassingen Rania Bensouda.
– Det er ganske kjipt. Jeg har fått bedre kontakt med de andre elevene etter at tilbudet ble innført. I tillegg føler jeg at mange spiste mye usunn mat som de kjøpte på butikken før ordningen kom, men nå spiser alle sunn og god mat, noe som gjør at vi også fungerer bedre på skolebenken, sier åttendeklassingen Athavan Mathias Sasikaran.
– Maten har blitt en slags motivasjon for oss elevene – vi ser fram til å få varm lunsj i pausen. Maten er god, og jeg føler at vi får sosialt utbytte av å stå i kø og snakke sammen. Det er kjipt at det blir borte nå, for vi har jo sett at det har hatt positive virkninger – det har vi merket på hele skolen, sier tiendeklassingen Leon Fængsrud-Straumseng.
Opptatt av barnas mathelse
Skolens miljøarbeidere er opptatt av barnas velvære, og mener at lunsjtilbudet har vært et positivt tilskudd for barnas trivsel.
– Vi har spilt en viktig rolle under matutdelingen, og vi gleder oss over å se at barna får i seg næringsrik og god mat. Vi har merket at stemningen har bedret seg på skolen – og folk har fått flere venner. Elevene syns det var veldig trist da vi kunngjorde at lunsjtilbudet var over, sier miljøarbeider Amal Salhi.
Hva med arbeidsplassene?
Det er Vegetar Expressen som er leverandør av maten. De serverer ungdommene sunn og deilig vegetarmat, noe som har hjulpet elevene med å holde motoren gående gjennom skoledagen. Nå får de ikke levere mat til skolen lengre, og det har flere negative ringvirkninger.
– Det er jo veldig synd for elevene, og det har negative konsekvenser for Vegetar Expressen. Vi prøver å skape arbeidsplasser for ekstra sårbare grupper, men nå har vi altfor lite å gjøre. Det er surt med motgang som dette, spesielt når vi har fått såpass gode tilbakemeldinger på maten vi har servert, sier daglig leder i Mamas Mat, Ragnhild Slettner.
Vegetar Expressen er et felles prosjekt mellom Mamas Mat og Bydel Grorud, hvor målet er å sysselsette kvinner som for eksempel ikke kan så godt norsk.
Slutten på gratis lunsj ved Apalløkka er indirekte med på å true deres arbeidsplasser. Slettner mener det er en vinn-vinn situasjon dersom man både kan beholde disse arbeidsplassene og samtidig gjøre elevene glade og mette.
Les hva utdanningsbyråden svarer
Utdanningsbyråd Julie Remen Midtgarden (H) svarer Apalløkka skole om lunsj-støtten her.