FORNØYD: Lilleba Schulhus (94) er blant veteranene på Grorudhuset. Hun flyttet inn da lavblokka sto ferdig, i mars 2017. Foto:
FORNØYD: Lilleba Schulhus (94) er blant veteranene på Grorudhuset. Hun flyttet inn da lavblokka sto ferdig, i mars 2017. Foto:Bilde 1 av 4
GLADE: Rehabilitering av Martin Skatvedts vei 1 har vært et kjempeprosjekt. Nå er bydels­direktør Øystein E. Søreide og Helse- og omsorgssjef Bente Almås glade for at bygget <br/>
GLADE: Rehabilitering av Martin Skatvedts vei 1 har vært et kjempeprosjekt. Nå er bydels­direktør Øystein E. Søreide og Helse- og omsorgssjef Bente Almås glade for at bygget
Bilde 2 av 4
snart står ferdig. Foto:
snart står ferdig. Foto:Bilde 3 av 4
FLERE BEBOERE: Lilleba Schulhus trives godt på Grorudhuset og gleder seg til å få mange nye naboer. Her er har hun besøk i leiligheten sin av seksjonsleder på Grorudhuset, Iren Moen. Foto:
FLERE BEBOERE: Lilleba Schulhus trives godt på Grorudhuset og gleder seg til å få mange nye naboer. Her er har hun besøk i leiligheten sin av seksjonsleder på Grorudhuset, Iren Moen. Foto:Bilde 4 av 4

Snart klart for innflytting på Grorudhuset Omsorg+

Byggearbeidene på Grorudhuset på Kalbakken er så godt som ferdige, og snart vil 90 beboere
være på plass i splitter nye Omsorg+-leiligheter. Er dette noe for deg? Da kan du søke nå!

Omsorg+ er omsorgsboliger for eldre som har problemer med å klare seg i egen bolig, men som ikke har behov for sykehjemsplass. De siste årene er det åpnet Omsorg+-tilbud flere steder i Oslo, og nå har turen kommet til Grorud. I Martin Skatvedts vei 1 vil bydelen tilby 90 Omsorg+-boliger.

– Det har vært stor interesse for Omsorg+-leilighetene, og vi er glade for at bygget snart står ferdig, og at vi kan begynne å behandle søknader fra potensielle beboere, sier avdelingssjef for Helse og omsorg, Bente Almås.

Neste uke inviterer Bydel Grorud potensielle beboere til informasjonsmøte.
– Mange ønsker å vite mer om tilbudet. Derfor arrangerer vi åpent informasjonsmøte på Grorudhuset mandag 24. september fra klokken 17.00, sier hun. Møtet er åpent for alle, og det er ingen påmelding.

Må søke om bolig

De som ønsker å bo i en Omsorg+-bolig, må søke bostedsbydelen sin på et eget søknadsskjema. Skjemaet er tilgjengelig på kommunens nettsider. Når søknaden er mottatt, vil en saksbehandler fra bydelen komme på et kartleggings- og vurderingsbesøk som en del av saksbehandlingen.

– Omsorg+ er et tilbud for eldre over 67 år som har problemer med å bo hjemme, men som ikke har behov for sykehjemsplass. Huset er bemannet med husvert hele døgnet. Husverten hjelper til med småting og er en ekstra trygghet, men yter ikke helsehjelp. Dersom man har behov for helsehjelp, må man søke om hjemmetjenester, forklarer Almås.

Sosialt og hyggelig

Leilighetene på Grorudhuset er to-roms leiligheter på mellom 40 og 50 kvadratmeter. Alle leilighetene har eget kjøkken, bad og soverom. Noen leiligheter har litt romsligere soverom, og egner seg derfor for ektepar. Leieprisen vil ligge på ca. 10.000 kroner i måneden.

Bydelsdirektør Øystein E. Søreide tror beboerne vil trives på Kalbakken.
– På Grorudhuset er det et omfattende tilbud, både til beboere og befolkningen for øvrig. På Granitten kafé kan man kjøpe lunsj, middag eller en kaffekopp. Det er konserter, bingo, quiz og andre arrangementer. I tillegg er det treningstilbud, både for eldre og for hele befolkningen, og det vil bli tilbud om frisør og fotpleier. Jeg er stolt av det tilbudet vi har fått til på Grorudhuset, sier Søreide.

Han er opptatt av at befolkningen i Bydel Grorud skal opp-leve mestring, uansett alder.
– Jeg tror mange eldre ønsker å bo hjemme og klare seg selv så lenge som mulig, og jeg er sikker på at Omsorg+ er et godt alternativ i så måte. Her har man sin egen leilighet, men samtidig har man mulighet til å delta i aktiviteter og være sosial med andre. Jeg tror dette blir veldig bra, sier Søreide.

Fornøyd beboer

Rehabiliteringen av Martin Skatvedts vei 1 (tidligere Trondheimsveien 387) startet høsten 2015. Komplekset består av en lavblokk og en høyblokk. Lavblokken, som inneholder kafé, kontorer, trenings- og fellesrom og 34 leiligheter, sto ferdig våren 2017. Lilleba Schulhus (94) var blant de første som flyttet inn, i mars 2017.

– Jeg synes jeg har det fint her. I begynnelsen var det litt stille, men nå er det litt mer liv. Det blir spennende når de nye beboerne flytter inn, sier 94-åringen.

Hun går ofte ned i kafeen for å spise lunsj eller middag.
– Det er god mat her. Og det er hyggelig og sosialt. Jeg liker å snakke med andre, sier hun.

Vil du vite mer? Kom på informasjonsmøte på Grorudhuset mandag 24. september kl. 17!

Hvem kan søke?

• Du må være over 67 år.

• Du må ha lovlig opphold i Norge og ha bodd de siste to årene i Oslo.

• Du må ha problemer med å bo i egen bolig, eller din nåværende bolig må være uegnet. Den kan være uegnet fordi den ikke er tilrettelagt for nedsatt funksjonsevne, eller fordi du opplever utrygghet eller ensomhet der du bor i dag.

Slik søker du

• Du finner søknadsskjema på kommunens nettsider: www.oslo.kommune.no/sok-omsorgpluss

• Når du skal søke, må du beskrive ditt behov for hjelp. Hva klarer du selv, og hva trenger du hjelp til?

• Du må legge ved kopi av leiekontrakten hvis du leier bolig, eller kjøpskontrakt eller annen dokumentasjon hvis du eier egen bolig. I tillegg må du legge ved legeattest.

• Søknaden sendes til Bydel Grorud, Bestillerenheten, Ammerudveien 22, 0958 Oslo.

• Når søknaden er mottatt, kommer bydelen på hjemmebesøk. Bydelen kontakter deg om dette. Det er ønskelig at en av dine pårørende er til stede hvis det er mulig.

• Du får skriftlig svar på søknaden innen fire uker.

• Hvis det er flere søkere enn ledige boliger, må bydelen prioritere mellom søkerne. Det vil bli opprettet venteliste for alle godkjente søkere som ikke får en bolig omgående, både nå og i fremtiden.

• Hvis du får tilbud om bolig, tegner du leieavtale med kommunen. Avtalen er ikke tidsbegrenset.

Kjekt å vite om Grorudhuset Omsorg+

• Leilighetene er 40-50 kvadratmeter store og leieprisen er cirka 10.000 kroner i måneden.

• Dersom du får innvilget søknaden, får du tildelt en leilighet. Det er ikke mulig å søke om spesifikke leiligheter, eller om leilighet med balkong. De fleste leilighetene er uten balkong, men det er flere felles balkonger og uteområder.

• Når søknaden er mottatt, kommer bydelen på hjemmebesøk. Du trenger ikke ta kontakt med oss, vi ringer deg for å avtale tid. Hvis det er mulig, ønsker vi at en av dine pårørende er til stede under hjemmebesøket.

• Du må selv sørge for å si opp eller selge din nåværende bolig og for selve flyttingen til Grorudhuset. Leilighetene leies ut umøblert.

• Grorudhuset er ikke et sykehjem. De som har behov for helsetjenester, må søke om hjemmetjenester. For noen vil
det være aktuelt å ha både hjemmetjenester og trygghetsalarm, mens andre beboere vil klare seg selv.

• Huset er bemannet med en husvert som kan hjelpe til med småting, for eksempel om man har låst seg ute eller trenger bistand til å få fikset noe i leiligheten. Husverten er en ekstra trygghet, men skal ikke yte helsehjelp.

• Ektepar kan søke om plass dersom en av ektefellene oppfyller kravene til å få tildelt en Omsorg+-leilighet. Medsøker må være minst 60 år. Dersom ektefellen går bort, kan medsøker «arve» kontrakten, selv om
vedkommende ikke oppfyller kravene.