Tor-Erik Røberg-Larsen. Foto:
Tor-Erik Røberg-Larsen. Foto:Bilde 1 av 3
Stovnertårnet.
Stovnertårnet.Bilde 2 av 3
Stort oppmøte. Foto:
Stort oppmøte. Foto:Bilde 3 av 3

Torsdag kveld:

Stort engasjement på Groruddalstinget

Akkurat nå pågår det et stort debattmøte på sentertorget på Stovner. Det nystartede Groruddalstinget avholder sitt første «ting», og med den velkjente NRK-profilen Geir Helljesen som programleder, slippes kraftfulle meninger ut under sentertaket. Den største tordentalen så langt er det Tor-Erik Røberg-Larsen som har stått for. Han var opptatt av at ungdommen skulle ha et fritidsklubb å gå til, og buldret at «politikere og byråkrater skal plages så mye at de kommer krabbende og ber om å få åpne en fritidsklubb.»

Temaet for møtet var «Svikter Groruddals-satsingen de unge?». Slik vi oppfattet Røberg-Larsen for kort tid siden, er svaret «Ja». Han hadde ikke noe til overs for «såkalte signalbygg», og mente at de 24 millionene som var brukt på Stovnertårnet heller burde blitt brukt på «innhold», altså til ungdommen.

Røberg-Larsens sønn, Anders, var også til stede, og ble for kort tid siden intervjuet på direkten av NRK Østlandssendingen. Anders Røberg-Larsen (Ap) er byrådssekretær for byutvikling, og har ansvar for kommunens del av Groruddals-satsingen. Far og sønn er enige om mye, men ikke alt, og akkurat Stovnertårnet er et lokalt initiativ som i andre sammenhenger har høstet lovord. 

Innledningsvis ble stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) spurt av Helljesen hva Groruddalstinget er og hva som er formålet. Bøhler fortalte at de er 19 personer som brenner for Groruddalen, og som ønsker å ta tak i aktuelle problemstiller og bringe dem til debatt der folk ferdes. I dag er de på Stovner og snakker om ungdom, neste gang er de et annet sted.

Bøhler sa at det er viktig «å komme ut», det passer ikke for alle å oppsøke et møtelokale i 4. etasje, som han retorisk sa. Ellers var han opptatt av utenforskap, at alle må gis tilbud og muligheter, mens stasjonssjef John Roger Lund fremholdt at det ikke er så galt på Stovner sammenliknet med andre steder, men at enkelte episoder har satt bydelen i negativt lys. Han understreket og oppfordret samtidig folk til å kontakte politiet om det skulle være noe. – Ikke vær redd for å si i fra, sa han.

Også publikum slapp til med spørsmål og synspunkter. En afghansk mor og flyktning var takknemlig for den måten hun var mottatt på i Norge, og ville gi noe tilbake. Derfor var hun blitt en «bydelsmor». Tove Steinbo fulgte deretter. Hun har bodd i bydelen siden kuene gresset på jordene. Hun var glad for å komme etter den afghanske kvinnen, som hun sa, fordi det var akkurat det hun ville poengtere: At de som bor på Stovner må ta i et tak selv, man kan ikke forvente at alt blir lagt til rette for en.

Da møtet begynte klokka 18.00 var det godt og vel 100 personer på torget. En time etterpå var det nærmere 200, inklusive de på galleriet, og akkurat i dag fikk man konkurranse om oppmerksomheten: I Stovner bibliotek er det bokbad med forfatteren bak boksuksessen  «Tante Ulrikkes vei», Zeshan Shakar (35), og i bydelsadministrasjonen var det møte i bydelsutvalget. Også det startet klokka 18.00.

Akers Avis Groruddalen kommer tilbake med tradisjonell avis-reportasje til uka.