12. mars 2020 iverksatte regjeringen en rekke tiltak i håp om å stanse viruset. Tiltakene er de sterkeste og mest inngripende vi har hatt i Norge i fredstid.
Barnehagene, skolene og universitetene er stengt. Det er også små og store bedrifter, restauranter, treningssentre og konsertscener. Mange butikker og bedrifter står uten kunder som følge av smitteverntiltak.
– Tiltakene ser ut til å bremse smitten, men vi trenger mer tid for å se hvilken effekt de har. Regjeringen har fastsatt en strategi for å begrense smittespredningen som innebærer at hver enkelt som er smittet maksimalt skal smitte én annen person. Da vil helsevesenet ha kapasitet til å hjelpe alle som trenger det, sier statsminister Erna Solberg.
Det er for tidlig å konkludere på om de iverksatte tiltakene er effektive. Regjeringen fortsetter derfor med de strenge tiltakene, i første omgang til og med 13. april 2020. Det viktigste er å sikre at de som blir alvorlig syke, enten av korona eller andre årsaker, kan få hjelp i helsetjenesten. Og at helsetjenesten ikke blir overbelastet.
– Vi må vi fortsette dugnaden for å slå ned smitten. Vi vet det koster, men folk over hele landet følger opp. Det vil jeg takke for. Vi har kommet oss gjennom tøffe tider før. Det skal vi klare nå også, sier statsministeren.
Helsetjenesten iverksetter en rekke tiltak for å ha kapasitet til å gi behandling til syke koronasmittede, og samtidig yte øyeblikkelig hjelp og gi behandling til pasienter med annen alvorlig sykdom.
– Alt det vi gjør nå er for at folk skal få god behandling hvis de blir alvorlig syke. Norge har en god helsetjeneste som nå jobber for å øke kapasiteten og dreie innsatsen for å være best mulig forberedt på det som kan møte oss. Vi står fast på tiltakene som har som mål at helsetjenesten ikke skal blir for hardt presset. Samtidig forbereder vi helsetjenesten på en situasjon der vi ikke lykkes med å stoppe smittespredningen i så stor grad som vi ønsker, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
– Sykehusene jobber nå med å redusere planlagte behandlinger og operasjoner, og dreie kapasiteten over mot pasienter som trenger intensivbehandling og respiratorer. Jeg vet at dette er en belastning for dem som må vente med å få hjelp, men det er nødvendig for å sikre øyeblikkelig hjelp og intensivbehandling. Et av tiltakene er å øke kompetansen hos sykepleierne fra andre avdelinger slik at de kan jobbe med intensivpasienter og respiratorbehandling, sier helse- og omsorgsministeren.
Tiltak som videreføres til påske (kan forlenges)
• De strenge hygienetiltakene fortsetter. Folk må holde fysisk avstand til hverandre, ha god håndhygiene og hoste i papir eller albuekroken.
• Ute i det offentlige rom, bør folk ha minst en meters avstand til andre mennesker. Når man er ute, bør man ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe – med unntak av de som er i familie eller i samme husstand. Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre, men det gjelder ikke de som er i familie eller i samme husstand.
• Alle landets barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, høyskoler og universiteter og andre utdanningsinstitusjoner holder stengt.
• Barnehagebarn og barn på småskoletrinnet med foreldre som har samfunnskritiske funksjoner, fortsetter å få et tilbud i sin barnehage og skole.
• Reglene om karantene og isolasjon etter kontakt med smittede (smittekarantene) videreføres. Dersom du har vært i nær kontakt med noen som har fått påvist koronavirus, skal du være i karantene i 14 dager. Dersom du har vært på utenlandsreise skal du være i karantene i 14 dager fra den dagen du kom hjem. Dersom du har fått påvist eller testes for koronavirus, må du isoleres. Det betyr at du må holde deg hjemme hele tiden og ikke gå ut. Dersom testen er negativ, skal du fullføre karanteneperioden.
• Reglene for karantene ved innreise til Norge fra utlandet (reisekarantene) videreføres med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.
• Reglene om bortvisning av utenlandske statsborgere som ikke bor eller jobber i Norge ved grensen videreføres, med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.
• Grensekontrollen på indre Schengen-grenser forlenges.
• Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder både tjenestereiser og privatreiser, foreløpig ut april 2020.
• Kulturarrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs er forbudt.
• Alle virksomheter i serveringsbransjen, med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand, holdes stengt.
• Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
• Treningssentre, svømmehaller, badeland og liknende holder stengt.
• Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking(piercing) og liknende holder stengt.
• Forbudet mot opphold på hytter/fritidseiendommer opprettholdes.
• Alle landets trafikkstasjoner holder stengt.
• Kollektivtransporttilbudet opprettholdes.