OVERSIKT: Lageret er systematisk og oversiktlig. Fritz vet hvor ting er. For anledningen holder han en jaktradio i hånden. Den synes i terrenget! Foto:
OVERSIKT: Lageret er systematisk og oversiktlig. Fritz vet hvor ting er. For anledningen holder han en jaktradio i hånden. Den synes i terrenget! Foto:Bilde 1 av 1

Inkluderingsdugnad i arbeidslivet:

Trives hos Zodiac

Fritz Hansen (51) fra Haugenstua smiler fornøyd der han viser oss det store lageret til Zodiac. Tidligere jobbet han hos Elkjøp på Carl Berner, men når den virksomheten måtte pakke ned i slutten av mars i fjor, ble Fritz arbeidsledig.

– Heldigvis ble det ikke mye sofasliting, sier Fritz. 

– Det gikk ikke lang tid før noe begynte å skje. Jeg hadde en kontaktperson hos NAV på Stovner som forsto hva det dreide seg om.

Kontakten med Rehabil ble opprettet på våren i fjor og deretter gikk det raskt. Det ble samtaler med veiledere hos dem, og det det ble en dag med informasjon hos Rehabil.

– Hva gjorde at du sa ja takk til å snakke med Rehabil?

– Jeg hadde jo hatt noen dager med uro, tankespinn og depresjon. Jeg bestemte meg til å se nærmere på hva dette var, hva det innebar. Jeg skjønte at det var viktig at jeg ikke ga meg bare etter en dag.

Deretter ble det møte med arbeidsgiver Rolf Ramberg jr. hos Zodiac. Det ble raskt klart at en 50 prosent stilling var bedre for Fritz enn en full stilling – og slik ble det: Fem dager i uka, fire timer hver dag. Det passet bedriften Zodiac som «hånd i hanske!»

– Hadde jeg begynt med «full force» hadde jeg kanskje ikke stått løpet. Det hadde kanskje ikke blitt langvarig, sier Fritz.

Han kunne starte i sin jobb for Zodiac rundt denne datoen i fjor. Etter noen måneders prøvetid ble det fast ansettelse i september.

Fra da av har Fritz «rulet» på lageret hos Zodiac, og ifølge arbeidsgiver har det gått veldig bra.

Føler tillit

– Det er nesten utrolig at en fersking som meg har fått overta dette lageret, sier en smilende Fritz. Selve lagersystemet ble tatt med fra bedriftens virksomhet på Skarnes.

Fra før av kjente han til lagerstyringssytemet Visma. Han var også fortrolig med de tjenestene Bring (Posten) tilbyr, og han føler at han kan det han trenger for jobben.

Nye modeller og nye produkter får ny plass og noe blir faset ut. I den tiden Fritz har jobbet hos Zodiac har han økt produktkunnskapen betraktelig:

– Noen radiotyper trenger lisens, mens andre er såkalt konsesjonsfrie. Enkelte ganger må man sette opp en «repeater» for å videresende og øke rekkevidden. Hele tiden er det viktig at radioene som benyttes ikke kommer på feil nett. Det kan gi forstyrrelser, for eksempel i flytrafikken.

Selv om det er sommer er det jevnt med oppdrag for Zodiac, men til høsten, når jaktsesongen starter, går det på høygir. Men det har Fritz allerede vært igjennom og ønsker nye og gamle kunder velkommen til lageret. 

Av og til kommer veilederen hans fra Rehabil overraskende innom. For å slå av en prat og høre hvordan det går. Det synes Fritz er positivt!

Når Fritz er ferdig for dagen går han gjerne litt rundt og titter. Han skyr sofaen! Det er kanskje noen ting han heller burde ta tak i. Men tilbake i leiligheten på Haugenstua blir det filmtitting og litt musikk, og når det gjelder film tar han med hele spekteret. Cinemateket og Film fra sør er han godt kjent med. Her finner han filmer som kanskje aldri vises på en ordinær kino.