Ifølge varslingstjenesten varsom.no regner man ikke med at verken små, mellomstore eller store vann i Lillomarka og Østmarka har det de kaller «farbar is» ennå. Alle kategorier er derimot merket som «islegging». Derfor understrekes det at man må sjekke isen nøye, være flere sammen, og bruke sikkerhetsutstyr. Til det første punktet er det svært nyttig med en såkalt isstav, en langrennsstav med ekstra kraftig pigg, som man lett kan slå gjennom tynn is med – og dermed vite at denne heller ikke kan bære et menneske.
Ispigger til å ha rundt halsen er også anbefalt sikkerhetsutstyr, så man har en sjanse hvis uhellet skulle være ute, men merk at en kasteline uansett vil være å foretrekke - man kan rett og slett ikke alltid komme seg opp av vannet uten hjelp.
Pass på de firbeinte
Varsom.no skriver også litt om noen ekstra sikkerhetshensyn å ta hvis man er på tur med hund i nærheten av usikker is.
«Vi vil også minne om at hunder ikke har noen naturlig sperre mot å gå på tynn is, og derfor bør være i bånd nær islagte vann. Skjer det noe spennende på isen, så kan de komme langt på tynn is før de går gjennom. Du går garantert gjennom lenge før du når ut til hunden. Skal du selv redde dyret, må du være sikker på at du kommer deg tilbake. Uten et tau festet til land eller i hendene på noen turvenner, er risikoen svært stor. De siste fem vintrene har 19 personer gått gjennom isen i forsøk på å redde kjæledyret sitt, og 3 av dem omkom. Ring heller brannvesenet, de rykker raskt ut!»