Kjell Ove Hauge, 
Rektor Kuben vgs. Foto:
Kjell Ove Hauge, 
Rektor Kuben vgs. Foto:Bilde 1 av 1

Rektoren på Kuben:

– Velg yrkesfag!

Fra midten av januar er det 14 hektiske dager blant videregående skoler i Oslo. Vi åpner dørene for over 6000 10-klassinger som står foran viktig veivalg av utdanningsprogram og videregående skole. Det er mye å velge mellom, men jeg ønsker å gi en direkte oppfordring til alle som står mellom valget studiespesialisering (ST) eller yrkesfag (YF) – velg yrkesfag! La meg forsøke å begrunne hvorfor.

Norge trenger flere fagarbeidere og byrådet har satt som mål at hver tredje elev skal velge YF. De siste årene har yrkesfag vært valget til omtrent hver fjerde elev i Oslo. Vi må derfor bli flinkere til å fortelle om fordelene med yrkesfaglig utdanning.

Jeg har samlet 10 gode grunner for å velge yrkesfag:

1. Din yrkesfaglige kompetanse vil være etterspurt. Beregninger viser at Oslo, ja hele Norge, vil mangle fagarbeidere i en rekke sektorer i årene som kommer. Fagbrev og mesterbrev er de mest etterspurte utdanningene blant NHOs medlemsbedrifter de siste årene.

2. Dersom du fullfører de to årene på videregående vil en rekke fagområder stille med lærlingegaranti. Mange flotte bedrifter vil til og med gi deg en mulighet som lærling selv om du mangler ett eller flere fag.

3. Du vil få lønn under utdanning og kommer deg raskt i jobb. Sammenlignet med høyskole- / universitetsutdanning, som gjerne gir 5 års studielån, vil du motta lønn fra du er 18-19 år og dermed kunne klare deg uten studielån.  

4. Ved siden av fagutdanning vil du utvikle ferdigheter som etterspørres i alle sektorer: Du blir god til å jobbe selvstendig, løse problemer, se og forstå sammenheng mellom ulike fagområder og samarbeide med kolleger innen eget fag og andre komplementerende fag.

5. Du vil få en praktisk og variert videregående opplæring, og du vil ofte skape noe konkret og synlig både i utdanning og yrke.

6. Du vil ha mange muligheter for etter- og videreutdanning. Fagskoleutdanning gir studiepoeng, styrket kompetanse og ofte lønnsøkning.

7. Kommunen bruker mer ressurser på din videregående utdannelse. Mesteparten av opplæringen på yrkesfag foregår i halve elevgrupper sammenlignet med ST. Det betyr høyere lærertetthet og mulighet for tettere oppfølging.

8. Du vil ha kort vei til å etablere din egen bærekraftige bedrift.

9. Du har over 180 yrker å velge mellom.

10. Dersom videregående skole ikke passer for deg, finnes det en rekke alternativer innen yrkesfaglig opplæring som eksempelvis praksisbrev eller lærekandidatordning.

Alternativet til yrkesfag er også yrkesfag!

Det høres kanskje rart ut, men det stemmer. I Osloskolen har vi utviklet flere kombinasjonsløp for elever som ønsker en mer praktisk skolegang, men som samtidig ønsker studieforberedende kompetanse etter endt videregående opplæring. Disse tilbudene kaller vi dobbelkompetanseløp og praksisrettede studieforberedende løp.

Dobbelkompetansetilbud finnes i Oslo innen byggfag og helsefag. Begge tilbudene ligger på Kuben. Tilbudene kalles YSK – yrkes- og studiekompetanse. Dette er 4-årige løp som gir både fag- og svennebrev og samtidig studiekompetanse med realfagsfordypning, samt lærlingelønn under utdannelsen. Kombinasjonen med dobling av praktisk og teoretisk kompetanse er svært etterspurt i arbeidslivet.

Mange elever velger Vg3 påbygning til generell studiekompetanse etter to år på yrkesfag. Vi har derfor utviklet en del 3-årige tilbud der kombinasjonen yrkesfag og studiekompetanse er flettet sammen. Disse tilbudene kalles praksisrettet studiekompetanse. Disse tilbudene gir også langt på vei dobbel kompetanse. Etter 3 år står elevene kvalifisert til høyskole og universitetsstudier, eller elevene kan velge læretid mot fagbrev eller svennebrev. Her er en oversikt over slike kombinasjonstilbud i Oslo:

• Ambulansefag, Holtet

• Barne- og ungdomsarbeiderfag, Ulsrud

• Tekstilarbeid, trearbeid og gullsmed, Edvard Munch

• Elenergi og miljø, Elvebakken

• Helsefagarbeider, Ullern

• Informasjonsteknologi og medieproduksjon, Elvebakken

• Informatikklinja – programmering, design og utvikling av IT-systemer, Kuben

• Robotikklinja – elektronikk, automatisering og robotikk, Kuben

Jeg håper dette var en nyttig samling av informasjon. Lykke til med utdanningsvalget!