ENDER MED SJOKKREGNING: Gro Smogeli, senterleder for a-krimsenteret i Oslo, advarer mot håndverkere som tilbyr tjenester på døra. Krimsenteret erfarer at de mindre tjenestene ofte eskalerer og ender med en sjokkregning. (Foto: Politiet)
ENDER MED SJOKKREGNING: Gro Smogeli, senterleder for a-krimsenteret i Oslo, advarer mot håndverkere som tilbyr tjenester på døra. Krimsenteret erfarer at de mindre tjenestene ofte eskalerer og ender med en sjokkregning. (Foto: Politiet) Bilde 1 av 1

A-krimsenteret advarer mot håndverkere på dørsalg

I en pressemelding fraråder a-krimsenteret i Oslo å inngå avtale med håndverkere som ringer på dører for å tilby tjenester. De opplever at boligeiere og sameier årlig blir oppsøkt av useriøse håndverkere, og at eldre er spesielt utsatt.

Håndverkerne kan virke både sympatiske og tillitvekkende, men er det viktig å være klar over at dette sannsynligvis er useriøse eller kriminelle aktører som ikke har nødvendige fagkunnskaper, og som bevisst unndrar skatt og avgift og utnytter arbeidstakere, sier leder for a-krimsenteret i Oslo, Gro Smogeli, i pressemeldingen. 
Mot forskuddsbetaling tilbyr håndverkerne tjenester på døra eller legger flygeblader i postkassa, ofte med flere tjenester som utvendig husvask og renovering av fasade. 

Ender med sjokkregning

Krimsenteret melder at mindre oppdrag har en tendens til å utvikle seg til større arbeid for en større sum. Hvis håndverkerne drar fra plassen før oppdraget er ferdigstilt blir det vanskeligere for politiet ved å nå dem med anmeldelsen.
Så snart de har satt i gang med jobben, oppdager de plutselig andre alvorlige «feil» som de sterkt oppfordrer deg til å utbedre. Det som startet som et tilbud om å gjøre en jobb for ti til tjue tusen kroner kan ende opp med at du må punge ut med hundretusenvis av kroner, og sitter igjen med en dårlig eller ofte ikke ferdigstilt jobb, og ingen reklamasjonsrettigheter, fortsetter Smogeli. 

Eldre er særlig utsatt

A-krimsenteret i Oslo jobber for å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet i Oslo, Bærum og Asker kommune. De skriver at de oppsøkende håndverkerne ofte observerer områder i forkant, slik at de vet hvilke adresser som er attraktive til jobben. Det viser seg at eldre mennesker i eneboliger er spesielt utsatt.

– Vi oppfordrer til en prat med foreldre eller besteforeldre om risikoen ved å inngå avtaler med oppsøkende håndverkere. Du risikerer ikke bare dårlig håndverk, men kan også uforvarende bidra til å støtte arbeidslivskriminalitet. Her er det rett å slett best å takke høflig nei, sier Smogeli. 

Krimsenteret anbefaler å ta en bakgrunnsjekk av virksomheten før man inngår en avtale. Det er også lurt å skrive en kontrakt på forhånd med pris på arbeidet. Du kan søke opp firmaet i Brønnøysundregistrene.

Disse tipsene anbefaler A-krimsenteret i Oslo hvis du får en håndverker på døra:

  • Sjekk om virksomheten er registrert i Merverdiavgiftsregisteret. 
  • Få et skriftlig tilbud på arbeidet som skal utføres, og avtal på forhånd til hvilken pris. Da står du sterkere i reklamasjons- og klagesaker, og om du etterpå må anmelde lovbrudd. 
  • Be om og sjekk gjerne referanser fra andre som har brukt virksomheten.
  • Ikke betal kontant.
  • Be om faktura slik at du har en bekreftelse på hva du betaler for. 
  • Betal via bank. Når man betaler for tjenester via bank, blir det vanskeligere å unndra skatter og avgifter.