KREVER SVAR: SK Speed føler seg urettferdig behandlet og får ikke trent i basseng som andre svømmeklubber i Oslo-området. Foto:
KREVER SVAR: SK Speed føler seg urettferdig behandlet og får ikke trent i basseng som andre svømmeklubber i Oslo-området. Foto:Bilde 1 av 1

Debatt:

– Forskjellsbehandler byens svømmeklubber

Kjenner du en svømmer? I så fall vil du vite at det er en idrett for de dedikerte. En 14-årig konkurransesvømmer trener opp mot 20 timer i uken, og en vanlig treningsuke kan bestå av om lag 40.000 meter unnagjort i bassenget. I feriene er det treningsleir som gjelder, med to økter om dagen, og et systematisk opplegg med mat, søvn og hvile.

I konkurranse er det små marginer som skiller, og hver eneste meter svømt teller. Ungdom som velger en så tøff idrett fortjener å bli tatt på alvor – og å bli behandlet med respekt. De fortjener også like rammevilkår slik at de konkurrerer på et rettferdig grunnlag. Slik er det ikke i Oslo i begynnelsen av juni 2020.

Vi må rykke noen år tilbake. De flinke folka i Lambertseter svømmeklubb inngikk driftsavtale med Oslo kommune om driften av Lambertseter bad. Det forvaltet de med klokskap, og dannet grunnlaget for både sportslig og økonomisk vekst.

Noen år senere forhandlet Sportsklubben Speed – som holder til på Nordtvet i Groruddalen – og Oslo Idrettslag som har sin base på Sogn bad – med Bymiljøetaten i Oslo kommune om tilsvarende avtaler.

Etter mange runder valgte byråd Rina Mariann Hansen å gripe inn og besluttet at Oslo Idrettslag skulle få overta driften av Sogn Bad, mens Sportsklubben Speed ikke fikk noen avtale om å overta driften av Nordtvet bad. Noen forklaring fikk Speed ikke.

OSLO KOMMUNE og staten er i sitt 14. år av Groruddals-satsingen. På satsingens nettsider kan vi lese at «Satsingen skal bidra til å styrke nærmiljøene i utsatte områder og utvikle bedre oppvekstvilkår, utdannings- og sysselsettingstjenester.»

Groruddalen er et prioritert område, men det er lite som får oss som bor her til å føle at det er slik.

For politikere er det lett å prioritere arrangementer som synes, der man klipper snorer og får presse. Derfor har vi en stor utelampe på Haugenstua som Zeshan Shakar skriver om i Tante Ulrikkes vei. Det er ikke det vi som bor her trenger. Vi trenger politikere som forstår at for å utvikle nærmiljøer, så må Groruddalen få de samme rammebetingelsene som tilbys idrettslagene i de andre delene av byen. Også i svømmeidretten!

1. JUNI 2020: En lett fortumlet Abid Raja har endelig åpnet svømmehallene for organisert idrett. Det er en god stund siden Oslo kommune besluttet at smittesituasjonen var slik at ølservering kunne tillates. Barneidretten fulgte lenge etter. Det ryktes at smittevernoverlegen har besluttes at kommunale svømmehaller fortsatt skal holde stengt. Vi forstår ikke hvorfor idrettsungdom i klorvann er mer farlig enn skjenking av alkohol. Vi forstår heller ikke hvorfor svømming er mer smittefarlig på Nordtvet enn på Lambertseter.

Vi har skrevet til smittevernsoverlegen og venter på svar. Vi forstår i det store og det hele ikke så mye – men vi opplever oss ikke utsatt for en storstilt satsing som skal hjelpe idrettsungdommen.

PÅ FACEBOOK leser vi at Lambertseter svømmeklubb er strålende fornøyd med at konkurransesvømmerne er i vannet. De disponerer badet 24/7. Bærumsvømmerne jubler også. Fra Lørenskog og Rælingen kappsvømmeklubb får vi vite at det er bassengtrening fra 2. juni.

Og OI har tilgang på sitt basseng i Sogn bad fra 15. juni. Sportsklubben Speed har ikke en tilsvarende avtale som OI og Lambertseter.

Kommunen åpner Frognerbadet for svømmerne, men det de tilbys der er kun en brøkdel av den tiden andre trener inne – og kun en brøkdel av den tiden en svømmer normalt må legge ned.

Så i SK Speed må svømmerne kjøpe kostbare våtdrakter og trene ute. For de minste barna er ikke dette et alternativ enn så lenge, og de må løpe ute.

2. JUNI 2020: På Lambertseter er hverdagen tilbake. For utøverne i SK Speed er det trening i Steinbruvann. En perle i Groruddalen som vi gjerne holder hemmelig – men som vi kunne ønske var forbeholdt rekreasjon. Byrådet må snarest åpne Nordtvet bad for SK Speed, slik at våre barn og ungdommer behandles likt med resten av Norge.

Barn og unge fra Grorud, Bjerke, Alna og Stovner bør og skal ha samme mulighet til å hevde seg i sin idrett som de som er fra sør og vest i byen.

Utsatt ungdom i Groruddalen trenger forbilder, og det er en rolle de flotte utøverne i Groruddalen kan påta seg!