NOMINERT: Materialforvalter i Grorud IL, Jan Erik Johansen, har stått på for klubben i sitt hjerte siden 1989. Nå er han nominert som årets fotballfrivillig. Foto:
NOMINERT: Materialforvalter i Grorud IL, Jan Erik Johansen, har stått på for klubben i sitt hjerte siden 1989. Nå er han nominert som årets fotballfrivillig. Foto:Bilde 1 av 1

34 strake sesonger og over 5000 runder med vaskemaskinen:

Nå er Jan Erik nominert som årets fotballfrivillig

Jan Erik Johansen startet opp som materialforvalter i Grorud IL tilbake i 1989. Siden den gangen har han vært en lite synlig, men likevel utrolig viktig brikke i klubben. Nå blir innsatsen hans satt pris på.

– Joda, det er jo selvfølgelig hyggelig å bli nominert til en pris, men det er ingen vits i å lage så mye så mye skriverier om dette. Jeg trenger ikke så mye oppmerksomhet.

Slik svarer Jan Erik Johansen når avisa tar kontakt for å spørre hvordan det er å bli nominert som årets fotballfrivillig…

Jan Erik er født i Gamlebyen i 1953, men flyttet til Kalbakken i 1960 og har bodd i det samme borettslaget siden. I sin aktive idrettskarriere spilte han litt fotball for C-laget til Grorud IL samtidig som han jobbet i Televerket og trente litt hockey med Per Ingjer på fritiden. Det var likevel nok til at Grorud IL ble klubben i hans hjerte.

– For min del har det kun vært snakk om to klubber hele livet. Det er Grorud IL og Tottenham. De blir aldri byttet ut, slår han fast.

Jan Erik har aldri vært typen til å stikke seg fram, men innsatsen han har lagt ned utenom banen i Grorud IL har likevel blitt lagt godt merke til. Hver høst gjennomfører Norsk Toppfotball og ligasponsor OBOS en kampanje som skal sette fokus på et viktig område innen fotballen. I år var fokuset frivillighet, og da var Jan Erik Johansen en naturlig kandidat. Få kan nemlig måle seg med hans innsats for klubben i hans hjerte.

På plass klokka 07.00

Siden Jan Erik ble med som materialforvalter i 1989 har han 34. strake sesonger bak seg, og hans dager som pensjonist er på ingen måte noe latmannsliv. Han er på klubbhuset hver morgen før klokka 07.00. Da vasker han alt av drakter, treningstøy og håndklær, og klargjør utstyr til trening på ettermiddagen. Den siste turen på Grorud er ofte rett før han legger seg, for å sette på en siste vaskemaskin.

Et forsiktig anslag er at han foreløpig har vasket og tørket godt over 5000 maskiner. For spillerne i gult er hverdagen at de kommer til rent tøy på plassen sin, og at det legges til vask når de er ferdig med kamp eller trening. Heldigvis vet de at Jan Erik legger ned mange timer mellom hver trening for at alt skal legges til rette for dem, og det eneste han forventer av dem er at de vrenger tøyet sitt før de legger det til vask.

– En usynlig helt

Jan Erik har vært materialforvalter for veldig mange trenere (18 stykker) i løpet av sin tid i Grorud. Det manglet ikke på ros da noen av dem ble utfordret til å si noe om Jan Erik.

– Jan Erik betydde veldig mye for meg og oss på A-laget. Ting hadde ikke gått rundt uten ham. Han gjorde en jobb som bare vi som var der på dagtid så. Han kom innom hver dag og ryddet og vasket for at spillerne skulle få en best mulig hverdag. Han ba aldri om noe som helst og var alltid i godt humør. Det går ikke å takke han nok for jobben han gjør for Grorud IL, sier Eirik Kjønø som trente Grorud-gutta opp til OBOS-ligaen.

– Den jobben Jan Erik gjør som materialforvalter er helt uvurderlig. Han er her til alle døgnets tider og vasker tøy og gjør klart utstyr, samtidig som han alltid er blid og positiv til alle rundt seg. Han er rett og slett en fantastisk mann. En usynlig helt, sier dagens Grorud IL-trener Jonas Framnes Rygg.

PÅ «KONTORET»: Jan Erik er innom klubbhuset på Grorud flere ganger om dagen og sørger for at spillerne alltid har det de trenger til både trening og kamp.

PÅ «KONTORET»: Jan Erik er innom klubbhuset på Grorud flere ganger om dagen og sørger for at spillerne alltid har det de trenger til både trening og kamp.

Mange gode minner

På spørsmål om hva han sitter igjen med etter alle disse årene som materialforvalter kommer svaret kjapt.

– Det har jo vært mest moro, da. Noen ganger har jeg prøvd å trappe ned litt. Blant annet da jeg ble operert for kreft i 2018, men det ble litt for kjedelig på hjemmebane og jeg ble dratt inn i det igjen. Det har blitt mange flotte minner og veldig mange bekjentskaper med ålreite og hyggelige folk. Både spillere og de rundt laget og i klubben, sier Jan Erik.

– Hva har vært de største oppturene?

– Det er mye. De to siste opprykkene, både fra 3. divisjon til PostNord-ligaen og fra PostNord-ligaen til OBOS-ligaen, er jo naturlige høydepunkter. Men jeg vil si at den utviklingen klubben har hatt de siste årene har vært veldig gledelig. Fra kummerlige forhold har det nå blitt veldig bra, med gode fasiliteter og alt. Alt startet egentlig da Rolf Teigen kom inn som A-lagstrener tilbake i 2010. Han totalforvandlet hele klubben. Det var da den profesjonelle reisen startet, sier Jan Erik.

– Nedturer, da?

– Det har sikkert vært noen av dem også, men det har jeg ikke for vane å legge meg på minnet, ler han.

Med videre?

Nå endte jo årets sesong med nedrykk til PostNord-ligaen, men du skal ikke se bort fra at Jan Erik blir å finne i Grorud-garderoben også kommende sesong.

– Jeg kjenner jo alderen tynge litt, men antakeligvis blir jeg med videre i en eller annet form. Jeg vil i grunnen anbefale alle å være med å bidra litt. Det er veldig sosialt og fint, avslutter han.

Hvis du har lyst til å gi Jan Erik en stemme som årets fotballfrivillig gjør du det via denne lenken.