Gunnar Eggen.
Gunnar Eggen. FOTO: Anders Kongsrud/hesteguiden.com

Nytt løp på Bjerkebanen lørdag: Nå skal Gunnar Eggen hedres

Etter ikke å ha villet ha et eget æresløp, med all den oppstuss det medfører, sa Bjerke-legenden Gunnar Eggen ja i 2023. Lørdag hedres han for første gang på hjemmebane. Og hva passer bedre enn å legge løpet til en felles nordisk storløpsdag?
I forbindelse med «Battle of the Vikings» lørdag kjøres den første utgaven av Gunnar Eggens æresløp. Løpet hedrer en av landets aller beste travtrenere og kusker gjennom alle tider.
Eggen begynte for seg selv i 1973. I 1981 tok han sitt første championat på Bjerke, og de neste to tiårene dominerte han norsk travsport. Totalt ble det 13 landschampionat, 10 seire som trener eller kusk i Derby, 4 seire som trener eller kusk i Kriterium, 20 kuskechampionat på Bjerke, EM for kusker i 1996 og seier i Oslo Grand Prix i 1988.
Over 150 millioner innkjørt
Sistnevnte seier kom med superstjernen Sugarcane Hanover, som ble kjøpt til landet i januar 1988.
Eggen sa senere at han ikke i sine villeste fantasier hadde trodd at det gikk an å få en slik hest. Men kjøp ble det, og med den legendariske hesten tok Eggen fatt på en fenomenal sesong som inkluderte en eventyrlig europeisk debutseier i Olympiatravet på Åby, Oslo Grand Prix-seieren, andreplassen i Elitloppet og, ikke minst, seieren i March of Dimes. I dette løpet, torsdag 17. november 1988, spurtet den fantastiske traveren ned Ourasi og Mack Lobell.
Etter løpet trakk alle fram den mesterlige taktiske kuskingen til Eggen som nøkkelen til seier i storløpet. Gunnar Eggen var da imidlertid bare halvveis i en stor karriere. Den siste kuskeseieren kom 20 år senere, med Bal Harbour 26. november 2008. Det siste løpet kjørte han 6. desember samme år da han kusket Briskebyrappa i Drammen. Totalt ble det 5546 kuskeseire og over 150 millioner kroner innkjørt med Gunnar Eggen som kusk.
Sportslig perle
Nå får 78-åringen endelig sitt eget æresløp, og den første utgaven ligger an til å bli en sportslig perle. Stoletheshow står perfekt til i førstesporet, og Frode Hamre kommer nok til å kjøre for fullt fra start. Verdensstjernen kommer imidlertid ikke til noe dekket bord. Han utfordres av den svenske trioen Mellby Jinx, Beartime og Unico Broline, den italienske Axel Jensen-vinneren Demon, danske Stonefire U.S. og norskeide Feydeau Seven, Type A., Charleston Volo og High Glider.
I tillegg til det nyinnstiftede æresløpet møtes også flere av Skandinavias beste kaldblodshester i Jacob Meyers Pokalløp, et løp som Gunnar Eggen for øvrig vant to ganger. Det ærverdige løpet, som først ble kjørt tilbake i 1896, ligger på forhånd an til å bli en duell mellom Tangen Bork, Stumne Fyr og Grislefaksen G.L., men en hest som Grisle Tore G.L. er langt fra slått på forhånd.
Videre skal den femårige topphoppa Bunny ut i en spennende årsdebut i et forsøk i STL Diamantstoet, og spørsmålet er om hun kan overvinne en veldig vrien utgangsposisjon. Det er bare å møte opp og få med seg flere av Nordens beste hester i aksjon. Dørene åpner klokka 13.30, og det er gratis inngang på Bjerke lørdag.