MYE MEDIEFOKUS: Joshua King var på alles lepper under landslagssamlingen med Norge i kampene mot Panama og Island.
 Foto:
MYE MEDIEFOKUS: Joshua King var på alles lepper under landslagssamlingen med Norge i kampene mot Panama og Island.
 Foto:Bilde 1 av 1

Uredde Joshua King:

Stjerna fra Romsås

Mye skulle handle om én mann etter landskampen mot Panama.

Joshua King fikk en hel omgang fra start mot VM-klare Panama, og Romsås-mannen brukte ikke mer enn tre og et halvt minutt på å sette ballen i nota i landskampen på Ullevaal. Han parkerte Panama-forsvaret og ble matchvinner med kampens eneste scoring.

– Det er nok et av de kjappeste målene jeg har scoret i min karriere, sier Joshua King.

Akers Avis Groruddalen møtte Bournemouth-spilleren på Ullevaal etter kampslutt. En av Norges største stjerner er oppvokst i dalen, og har fortsatt et sterkt forhold til Romsås.

– Mitt forhold til Groruddalen er først og fremst at jeg er oppvokst der. Jeg bodde der i 16 år før jeg dro ut. Alle gutta mine bor fortsatt på Romsås, og jeg har fortsatt tett kontakt med folk fra Romsås. Sånn kommer det alltid til å være, sier Joshua King til Akers Avis Groruddalen.

Norsk-gambieren forteller til avisen at hans far fortsatt bor på Romsås – stedet hvor det hele startet for Joshua King.

– Jeg har flyttet derfra nå, så klart, men faren min bor der fortsatt. Det var ikke så lenge siden jeg var innom Romsås. Jeg liker å komme på besøk, sier King. 

– Nok overskrifter nå

I mixed zone sto de norske mediene klare for å snakke med Joshua. 26-åringen feiret scoringen mot Panama med en hysjegest rettet mot kamera, men ville ikke svare på spørsmål om feiringen sin til et samlet pressekorps etter kampen:

– Ingen kommentar. Jeg har gitt dere nok overskrifter, sier King.

Landslagets mediesjef, Svein Graff, hadde følgende å si om mediedekningen av Joshua King den siste tiden:

– Han er en litt annerledes fotballspiller, som er uredd, og som ikke legger skjul på det, verken i media eller ellers. 

– Det er først og fremst media som er flinke til å lage tabloide oppslag på uttalelser som er ganske uskyldige, samtidig som Joshua King er uredd og gir litt blaffen i hva mediene skriver. Det må vi bare leve med. 

– Jeg sa til ham før kampen at han kan snakke med beina, og det gjorde han ganske bra ved å bli matchvinner, sier Graff.

– Trenger ikke Norge egentlig noen slike typer?

– Vi må tåle at noen er litt offensive. Når vi snakker om profiler, handler jo det om å være litt utenfor A4-boksen, og Josh har ikke lagt skjul på at han er en litt annerledes spiller både på og utenfor banen. Det er helt fint.

To groruddøler

Under siste landslagssamling var Groruddalen representert ved både Joshua King (Romsås) og Sigurd Rosted (Hasle/Løren). Det var ikke King klar over.

– Seriøst? Ghayas Zahid må vel være den andre groruddølen?

– Feil. Sigurd Rosted!

– Det visste jeg ikke!

NFF-direktør Svein Graff er fornøyd med at det er spillere fra Groruddalen i troppen som bemerker seg i landslagssammenheng.

– Det er kjempepositivt med folk fra Groruddalen på landslaget. Vi har jo etter hvert hatt flere spillere fra Oslo øst fra ulike bydeler, og ikke minst da Groruddalen. Det er jo veldig bra, ettersom det speiler en viktig del av hovedstaden. 

– Det bor mange mennesker og flere med ulik etnisk bakgrunn i dalen. Det er bra at de er en del av herrelandslaget, sier Svein Graff.

Av de to groruddølene er det naturlig nok Joshua King som får mest oppmerksomhet.

– «Josh» er definitivt en av våre aller største profiler. Både fordi han har spilt og etablert seg i Premier League, og fordi han scorer mål der. Han har vist bra scoringsform på landslaget med scoring i to kamper på rad. Han er en spiss med individuelle ferdigheter som gjør at han kan skape ubalanse i et forsvar, i tillegg til at han kan gjøre grovjobben som en av to spisser i en 4-4-2-formasjon, sier han videre.

I sitt livs form

Norge avsluttet landslagssamlingen med to seire av to mulige mot VM-nasjonene Island og Panama. Joshua King scoret i begge landskampene for Norge. Han har nå levert 12 mål på 33 landskamper. 

Målsnittet hans på landslaget så langt er bedre enn gamle norske storspisser som John Carew, Tore André Flo, Steffen Iversen og Ole Gunnar Solskjær.

På klubblaget Bournemouth fikk King sitt internasjonale gjennombrudd våren i 2017. Han leverte imponerende 16 scoringer i 2016/17, mens det ble åtte fulltreffere denne sesongen for Romsås-mannen, som denne sesongen spilte i en dypere posisjon enn han er vant til.

Dro ut som 16-åring

Etter at han spilte barnefotball for Romsås, kom Vålerenga på banen, og som 16-åring dro han til den britiske balløya og signerte kontrakt med en av verdens største klubber: Manchester United.

Den 23. september 2009 fikk han sin guttedrøm oppfylt. Førstelagsdebuten for United kom i en ligacupkamp mot Wolverhampton. Karrieren hans har stort sett senere vært plaget av skader og flere låneopphold i klubber rundt om i England, og én gang i Tyskland.

I Blackburn Rovers viste han noe av det enorme scoringspotensialet sitt mot Stoke da han scoret hat trick. Senere samme år ble han klar for den da nyopprykkede PL-klubben Bournemouth.

– Jeg tror ikke vi har sett det beste av Joshua, men forhåpentligvis kan vi gi ham en scene å blomstre på. Vi har sett glimtvis i Blackburn hvilken god spiller han kan være, lød det fra klubbens trener Eddie Howe i en pressemelding den gang.

Howe hadde rett. To år senere har Josh virkelig blomstret for fullt. 

Og skulle Humleby kunstgressbane omdøpes, så måtte det ha blitt til «Joshua King Stadium». Den banen ble flittig brukt av King før han reiste over til balløya…