VINNERE: Frank Fossum og Maria Tronrud får prisen årets idrettsleder og årets idrettsutøver i Groruddalen for 2023.
VINNERE: Frank Fossum og Maria Tronrud får prisen årets idrettsleder og årets idrettsutøver i Groruddalen for 2023. Bilde 1 av 11
Frank Fossum.
Frank Fossum.Bilde 2 av 11
Maria Tronrud.
Maria Tronrud. Bilde 3 av 11
TREKLØVER: Kari Fossum, Frank Fossum og Mariann Staxrud Utstumo. Sistnevnte fylte 50 år samme dag som prisutdelingen og fikk blomster.
TREKLØVER: Kari Fossum, Frank Fossum og Mariann Staxrud Utstumo. Sistnevnte fylte 50 år samme dag som prisutdelingen og fikk blomster. Bilde 4 av 11
SAMLET: Jarle Hansen (b.v), Kay Grue Thorsen, Øystein Kielland, Hjalmar Kielland jr., Kari Fossum (f.v), Frank Fossum, Maria Tronrud og Mariann Staxrud Utstumo.
SAMLET: Jarle Hansen (b.v), Kay Grue Thorsen, Øystein Kielland, Hjalmar Kielland jr., Kari Fossum (f.v), Frank Fossum, Maria Tronrud og Mariann Staxrud Utstumo.Bilde 5 av 11
HYGGE: Frank Fossum og Maria Tronrud fikk ikke vite anledningen for invitasjonen til avishuset - selv om det kanskje virket litt åpenbart - før utdelingen kunne begynne ble det servert kaffe, kaker og hyggelig stemning rundt bordet.
HYGGE: Frank Fossum og Maria Tronrud fikk ikke vite anledningen for invitasjonen til avishuset - selv om det kanskje virket litt åpenbart - før utdelingen kunne begynne ble det servert kaffe, kaker og hyggelig stemning rundt bordet.Bilde 6 av 11
GRATULERER: Øystein Kielland overrekker Frank Fossum blomster.
GRATULERER: Øystein Kielland overrekker Frank Fossum blomster. Bilde 7 av 11
LEDET AN: Avisas sjefredaktør, Hjalmar Kielland jr., ledet prisutdelingen.
LEDET AN: Avisas sjefredaktør, Hjalmar Kielland jr., ledet prisutdelingen. Bilde 8 av 11
– SE HER: Sportssjef Kay Grue Thorsen med avisas oppslag da vi ba leserne komme med sine kandidater til prisene.
– SE HER: Sportssjef Kay Grue Thorsen med avisas oppslag da vi ba leserne komme med sine kandidater til prisene. Bilde 9 av 11
Maria Tronrud.
Maria Tronrud. Bilde 10 av 11
BURSDAGSBARNET OG PRISVINNEREN: Mariann Staxrud Utstumo og Maria Tronrud. Førstnevnte fylte 50 år onsdag.
BURSDAGSBARNET OG PRISVINNEREN: Mariann Staxrud Utstumo og Maria Tronrud. Førstnevnte fylte 50 år onsdag.Bilde 11 av 11

Turnmesteren og stovneridrettens ildsjel fikk dalens idrettspriser

22 år gamle Maria Tronrud er regjerende NM-mester i turn og får prisen årets idrettsutøver for 2023. Frank Fossum har viet nesten 50 år av sitt liv til frivilligheten i Bydel Stovner og er fjorårets idrettsleder.

«Den må tidlig krøkes» er blitt en klisjé, men det beskriver Maria Tronrud fra Årvoll godt. Hun begynte i det små med turn allerede som 2-åring og har siden da tatt store steg i idretten. Allerede som 11-åring i 2013 beviste hun sitt store potensial da hun vant den nasjonale rekruttkonkurransen og ble tatt ut på rekruttlaget til Norge. 10 år senere oppnådde hun bragden som resulterte i avisas pris «årets idrettsutøver» da hun vant kongepokalen i NM samt tre gullmedaljer og en bronsemdalje fra NM i Hokksund.

– Det er veldig stas med prisen årets idrettsutøver, jeg setter pris på at folk har stemt på meg og sett meg. Det er en fin anerkjennelse, sier hun til avisa.

I tillegg til kongepokalen var hun med på Oslo Turnforenings lag som tok hjem NM-gullet i lagkonkurransen. Ikke nok med det. Det vanket også en ny gullmedalje i bom og en bronsemedalje i frittstående.

– Det var en veldig fin opplevelse. Jeg hadde hatt en tøff periode og fikk en vanskelig start, men jeg kom meg gjennom og er veldig fornøyd med gjennomføringen. Som sagt var det en veldig fin opplevelse.

– I tillegg til NM konkurrerte jeg i mangekampfinalen i EM, det har ingen på kvinnesiden greid siden 80-tallet, det var kult og stort for turnidretten.

Nesten en arbeidsuke på trening

NM ble feiret med bankett, en liten feiring med familien, og en velfortjent ferie med avkobling i Barcelona. God restituering er avgjørende for Årvoll-jenta som trener opp mot 30 timer i uka.

– Hele livet har jeg trent hver dag, utenom skolen. Det har vært mange tøffe prioriteringer på turn, som blant annet betyr at det ikke var like mye tid til lek da jeg var liten. Det er noe jeg selv ønsket, og jeg er glad jeg valgte det, for ellers hadde ikke alt dette vært mulig. Det har vært 30 timer i uka, og jeg har måttet stå i det selv om jeg har vært sliten, man må fullføre målene sine.

– Men treningen har også vært gøy. Det er et stort og samlet miljø der man også drar for å møte venner, understreker hun.

Det er også i idretten hun har funnet kjærligheten. Selv er Maria kaptein på kvinnelandslaget, og kjæresten, Jacob Karlsen, er kaptein på herresiden.

– Turn er en stor del av identiteten min, smiler Maria.

– Hva er ditt tips til unge idrettsutøvere med ambisjoner?

– Hold motet oppe. I idretten kommer det også skader. Jeg har vært operert for tre store skader, men har kommet sterkere tilbake hver gang. Dette er en del av idretten. Og så må man ha det gøy, svarer Maria.

Motiveres av idrettsglede 

Årets idrettsleder for 2023 gikk til Frank E. Fossum fra Stovner. I over 50 år har han vært engasjert i frivilligheten i Bydel Stovner og særlig i idretten.

– Det er helt utrolig. Jeg skjønner det ikke helt og det er veldig overveldende, sier Frank.

I tillegg til ulike verv i Haugenstua borettslag, samt Tokerud vaktmestersentral og Tokerud varmesentral, har han hatt flere verv i flere idrettslag i Bydel Stovner:
• Stovnerkameratene Idrettslag der han blant annet var hallvakt.
• Stovnerkameratene Ballklubb der han blant annet var formann og satt i valgkomiteen.
• Rommen Sportsklubb der han har vært nestleder og hatt flere verv i styret.
• Økonomisjef i Stovner SK sin Oldermannsligaen.
• Medieansvarlig i Stovner SK.
I dag er han også æresmedlem i Rommen SK som ble videreført til Stovner SK da Vestli IL og Rommen SK slo seg sammen til Stovner SK.

Engasjementet strekker seg tilbake til slutten av 70-tallet – først i borettslaget – senere i idretten da sønnen drømte om å ta plassen til Erik Thorstvedt i Tottenham-målet.

– Jeg syns det er ålreit å bo og leve i et samfunn hvor det er harmoni. Idrett engasjerer unge, der har de et sted å gå til og noe de syns er gøy. Det er jeg villig til å ofre tiden min for. Jeg syns det er givende å være på fotballbanen og i hallen med ungene. Der er det mye energi, og den energien forsvinner ikke. Den blir overført til meg og gjør at jeg føler jeg får mer enn jeg bruker av meg selv.

Han krediterer også kona, Kari, som har bidratt og gjort det mulig for ham å være så engasjert og travel. Norvald Mo, Svein Sikle, Espen Myrbakken, for å nevne noen, får også ros av Frank.

Meningsfullt å bidra

Frank følger idretten i Stovner SK tett. Ser du en blid mann med kamera på sidelinjen, er det mest sannsynlig ham. Frank drifter sportsklubbens hjemmesider der han legger ut bilder og kampreferater. Formålet er å dokumentere idrettsgleden og idrettsprestasjonene til klubben. Han tar flere tusen bilder i løpet av et år, og alle har han bevart. I sommer fyller han 80 år.

– Jeg har lyst til å fortsette så lenge jeg «får lov til det». Selv om jeg eventuelt slutter å ta bilder og skrive, kommer jeg til å dra på kamper. Det er som sagt deilig å være pensjonist, men du må ha noe meningsfullt å gjøre, avslutter han.

Slik var dagen

Avisa har delt ut prisene årets idrettsutøver og idrettsleder hvert år siden 1959. I år ble prisen delt ut på avishuset. Hverken Maria eller Frank kjente til bakgrunnen for invitasjonen til avishuset onsdag, prisene skulle komme som en overraskelse på dem begge – men ingen kan vel klandre spesielt Maria om Årvoll-jenta så invitasjonen i sammenheng med prestasjonene fra fjoråret. Gjestene ble servert kaker av flere slag, kaffe og brus, og det var hyggelig prating rundt bordet mens gjestene nøt både god mat og drikke. Dette var Marias første besøk til avishuset, og da ble selvfølgelig historien om Grorudgranitt, som finnes i huset, og Groruddalens steinhogger-historie, trukket fram. Dagen ble avsluttet med selve prisutdelingen og noen ord fra vinnerne om anerkjennelsen før det ble seiersbilder og intervjuer.