Kafé Steinbra. Foto:
Kafé Steinbra. Foto:Bilde 1 av 1

Groruddalsdebatt:

Hva skjer med Kafé Steinbra?

I den røde trebygningen i Grorudveien 5 har Birgitte Rommen drevet kafé siden høsten 2014. Kafeen kom til etter sterkt ønske fra bydelen.

DEN SKULLE SKAPE LIV og få folk til å ta i bruk kommunens nyrestaurerte kultureiendom, Grorudveien 3 og 5. Med Steinhoggermuseet som nærmeste nabo i det gule huset i nr. 3, fikk bydelen sin Kafé Steinbra.

I dag kan vi slå fast at Steinbra er blitt en populær møteplass i bydelen. Folk setter stor pris på Birgittes gode hjemmelagde mat og kafeens atmosfære. Her kan alle føle seg velkommen!
Kafeen bidrar og er helt sentral når bydelen er ansvarlig for kulturarrangementer på eiendommen. Bydelen har fått akkurat den kaféen den ønsket seg, et sted uten åpne ølkraner, slik forutsetningen var. Steinbra er blitt en god sosial møteplass, helt i tråd med Groruddals-satsningas mål.

DET VAR FLERE ENN JEG som hoppet i stolen da bydelsdirektøren før jul la fram budsjettet for 2021. Der står det svart på hvitt at bydelen ikke lenger ønsket å ha ansvar for Kafé Steinbra. Bydelsdirektøren ville si opp kontrakten med Birgitte Rommen med virkning 1. januar 2021. Da ville bydelen spare 100 000 kroner og slippe oppfølgingsarbeid. Vi i Rødt reagerte momentant på dette, men nådde ikke fram i bydelsutvalget da budsjettet ble behandlet.

Siden har det vært et voksende opprør i bydelen. Folk er blitt glad i Kafé Steinbra, og alle vet at kafeen aldri vil bli den samme uten Birgitte, som alle kafégjestene er på fornavn med. Underskriftslister og opprop for å bevare Steinbra med Birgitte som driver ble raskt fulltegna. Folk slo ring om Steinbra. I første omgang ble ikke leiekontrakten sagt opp pr. 1. januar i år.

SAMTIDIG HAR DET kommet fram at kafeen er kommet etter med husleie til bydelen. Kafeen kom i vansker etter at kafeen ble innesperret av brakkerigger og anleggsarbeid de åra flerbrukshallen ble bygd. Ei tid var veien utafor kaféen gravd opp og adkomsten var vanskelig. Så kom koronaen. Birgitte Rommen kom etter med husleia til bydelen, og før jul ble det kjent at bydelsdirektøren hadde sendt husleia til inkasso.

At kommunen, her ved bydelen, sender husleie til inkasso for en koronarammet leietaker, er ikke i tråd med byrådets vilje, noe Raymond Johansen sjøl har påpekt i bystyret. Bydelsutvalget kunne heller ikke godta det, og fristen ble utsatt til 1. april, slik at det skulle være mulig å komme fram til en løsning.

MANGE HADDE HÅPET at det skulle komme en løsning under bydelsutvalgets møte i forrige uke. Her var åpen halvtime fulltegna av beboere som forsvarer Birgittes kafé. Bydelsutvalget endte opp med et godt vedtak som kunne reddet kafeen, slik vi vil ha den.

Bydelsutvalget vedtok å bevilge 100.000 kroner til kafeen av bydelens avsatte kultur- og frivillighetsmidler som kompensasjon for bortfall av kulturelle aktiviteter og bydelsarrangementer i forbindelse med koronapandemien. Samtidig ba bydelsutvalget bydelsdirektøren gå i dialog med driveren for eventuell ettergivelse av gjeld/finne fram til en nedbetalingsplan.

NÅR BYDELSUTVALGET gjør et slikt vedtak, må bydelsdirektøren rette seg etter det. Hans jobb er å sette det politikerne vedtar ut i live. Men i stedet grep bydelsdirektøren inn og meldte at han ville anke disse to vedtakene inn for bystyret.

Så hva skjer nå? Bydelsdirektørens anke setter bydelsutvalgets vedtak på vent til bystyret har behandlet anken. Det kan ta tid. Siden det ikke er noe ulovlig i bydelsutvalgets vedtak, er jeg ganske sikker på at bystyret ikke vil gi klagen medhold.

Maren Rismyhr, bystyrerepresentant for Rødt og tidligere BU-medlem for Rødt i Grorud bydel