Enga Foto: x
Enga Foto: xBilde 1 av 2
Foto:
Foto:Bilde 2 av 2

Groruddalsdebatt:

Slik kan vi redde husmannsplassen

Husmannsplassen Enga er viktig både lokalhistorisk og som mulig og sårt ettertrengtet møteplass på Ellingsrud. Nå må politikerne på banen.

Den røde stua som utgjør hovedhuset står på Byantikvarens gule liste. Samtidig forfaller huset, og det er vanskelig å se at det i sin opprinnelse kan reddes for fremtiden uten at tiltak settes inn nå.

Dessverre har vi de to siste årene fått beskjed fra byrådet om at det ikke er satt av midler på budsjettet.

Hva gjør vi på Enga?

Andelslandbruk Enga startet opp i 2020 og har på to år klart å utvikle jordbruksaktivitet på stedet.

Vi har klart dette uten områdeløft gjennom et innbyggerinitiativ. Vi er 25 andelsmedlemmer som frivillig bidrar i fellesdugnader for å dyrke jorda og ta vare på stedet. En leieavtale er inngått mellom Forening til minne om Kristian og Øyvind som drifter og Bymiljøetaten. Oslo kommune bistår med fresing av jorda, og vi formidler jevnlige rapporter til BYM om utviklingen.

Vi dyrker ca. 2 mål jord med poteter og grønnsaker, og Ellingsrudåsen og Bakås skoler har egne felt, spesiel til fagene mat og helse. I 2022 har 102 elever egen skolehage på Enga. Elevene får et eierforhold til stedet og lærer om jordbruk og hvor maten kommer fra. Etter sommerferien får elevene med seg poteter og grønnsaker hjem. Andelslandbruket bidrar til nødvendig opplæring for skolene i nærområdet og ivareta et biologisk mangfold etter økologiske prinsipper.

Historien til stedet er nedfelt og kommer som bidrag til årboka for Groruddalen Historielag i oktober 2022. Fredag 10. juni var det historisk vandring til husmannsplassen som en del av Ellingsruddagene.

Vi har også kartlagt hvem som har bodd på husmannsplassen med bilder og intervju av dem som har bodd eller kjenner historien om stedet fra gamle dager og opp til de siste som bodde her. Husmannsvesenet i Norge var som kjent utbredt fra 1700-tallet helt fram til 1930. Nuggerudengen (Enga) er beholdt i kommunalt eie fra 1960-tallet.

Historien om stedet fra huset ble bygget i 1900 og fram til nylig ser vi som så interessant at vi mener det er viktig å skrive ned historien og bevare den for fremtidige generasjoner. De siste som bodde her, i 2016, var en gruppe med røtter til internasjonal «Squatter settlement» eller bosettere, som ønsket å starte et økokollektiv for å ta vare på stedet. Dessverre fikk de ikke støtte fra kommunen til å drifte stedet, men ble i stedet kastet ut av politiet i 2016 som husokkupanter. Historien til stedet der vi bor er svært viktig for å forstå vår tid.

Hva skjer framover?

Vi har laget et årshjul og dyrkeplan for poteter, grønnsaker, bær og frukttrær. Et lokalt samarbeid med Bydel Alna, skoler, Ellingsrud fritidsklubb og Ellingsrudåsen frivilligsentral og Ellingsrud velforening, for å nevne noen. Tiltaket framstår som samlende, trygt og godt og gjenspeiler det mangfoldet av mennesker som bor i området. Oppslutningen har vært stor og sier mye om behovet for grønne møteplasser i bynære områder. Vi ønsker tilrettelagt egnet dyrkeområde for mennesker med funksjonsnedsettelse i 2023.

Økonomisk støtte på kr. 50.000 er gitt fra Bydel Alna til møteplass for små og store i 2022. Sparebankstiftelsen DNB ga i 2021 kr. 50.000 til aktiviteter for barn og ungdom. Vi har 105 kg settepoteter i jorda, og håper på en enda større avkastning enn 700 kg poteter i 2021. Vi har lov til å sette opp seks bikuber og vil øke produksjonen av honning (fra to bikuber med 32 kg honning i 2021) med to birøktere.

Vi har også fått satt opp et drivhus på dugnad med støtte på kr. 50.000 fra Bergesen Stiftelsen og godkjent av Statsforvalter og PBE i juni 2022.

Det er mye kompetanse samlet i andelslandbruket, der tre generasjoner er med, og dugnadsinnsatsen er det ingenting å si på. Det er samlet sett grunn til å være fornøyd, men vi trenger støtte for å få satt huset i stand!

Vi har ikke noe områdeløft på Ellingsrud, og dermed er det dugnadsinnsatsen som holder området sammen.

Vi er enormt takknmelige for den støtten vi får til aktiviteten, men hvis man får satt huset i stand, så får vi også den møteplassen Ellingsrud trenger og fortjener. Og hvis det ikke skjer noe, så vil huset falle sammen og vi mister den muligheten for godt.