HELHETLIG: Afshan Rafiq  (H) mener at man må tenke mer helhetlig for å få bukt på utfordringen med ungdomskriminalitet.
HELHETLIG: Afshan Rafiq (H) mener at man må tenke mer helhetlig for å få bukt på utfordringen med ungdomskriminalitet.Bilde 1 av 1

Ungdomskriminalitet: En helhetlig tilnærming er nødvendig

Den urovekkende økningen i alvorlige voldshendelser blant ungdom i Oslo den siste tiden har virkelig rystet meg. Voldskriminaliteten blant ungdom mellom 10 og17 år har økt betydelig, og blir av flere beskrevet som mer brutal. Denne bølgen av volindikerer et samfunnsproblem som vi ikke kan ignorere.

Oslopolitiet varsler at de er bekymret for at de ikke greier å oppklare drap eller alvorlige voldshandlinger mellom kriminelle nettverk, og at økonomien og bemanningen ikke strekker til. 

Noe av det viktigste vi kan gjøre for å forebygge rekrutteringen til kriminalitet, er å sikre at alle barn får en god oppvekst. Her spiller foreldrene en avgjørende rolle, og de må bevisstgjøres sitt ansvar for barnas oppdragelse. Det er viktig å inkludere flere barn og unge i barnehage, SFO/AKS, skole og fritidsaktiviteter. Det er også viktig å sikre at flere unge fullfører videregående opplæring, at flere får en fot inn i arbeidslivet og får mulighet til å tjene egne penger. 

Ungdom som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet har ofte store og sammensatte utfordringer. Utsatte barn og unge trenger et samordnet tjenestetilbud. Barn og unge som begår lovbrudd må møtes med en rask reaksjon og tiltak som virker.

Utdanning er det beste verktøyet for å forebygge ungdomskriminalitet. Ved å tilby tilpasset utdanning og tett oppfølging av dem som er i faresonen, gir vi unge mennesker ferdigheter og kunnskap som er nødvendige for å lykkes både på skolen og i arbeidslivetDette er ikke bare tall og statistikk for meg; det handler om å forebygge utenforskap og gi alle unge de mulighetene de fortjener.

Det er også viktig å anerkjenne og gjøre noe med de underliggende årsakene til ungdomskriminalitet: Økonomiske ulikheter, mangel på grunnleggende ressurser som for eksempel fritidsaktiviteter, idrettsutstyr og sosiale utfordringer spiller en avgjørende rolle i å skape et miljø der kriminalitet kan trives. Derfor bør vi jobbe målrettet for å forebygge disse problemene. Økt satsing på sosiale velferdsprogrammer, tilpasset opplæring og tiltak for å redusere økonomisk ulikhet kan være nøkkelen til å forhindre at ungdom trekkes inn i kriminelle miljøer.

Samtidig må rettssystemet være rettferdig og rehabiliterende, slik at unge lovbrytere kan lære av feilene sine og integreres tilbake i samfunnet.

Høyres ti konkrete tiltak for å forebygge og bekjempe ungdomskriminalitet fremover er derfor å:

1. Opprette hurtigspor i domstolene for saker som gjelder ungdom med mål om å redusere tiden fra lovbruddet begås til straffen gjennomføres.
2. Forbedre ungdomsstraffen ved å åpne for at domstolene kan tilpasse straffen til den enkelte ungdom. 
3. Innføre mulighet til å ilegge oppholdsforbud ved bruk av fotlenke.
4. Etablere et landsdekkende institusjonstilbud for barn som har begått alvorlige eller gjentatte lovbrudd.
5. Styrke samarbeidet mellom politi og kommune, blant annet ved å øke informasjonsdelingen ved å lempe på taushetsplikten.
6. Få flere til å fullføre videregående opplæring.
7. Legge til rette for kveldsåpne skoler og legge til rette for at barn i lavinntektsfamilier får mulighet til å delta i fritidsaktiviteter.
8. Få flere unge i jobb.
9. Innføre én til én-oppfølgning av unge i faresonen.
10. Skjerpe kravene til foreldreinvolvering og sette inn hjelpetiltak i sårbare familier.
 

Dette er tiltak som vil treffe og vise at vi som samfunn tar ansvar og er villige til å beskytte våre unge fra kriminaliteten og farene knyttet til den. Samtidig er det et viktig skritt mot å skape et tryggere og mer inkluderende samfunn.