KLAR FOR 10-ÅRS JUBILEUM: Rune Madsen er en av de som starta GranittRock for ti år siden. Nå er han mer i bakgrunnen, men gleder seg til å se hva festivalen i 2015 kan bringe.
KLAR FOR 10-ÅRS JUBILEUM: Rune Madsen er en av de som starta GranittRock for ti år siden. Nå er han mer i bakgrunnen, men gleder seg til å se hva festivalen i 2015 kan bringe.Bilde 1 av 3
INTENST OG MORSOMT: Manish Sharma vekker sympati og latter som den deprimerte forsvarsadvokaten som har søkt hjelp i «Hundre%». Foto: Caroline Hammer
INTENST OG MORSOMT: Manish Sharma vekker sympati og latter som den deprimerte forsvarsadvokaten som har søkt hjelp i «Hundre%». Foto: Caroline HammerBilde 2 av 3
UTBRODERER: Manish Sharma (foran) forteller psykologen til Knut Steen nøyaktig hvor lite tro han har på terapien hans i «Hundre%». Foto: Caroline Hammer
UTBRODERER: Manish Sharma (foran) forteller psykologen til Knut Steen nøyaktig hvor lite tro han har på terapien hans i «Hundre%». Foto: Caroline HammerBilde 3 av 3

Artikkelen som «trigget» GranittRock

Groruddals-festivalens Rune Madsen satte nesten kaffen i halsen da han leste VG-artikkelen «Voldsfrykt i Oslos Harlem» i 2005. Det ble starten på et musikkeventyr som for alvor har satt Groruddalen på kartet.

Det finnes alltid to sider av en sak. Det samme gjelder for GranittRock. I 2005 begynte Rune Madsen og Arild Brandt samtaler om en rockefestival i Groruddalen.

– Vi satt i båten til Arild og snakka. Vi ville realisere en gammel guttedrøm, sier Rune.

Dette var i begynnelsen av mai. Så kom artikkelen i VG i september. Kort oppsummert står det at Groruddalen er Oslos bakgård.

– Jeg heiv meg rett på telefonen til Arild og sa at nå kjører vi bare på. Dette likte vi ikke, sier han.

Dermed var eventyret i gang. Mellom blokkene på Ammerud, vel og merke. Med utstyret til Arild Brandt, han jobbet i bransjen.

– Vi sendte inn søknader om pengestøtte. Og på disse sto det «Steinbruddrock», for vår visjon var å ha det i steinbruddet på Grorud. Men så slo det meg en gang da jeg klippet plenen. Hva er det Grorud er kjent for? Jo, Grorudgranitt. GranittRock. Og slik ble det.

Fikk et meningsfullt innhold

Arild og Rune fikk samla 70 frivillige.

– Vi klarte å skrape sammen 69.000 kroner. Første jeg tenkte var om jeg kjente noen. Hvem kunne vi få med uten penger? Jeg ringte mine venner, Kalbakken-gutta i Street Legal, og Petter Bårli i Backstreet Girls. De ble starta av to av mine barndomskompiser Tom og Pål. Pål spilte for oss selv om han hadde slutta i bandet. Det var moro, forteller Rune.

– Det skjedde en spesiell ting i begynnelsen. Christer Falck hadde kjøpt opp singler til denne Groruddalsgruppa Warlocks. Og jeg tenkte de måtte være noe for oss. Så fikk jeg tak i dem, og så ble jeg kjent med artister fra Fyrhuset musikkverksted. Og da hadde vi en festival, forteller han.

På grunn av artikkelen i VG fikk GranittRock et innhold. Det var ikke bare en festival, men en festival som ville motbevise fordommene om Groruddalen.

Spyttet inn egne midler

I 2006 kom Groruddals-satsinga.

– Den rødgrønne regjeringa skrev under. Vi starta’n, ler Rune.
– Et poeng var å forbedre omdømme til Groruddalen. Det mener jeg vi bidro til i stor grad. Og fortsatt gjør, sier han.

For Rune er 2006 året som står sterkest i minnet.

– Det er GranittRocks aller viktigste år. Det var da vi etablerte oss, men også da vi holdt på å bli lagt ned, sier han.

Hadde det ikke vært for at Rune selv spyttet inn 180.000 kroner, hadde det ikke vært en festival i dag.

– Politiet ville ha 100.000 kroner, noe de ikke hadde krevd før. Vi hadde jo brukt opp alle pengene våre. Og vi var på vei til å gi opp, sier han.

Men en omveltning fikk de på beina igjen. En omveltning kalt DumDum Boys.

Politikerne hørte rop om hjelp

I 2006 var gutta i DumDum Boys store innen norsk rock. Og de spilte «gratis» i steinbruddet.

– De fikk 100.000 kroner av oss. Men de brukte vesentlig mer enn det for å spille for oss. Så de er de eneste artistene som har spilt «gratis» på GranittRock, ler Rune.

Det var DumDum Boys som satte hjulene i gang. Vi fikk tak i Turboneger og BigBang. Så 2006 la grunnlaget for oss, sier han.

I tillegg til hjelp fra den kreative siden, fikk de også hjelp av politikere.

– To navn skiller seg ut. Jan Bøhler (Ap) og Kjell Veivåg (V). De har vært GranittRocks beskyttende engler, sier Rune.

Veivåg tok initiativ og fikk Obos med på laget. Festivalen gikk fra å ha budsjett på 69.000 kroner til 600.000 kroner.

– Det er enkeltpersoner som har gjort GranittRock til festivalen det er i dag. Bøhler skaffa oss innpass hos Trond Giske. Av han fikk vi 100.000 kroner. Og kontakt med Oslo Vei som fiksa steinbruddet for oss.

Har gitt stafettpinnen videre

Nå er tiden inne for å ønske gamle kjente tilbake til steinbruddet. Backstreet Girls kommer, det samme gjør Madcon, Raga Rockers og Jaa9 & OnklP. Selv om det har skjedd mye i løpet av ti år, mener Rune Madsen at det har vært verdt det. Nå har han også gitt fakkelen videre til ungdommen og den yngre garde. I fjor tok Knut Akselsen over bookingen.

– GranittRock skal ikke være en rullatorfestival. Vi skal slippe til yngre krefter. Hvis jeg blir for involvert, kan det blir vanskeligere for ungdommen å jobbe fritt. Derfor har jeg bevisst valgt å holde meg litt i bakgrunnen nå. Jeg vil at de skal bygge festivalen videre uten å ta med seg for mye av historien og vil gjerne se et 25-års jubileum, smiler han.

Les mer om GranittRock og sjekk ut tidslinja med høydepunkter på scenen og bak scenen fra de siste ti år i Akers Avis Groruddalen og i vår eAvis.