Du kan ikke hogge og hogge uten å få skikkelig mat i kroppen. Nå må vi få skikkelig med kalorier inn i disse slitne kroppene, gliser Chris Fleurie.
På ryggen
Det viser seg at den godlynte og joviale steinhoggeren, som har vært steinhoggerfestivalens mest markante skikkelse siden starten i 2016, kan mer enn å hogge i stein.
– Chris kan det meste, humrer Frøydis Arnesen, festivalens steinhogger-nestsjef.
Tittelen hennes står til og med skrevet bak på t-skjorta. På ryggen til Chris står det selvsagt steinhogger-sjef. På steinhoggernes rygger står det ganske enkelt steinhogger.
– Nye T-skjorter for anledningen? Kan da ikke huske at dere har vært så «informativt kledd» tidligere?
– Helt riktig. Vi er veldig stolte av dem. Det er naboen Sigvartsen Steinindustri som har sponset oss, smiler Frøydis.
Til teltet
Chris er altså sjef også i det provisoriske, men helt oppegående, kjøkkenet i spiseteltet. Det er han som har sørget for matlaging og at middagen nå står klar. Men når det skal kalles inn til spising trer Frøydis til verket.
– Legg ned arbeidet steinhoggere, nå er det mat å få, roper hun ut.
Dermed blir det slutt på hogging og steinsprut. Stillheten og roen senker seg når arbeidsverktøyene legges ned og alle finner veien til teltet.
– Nå er jeg sulten. Akkurat hva jeg trenger før kveldens siste timer med hogging, humrer Johannes Klem.
Han er opprinnelig fra Tyskland og er utdannet steinhogger fra Freiburg. Etter jobbing i Reims, Frankrike og York, England, har han slått seg ned i Norge. Siden 2014 har han vært steinhogger ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR).
Dagens arbeid
– Det er viktig at vi starter en dag før festivalen er i gang for alvor. Når publikum kommer på lørdag er det ikke så interessant å se oss hogge helt i begynnelsen av arbeidet. Først på lørdag kan man se hva vi er i ferd med å skape, poengterer Johannes.
Humøret er på topp under middagen, hvor det også vanker hjemmebrygget øl til maten for de som føler for det.
– Teltet er samlingsplassen hvor kunstnerne bokstavelig talt kan slappe av mellom (steinhogger) slagene. Her samles vi også på kveldstid etter at dagens arbeid er over og publikum har gått hjem. Det er så sosialt som det kan få blitt. Jeg fryder meg skikkelig. Det er under disse stundene sammen i teltet vi glemmer alt det harde arbeidet som ligger bak en festival som dette. Dette er bonusen, slår Frøydis fast.
Middagen er over. Steinhoggerne går tilbake til sine plasser - og på nytt høres banking og hamring på Grorud som varer ut i de sene kveldstimer. Nye kunstverk er i ferd med å ta form. Kunstverk som skal begeistre besøkende gjennom to dager med Steinhoggerfestival - og som til slutt skal auksjoneres bort. Men det er mye mer på programmet disse to dagene - mye underholdning og ikke minst mulighetene for de minste til å få prøve seg som steinhoggere.
Gedigen premie
Chris på sin side skal ikke hogge og hamre under festivalen. Han skal selvsagt holde styr på maten, men blir som vanlig vandrende rundt og være tilgjengelig for alle som har lyst på en steinhoggerprat. Men fortvil ikke. Selvsagt har også Chris et kunstverk på plass. Det er allerede laget - i form av et biehotell, hogd ut i kleberstein fra Otta.
– Det er hovedpremien i årets lotteri. Det er 40 centimeter høyt og 10 kilo tungt. På alle måter en gedigen premie, smiler Frøydis.
NB - I bildeserien kan dere se alle årets steinhoggere i aksjon.