– Det er ikke første gang vi arrangerer et dialogmøte hvor vi her på Grorud inviterer ungdommer fra andre bydeler og områder til dialog. Vi har tidligere hatt besøk av ungdomsrådet i Bydel Ullern og Bærum kommune. Målet er å kunne forminske avstanden mellom øst og vest i byen og jobbe mot fordommer av hverandre begge parter sitter inne med, sier Habib Tahir, seksjonsleder for ungdomstilbudet i bydel Grorud.
Felles utfordringer
Han legger til at dialog er viktig for å skape et godt samfunn.
– Dette fjerner fordommer og bidrar til god oppvekst for barn og unge. Vi har satt fokus på dialogarbeid siden 2009. Fordommer kommer blant annet ved at man ikke vet nok om hverandres kulturforskjeller og at man selv i samme by bor på områder som er forskjellige i mange sammenhenger, men som ikke nødvendigvis skaper «spesielle typer ungdommer». Både media og allmenheten bygger opp rundt det hele, mener Habib.
– Det er viktig at vi prater om hvordan vi er både forskjellige og like. For både øst og vest i byen har vi felles utfordringer og felles interesser. Vi jobber i hovedsak med og mot det samme. Men samtidig er det fordommer om bydeler og hverandre. I tillegg er det generelt viktig å snakke med hverandre om hvordan det oppleves å være ungdom i Oslo.
Nye innfallsvinkler
Denne gangen var det en ny variant som ble tatt i bruk når det ble dialogmøte. Ungdommene skulle spille forumteater. En teatermodell som baserer seg på å skape en forestilling sammen med publikum, hvor det som skjer i salen under forestillingene betraktes som like viktig som det som skjer på scenen. I Ammerudklubbens lokaler ble det litt annerledes ved at ungdommene både leverte «forestilling» og var «publikum». De stilte seg opp i et «frossent bilde» som skulle vise fordommer.
FORNØYD GJENG: Både ungdommene og de voksne som tilrettela for dialogmøte, blant annet Habib Tahir, seksjonsleder for ungdomstilbudet i Bydel Grorud (sittende til venstre) syntes det ble et fruktbart og lærerikt møte da de møttes til dialog om fordommer på Ammerudklubben.
Et med Grorud-ungdommene, et med ungdommene fra Frogner, pluss et Habib selv var en del av. Ut fra disse skulle man tolke hverandre og forsøke å finne ut av hva de andre ville formidle. Da kom det fram tanker og oppfatninger som ble diskuterte videre for å se om det var nettopp fordommer om hverandre som var grunnen til svarene man kom fram til. Og ungdommene la heller ikke skjul på at det nok var fordommer som formet en del av svarene, men også det bildet de har gjort av hverandre basert «på hva man har blitt opplært til»
– Det er nettopp disse inngrodde tanke- og handlingsmønstrene som ofte står i veien for å finne løsninger på problemer og utvikling i prosesser som har stoppet opp. Forumspill kan være nettopp den metoden eller arbeidsformen man trenger for å se ting på andre måter eller finne nye innfallsvinkler som kan få store og små ting til å skje, påpeker Thomas Storm, som sammen med Alexandra Tsiolas og Johanne Bjørnebye fra «Sosialarbeidere uten grenser» la til rette for «teaterstykket.
For øvrig er det viktig når det arbeides med forumteater og forumspill at kunnskap, innsikt, vilje og handlekraft er til stede hos menneskene i gruppen (forum).
På kornet
De unge deltakerne syntes det var en morsom og spennende måte å lære seg om fordommer på og hvorfor de oppstår. Det man syntes var spesielt var at når de skapte et slikt «frossent bilde» av fordommer, prøvde de å få fram nettopp hva de forventet at de andre ville tro om dem. Der var øst- og vest-ungdommene like. Men fra begge hold kom det i etterkant fram at de slett ikke er de stereotypiene som andre tror de er. Dermed fikk man virkelig tatt fordomsproblematikken helt på kornet.
Riktignok er noe av inntrykket av hverandre riktig, men det meste er galt. Eller som en av deltakerne fra Frogner slo fast: «Jeg er ikke berta fra vestkanten, jeg er ei samfunnsbevisst jente som vil ta ansvar». Det kom også som en overraskelse at det er over 10.000 barn som lever under fattigdomsgrensen i Bydel Frogner.
FROSSEN 2: Dette er hva Grorud-ungdommen ville formidle og som ungdommene på Frogner skulle tolke.
Videre diskuterte ungdommene hvordan de fremover skal jobbe enda mer med å motvirke fordommer, og at det skal stå fast på agendaen i deres egne ungdomsråd. De fikk samtidig høre at de innspill, ytringer og viljen de har til å jobbe med saken er det mange voksne som ikke får til.
– Det er ikke enkelt, men dette er tøffe, sterke ungdommer som vi er veldig stolte av. Dette ble et kjempefint møte – og det vil bli flere dialogmøter i tiden fremover, slår Habib fast.