I en stadig mer digitalisert verden, der stadig mer av vårt litterære tilfang blir å finne på nettbrett og dataskjermer, og i en tid der særlig barn og unge leser og låner stadig færre bøker, trådte Attia Mirza Mehmood inn på areanaen.
Hun likte ikke utviklingen. I de fleste kulturer har det å lese og skrive bøker vært en kulturell bærebjelke, og Attia hadde en idé: Hva med å lære unge mennesker hvordan det er å skrive en bok? Hvordan en bok blir til, fra idé til produksjon og ferdigstillelse?
Hun søkte om penger til prosjektet hos Gjensidigestiftelsen – og fikk det. Det skjedde sent på fjoråret.
Attia er ingen hvem som helst i nærmiljøet rundt Bryn skole på Teisen-Fjellhus-Ulven med sin aktivitet i skolens FAU, 17. maikomiteen og ikke minst i gruppen Samhold I Mangfold Og Frivilllighetsarbeid (SIMOF) der hun er leder og prosjektleder.
Hun behøvde ikke å gå langt for å finne en person med kompetanse som dekker hele prosessen. Attia bor på Ulven, og rett på den andre siden av E6 bor forfatteren, skribenten og forleggeren Roger Pihl. Han har bred erfaring fra bokbransjen og har gitt ut rundt 70 bøker i inn- og utland.
I tillegg er han vel kjent for mange av avisens lesere med sine skriverier i «Onsdagsphilsen» i Akers Avis Groruddalen annenhver onsdag gjennom de sju siste årene.
Til Litteraturhuset
Pihl fra Duggveien på Fjellhus likte ideen og sa ja da Attia Mirza Mehmood spurte om han kunne tenke seg å være instruktør.
Og temaet for skriveskolen måtte selvfølgelig bli: «Ung skriveglede!»
Vi møtte ungdommene, rektor Cecilie Raddum på Bryn skole, initiativtaker Attia Mirza Mehmood og instruktør Roger Pihl den første dagen.
Ikke overraskende syntes ungdommene fra Apalløkka, Løren, Teisen, Tveita og Ulven pluss noen fra Sørum (Frogner) at dette var spennende og morsomt.
En av deltakerne, Mona, kunne fortelle at den første oppgaven de fikk var å skrive en liten tekst ut fra den første tanken de fikk i hodet. I tillegg til den lille skrive-øvelsen hadde de også snakket om hvordan en bok fungerer.
Inji kunne fortelle at de også hadde fått en lekse: Nemlig å tenke på hva de kunne skrive om når det gjaldt hva de har lyst til å bli.
Ungdommene var delt inn i to jevnstore grupper, og neste skriveleksjon kommer fredag 28. februar.
– Så vil det fortsette utover med trykkeribesøk og til slutt ende opp med en virkelig bokutgivelse og lansering som finne sted i ikke mindre enn Wergelandsalen i Litteraturhuset i desember, sier en smilende og meget fornøyd Roger Pihl. Avisen vil selvfølgelig følge opp utover, om ikke akkurat «minutt for minutt», så blir det ikke langt unna!