REPRESENTERT I STOR GULLSMEDFORRETNING: Monica Bakka gikk fra å jobbe som advokat til å leve av smykkedesign. Nylig ble hun månedens designer i en anerkjent gullsmedforretning. Foto:
REPRESENTERT I STOR GULLSMEDFORRETNING: Monica Bakka gikk fra å jobbe som advokat til å leve av smykkedesign. Nylig ble hun månedens designer i en anerkjent gullsmedforretning. Foto:Bilde 1 av 4
Foto:
Foto:Bilde 2 av 4
Foto:
Foto:Bilde 3 av 4
Foto:
Foto:Bilde 4 av 4

Fra advokat til smykkedesigner

Nylig ble Monica Bakka fra Linderud månedens designer i en anerkjent gullsmedforretning.

– Det var veldig stort å bli kåret til månedens designer, spesielt når det er hos en såpass lekker og anerkjent gullsmedforretning. Det gjør det ekstra stas å få lov til å ha en større utstilling av mine smykker i nesten to måneder, sier Monica Bakka, smykkedesigner fra Linderud.  

Monica Bakka er tidligere advokat, men har de siste fem årene satset fullt på drømmen om å kunne leve av å lage egne smykker i gull og sølv. Nylig ble hun månedens designer hos Gullsmed Heyerdahl i Paleet. 

– Det er en stor anerkjennelse av BAKKA-smykker, både når det gjelder design og kvalitet. Det blir lagt merke til. Dessuten vil gullsmedforretningen fortsette å selge smykkene i butikken, så nå har jeg to forhandlere i Oslo. Det er jeg utrolig glad for, sier designeren.

Flott med norsk fokus

Hun synes det er flott at flere gullsmedforretninger setter fokus på norsk design.

– Det er viktig å sette fokus på norsk smykkedesign, for det medfører at kundene tenker over kjøpene sine.

– Det finnes så mange flinke håndverkere i Norge, som lager unike og flotte smykker. Det er viktig å løfte fram disse. Det er mye spennende innen norsk smykkedesign som ikke er godt nok representert i de tradisjonelle smykkeforretningene. 

At norske smykkedesignere ikke blir like fremhevet som utenlandsk design, tror Bakka det er flere grunner til. 

– Det er nok mange grunner til det. Som gründer og håndverker har man ikke et stort annonsebudsjett. Sosiale medier gir store muligheter, men er også tidkrevende og har sine begrensninger. Flere norske smykkedesignere er gode til å blogge og fremme sine produkter, men flertallet er ikke flinke nok til å vise seg fram. Kanskje spiller janteloven også en rolle her, sier Bakka. 

Har aldri angret

I 2013 startet Bakka sitt eget firma. I 2014 begynte hun å jobbe med smykker på fulltid, og i 2017 tok hun svenneprøven som gullsmed. 

– Et valg jeg aldri har angret på, fastslår hun.

Monica Bakka er opprinnelig fra Linderud, men bor nå og har sitt gullsmedverksted i Stavanger.

– Akkurat nå er det veldig travelt på verkstedet, siden mange av kundene mine vil ha smykkene sine ferdige før sommerferien, og forhandlere skal ha påfyll av smykker til butikken sin før jeg tar ferie. Jeg er også i gang med å forberede meg til en mindre utstilling, sier Bakka.

Fra hobby til business

Bakka startet med å lage smykker som en hobby.

– Jeg begynte å lage smykker som en hobby i 2004. Etter hvert produserte jeg mer enn hva jeg kunne bruke eller gi bort i gaver. Så jeg begynte forsiktig med salg. Etter hvert økte salget. Jeg begynte å leke med tanken på å leve av hobbyen min.

– I flere år var dette bare en vag idé, men etterhvert ble det mer realistisk at dette var noe jeg kunne satse på. 

Interessen for smykker ble bare større og større jo mer groruddølen jobbet med faget.

– Jeg har alltid likt håndarbeid. Jeg liker det å skape noe. Selv liker jeg enkle smykker som gjerne kan være store, for eksempel store øredobber eller en «statement»- ring. Derfor blir det ofte slike ting jeg lager.

Enkelt med detalj

Bakka designer og lager smykker i sølv og gull. Typisk Bakka-design er enkle, rene utrykk, med en eller annen unik detalj. 

– I tillegg må smykkene mine være behagelig å ta på, og praktiske å bruke. Man skal kunne bruke smykkene mine både til jeans, like så vel som til den lille sorte, forklarer hun og fortsetter:

– Ofte er utgangspunktet i en figurativ form som jeg bruker i ulike størrelser og med forskjellige farger. Smykkene mine har som regel et robust, rent og samtidig feminint uttrykk. Jeg liker å leke med kontraster, som for eksempel mellom gull og sølv, blank og matt. Emalje er også et spennende materiale som jeg har jobbet litt med de siste par årene. 

Satser på å bli nisjeaktør

Bedriften går bra, forteller Bakka. 

– Hvert år siden oppstarten har det vært bedre enn det forrige. 2017 ble året da omsetningen passerte et nivå som gjør at jeg ser et varig levebrød av bedriften min. Siden inneværende år har det vært hakket bedre, måned for måned. Jeg må si at det går veldig bra.

Nå er visjonen å etablere seg som en nisjeaktør med en klar og tydelig profil.

– Jeg ønsker at Bakka skal kjennetegnes gjennom et særegent design, solid norsk håndverk, og lykkelige kunder. BAKKA- smykker er allerede etablert som et varemerke med gjenkjennelig særpreg, og jeg får solgt smykkene mine i flere anerkjente butikker i de største byene. Dette gjør meg stolt, og gir meg inspirasjon til å fortsette arbeidet.

Planen videre er klar.

– Jeg ønsker at smykkene mine gradvis skal få flere forhandlere, og bli bedre kjent for et større publikum, avslutter hun.