TØFF START: Det var vanskelige øvelser for Ole Johannes Kosberg og kammerkoret under pandemien. Men det merket vi ikke noe til på denne øvelsen... Foto:
TØFF START: Det var vanskelige øvelser for Ole Johannes Kosberg og kammerkoret under pandemien. Men det merket vi ikke noe til på denne øvelsen... Foto:Bilde 1 av 1

Gedigen korkonsert i Grorud kirke

Hold av søndag kveld 19. september. Da er det duket for en konsert av det helt store slaget i Grorud kirke. Grorud kirkes kammerkor fremfører da intet ringere enn Georg Friedrich Händels berømte oratorium «Messias».

Søndag fremføres verket med en generalprøve før selve konserten, og Ole Johannes Kosberg ymter frempå (med et smil) at den beste fremførelsen kanskje kommer da. Det har vi absolutt ingen tro på – ikke med så mange rutinerte utøvere i ilden! Vi var innom koret på en av deres siste kveldsøvelser i Grorud kirke før konserten.

Et 20-talls korister var til stede – og vi kan love at det vi hørte av kammerkoret denne torsdagskvelden borger for en festaften med vakker sang og profesjonelle musikere! For, tradisjonen tro, Kosberg og koret går ikke tomhendt til bords.

Vi får møte en gammel kjenning, tidligere kantor i Grorud kirke, orgelprofessor Terje Winge ved orgelet. Som vanlig ved fremføring av et slikt oratorium blir det også profesjonell sangstøtte fra solistene Karen Mathilde Heier Hovd (sopran), Gro Bente Kjellevold (mezzosopran), Paul Kirby (tenor) og et gjenhør med Erik Krokfjord (baryton) fra Lørenskog.

Høyt nivå

På den musikalske siden blir det ikke et hakk dårligere: Her vil publikum få høre musikere fra Oslo-Filharmonien med blant andre cellisten Hans Josef Groh, som studerte under en av elevene til cello-legenden Mstislav Rostropovitsj, i spissen, og ikke minst 1. fiolinisten og konsertmesteren André Orvik. Minst like interessant sett fra et lokalt perspektiv blir det å høre kantor Kosbergs kone og datter på trompet. Både Hilde Prestrud Kosberg (kone) og Kristina Kosberg (datter) vil sørge for vellyd, til dundrende paukeslag fra sistnevntes kjæreste Elias Woll!

Det er mye som er spesielt ved Händels «Messias». Det første er at navnet skriver seg fra gammel jødisk og kristen lære og er en musikalsk fortelling om Messias’ (den salvede) liv og hvilken betydning det livet fikk for mange mennesker. Det andre er at det på sett og vis ikke finnes noen egentlig originalversjon av verket. Händel endret nemlig selv på verket ved alle fremføringer, tilpasset anledningen! Men det som er sikkert er at verket ble til i rekordfart, nemlig på 14 dager i september 1741. Urfremføringen fant imidlertid sted året etter, nemlig 13. april 1742 i Dublin. Billetter kan forhåndsbestilles via Grorud menighets hjemmesider, og konserten begynner kl. 18.00.

– Koret fremfører omtrent 70 prosent av satsene i verket, og vi har forberedt oss så godt som det er mulig, selv om koronapandemien ga oss en «trang fødsel».

– Under hele pandemien har koret jobbet med stoffet på Zoom, og først i det siste har vi kunnet øve sammen fysisk, sier primus motor, kantor i Grorud kirke og dirigent for kammerkoret, Ole Johannes Kosberg.

Han kunne også fortelle at det blir øvelser både på fredag og lørdag før konserten. Fredag med pianorepetitør og lørdag med orkester.