URBANT LANDBRUK: Trosterud parsellhage er et godt eksempel på urbant landbruk, her med solsikker i front og blokka i bakgrunnen. Foto:
URBANT LANDBRUK: Trosterud parsellhage er et godt eksempel på urbant landbruk, her med solsikker i front og blokka i bakgrunnen. Foto:Bilde 1 av 1

Grønne aktiviteter i dalen

Det bygger seg opp til mange grønne aktiviteter i Groruddalen 25. august – alt fra en miljøfestival på Furuset til åpne parsellhager hvor urbant jordbruk og sosiale aktiviteter kan oppleves. Det er en fin mulighet til å bruke dagen til å ta en tur mellom spennende aktiviteter i dalen.

Tveita, Trosterud og Ellingsrud parsellhager har gått sammen om å lage en «Åpen dag langs Alnastrengen». Publikum er invitert til å komme på besøk og få en smak av urbant jordbruk og delta i en rekke aktiviteter.

I parsellhagene kan folk se på resultatene av en fin sommer for dyrking av grønnsaker og ta en tur rundt i hagene. 

Maisen står høyt, gresskar og squash vokser som ugress og poteter og gulrøtter står klar til innhøsting. Det er forskjellige aktiviteter i hver hage, men alle tilbyr bygning av insektshoteller og en smak av salater og annen mat dyrket i hagene. 

Ellingsrud parsellhage
skal ha markedsdag med et stort og variert program fra kl. 13-17. Parsellhagen feirer sitt første år og har blitt en fin møteplass for folk i området. Markedsdagen inkluderer en god del bord med håndlagde produkter, et bruktmarked  og aktivitet for barn. I tillegg blir det musikk.

– Vi håper at folk vil benytte anledningen til å gå tur eller sykle langs Alnastrengen, sier Monique Nyberget Hiller.

Hun er styreleder i Tveita parsellhage, hvor det skal være salg av kaker og kaffe, natursti for barna og omvisning for dem som vil det. Hagen ligger som sin egen grønne verden mellom blokkene på Tveita og har rundt 40 dyrkere. Det er en fin sykkelsti hele veien fra Tveita til både Furuset og Ellingsrud, og folk kan stoppe i hver hage og miljøfestivalen underveis. Vi har regnet ut at det tar 90 minutter å gå fra Tveita til Ellingsrud. 

– De som ikke har så god tid kan hoppe på t-banen på Trosterud og få litt kortere reisetid. Vi håper at noen fra Ellingsrud tar turen til Tveita i løpet av dagen, sier Nyberget Hiller. 

På Trosterud er hagen åpen fra kl. 12, men det tar virkelig av to timer seinere med en 25-årsjubileums-fest. Det blir program, aktiviteter for barn og mat og grilling. For de som bare vil stikke innom er det smakebiter fra hagen og omvisning. På jubileet oppfordres det til å ta med en matrett. 

På Furuset senter står LIN (Likestilling, inkludering og nettverk) for Furusets første miljøfestival fra kl. 13-17. 

På grønt marked samles forskjellige organisasjoner som jobber med miljøvennlig tiltak, og her kan deltakere få tingene sine reparert eller kan levere brukte klær, leker og andre ting til gjenbruksstasjon. 

I tillegg er det salg av mat fra forskjellige land og hjemmedyrkede grønnsaker og urter. En aktivitet er å lage «Oslos lengste slange» ved bruk av plastkorker, og det blir nyttig informasjon om hvordan alle kan redusere mat-svinn. 

For barn blir det morsomme aktiviteter som eplepressing, hoppeslott, kreativt verksted ved bruk av resirkulerte materialer og ansiktsmaling. 

Dagen avsluttes med kor og god stemning.

Greg McCartan, styreleder Trosterud parsellhage