I TRYGGE HENDER: Bydel Stovner tilbyr vaksiner til sine ansatte og særlig de som er i pasientkontakt. Det skal holde de ansatte friske, og forhindre eventuell smitte. Helsebyråd Robert Steen, var onsdag på besøk for å høre mer om bydelens arbeid, og tok like greit vaksina i samme slengen. Her med helsesykepleier Åshild Nilsen. Foto:
I TRYGGE HENDER: Bydel Stovner tilbyr vaksiner til sine ansatte og særlig de som er i pasientkontakt. Det skal holde de ansatte friske, og forhindre eventuell smitte. Helsebyråd Robert Steen, var onsdag på besøk for å høre mer om bydelens arbeid, og tok like greit vaksina i samme slengen. Her med helsesykepleier Åshild Nilsen. Foto:Bilde 1 av 2
ØNSKER IKKE OBLIGATORISK VAKSINE: Bydelsoverlege Trude Bakke mener endring i holdninger, informasjon og kunnskap er veien man må gå dersom man skal få alle til å ta vaksiner. Foto:
ØNSKER IKKE OBLIGATORISK VAKSINE: Bydelsoverlege Trude Bakke mener endring i holdninger, informasjon og kunnskap er veien man må gå dersom man skal få alle til å ta vaksiner. Foto:Bilde 2 av 2

Helsebyråd Robert fikk vaksinen på Stovner

Hvert år får opp mot ti prosent av voksne i Norge influensa, men for helsepersonell er tallet helt oppe i 20 prosent. Nå gjør Bydel Stovner grep og tilbyr vaksiner til blant annet bydelens hjemmesykepleiere og andre med pasientkontakt. Helsebyråd Robert Steen var onsdag på besøk for å høre mer om bydelens arbeid, og tok like greit vaksina i samme slengen.

– 900 mennesker dør årlig av influensa. Helsepersonell er ekstra eksponert, og blir også bærere av influensaen. Det er en sykdom som kan være dødelig, svarer byråd for helse, eldre og innbyggertjenester, Robert Steen, på spørsmål om viktigheten av vaksinering.

Tidligere i høst hadde man en kampanje for å få bydelens seniorer vaksinert, og nå står bydelens helsepersonell for tur. I Oslo er det et mål om at 75 prosent av kommunens ansatte i helse- og omsorgssektoren skal vaksineres mot influensa. Pila peker oppover, men fremdeles er det et lite stykke å gå før man er kommet i mål.

Innføring av obligatorisk vaksinering av helsepersonell har blitt nevnt, men verken Steen eller bydelsoverlege Trude Bakken mener det er veien å gå.

– Jobbe med holdninger, kunnskap og informasjon syns jeg er en bedre løsning, understreker Steen.

ØNSKER IKKE OBLIGATORISK VAKSINE: Bydelsoverlege Trude Bakke mener endring i holdninger, informasjon og kunnskap er veien man må gå dersom man skal få alle til å ta vaksiner.

ØNSKER IKKE OBLIGATORISK VAKSINE: Bydelsoverlege Trude Bakke mener endring i holdninger, informasjon og kunnskap er veien man må gå dersom man skal få alle til å ta vaksiner.

Vise vei

Selve vaksineringen går fort unna. Man fyller ut papirer og redegjør for eventuell tidligere allergisk reaksjon eller aktuell febersykdom som kan komplisere vaksineringen. Da avisa var på besøk, tidlig onsdag ettermiddag, var det relativt få i lokalet. De som hadde tatt vaksina ble bedt om å vente i en liten stund før man dro videre.

– På sykehusene ser vi at de ansatte er svært flinke til å vaksinere seg. Obligatorisk vaksinering vil føre til motstand. Jeg syns heller ledere på arbeidsplassen burde gå foran, nesten som «team building», forklarer bydelsoverlege Trude Bakke.

Verstinglista

I snitt scorer østkantbydelene i Oslo dårligst på oversikten over innbyggere som vaksinerer seg i Oslo. Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz var også på plass under helsebyråd-besøket, og mener dialog med trossamfunn, og et mer oppsøkende tilbud, med for eksempel en plassering på senteret, vil legge til rette for at en større andel vaksinerer seg. Bakke opplever at innbyggerne i Bydel Stovner ønsker å vaksinere seg, og oppfordrer særlige utsatte grupper til å gjøre det.

– De som er eldre, gravide etter første tredjedel av svangerskapet, kronisk syke, eller til og med unge mennesker med astma vil være mer utsatt.

Tall viser derimot at det i fjor var 28 prosent av bydelens seniorer som vaksinerte seg, mens tallet i år ligger på 31.