Foto: Don Martin og Zeshan Shakar/Bonnier. Faysa Idle/Nicklas Thegerstrøm. Knut Nærum/Lina Hindum. Brynjulf Jung Tjønn/Maria Kleppe Vihovde. Mira Hussain/Oda Berby. Abid Raja/Lina Hindum. Karoline Mirković/Fartein Rudjord. Neda Alaei/Jan Tore Eriksen.
Foto: Don Martin og Zeshan Shakar/Bonnier. Faysa Idle/Nicklas Thegerstrøm. Knut Nærum/Lina Hindum. Brynjulf Jung Tjønn/Maria Kleppe Vihovde. Mira Hussain/Oda Berby. Abid Raja/Lina Hindum. Karoline Mirković/Fartein Rudjord. Neda Alaei/Jan Tore Eriksen. FOTO: Bildecollage: DeichmanBilde 1 av 2
FLUKT I FOKUS: Festivalsjefen Asmaa Salim ser frem til en uke med temaet «flukt» i fokus. Hun forteller at flukt handler om så mye mer enn den fysiske forflytningen.
FLUKT I FOKUS: Festivalsjefen Asmaa Salim ser frem til en uke med temaet «flukt» i fokus. Hun forteller at flukt handler om så mye mer enn den fysiske forflytningen.Bilde 2 av 2

Neste ukes GroLitt-festival skal handle om flukt, frihet og fellesskap

Mandag sparkes GroLitt-festivalen i gang for sjuende år på rad, med et spennende program som spenner fra litteratur og musikk til samfunnsaktuelle samtaler. Årets tema, «Flukt», setter søkelys på både fysiske og mentale reiser, og hva de betyr for mennesket i dag.

Festivalen arrangeres over flere steder på de forskjellige Deichman-bibliotekene i Groruddalen, og er en åpen invitasjon til alle som vil utforske mangfoldet og kreativiteten som blomstrer i Norges mest flerkulturelle område.

En festival med dyp forankring i Groruddalen

GroLitt-festivalen, som i år markerer sitt sjuende år, har etablert seg som en viktig arena for litteratur, kunst og kultur i Groruddalen. Med et gratis og åpent program tiltrekker festivalen både lokale og internasjonale stemmer. Årets tema, «Flukt», er valgt for å belyse hvordan mennesker over hele verden må tilpasse seg nye omgivelser og utfordringer som følge av kriser, konflikter og klimaendringer. Festivalen er forankret i dalens mangfoldige miljø, med mange av deltakerne som selv har røtter i området.

Asmaa Salim, årets festivalsjef, beskriver festivalens visjon:

– Flukt handler om mer enn bare fysisk forflytning. Det er en modig, ofte vanskelig vending som innebærer identitetsendringer og nye muligheter, enten det gjelder for mennesker i krig eller de som søker en bedre fremtid. Vi ønsker å vise hvordan flukt kan formes av ulike krefter, men også åpne dører for personlig vekst.

FLUKT I FOKUS: Festivalsjefen Asmaa Salim ser frem til en uke med temaet «flukt» i fokus. Hun forteller at flukt handler om så mye mer enn den fysiske forflytningen.

Festivalen åpner med skeiv representasjon

GroLitt 2024 braker løs med en sterk start på Deichman Stovner mandag kveld. Duoen Ann-Christin Kongsness og Marte Sterud presenterer danseforestillingen Butch Tribute: Flanelldrøm. Forestillingen er en hyllest til skeive, maskuline damer – en gruppe som ofte marginaliseres. Gjennom et landskap av flanellskjorter, formidler duoen en kjærlighetshistorie som utfordrer de tradisjonelle forestillingene om kjønn og identitet.

Videre følger festivalens åpningsseremoni med et musikalsk innslag av Jo Fougner, etterfulgt av en tale fra festivalsjefen, Asmaa Salim. Her vil også debutant Mira Hussain fremføre dikt fra sin nye diktsamling, Hjertet er ei rabiat bikkje.

Anders ønsker seg et eget bibliotek på Grorud, i tillegg til de som allerede er i bydelen

Gjester som setter temaet i perspektiv

Gjennom festivalen møter vi et bredt spekter av forfattere, artister og samfunnsdebattanter, som alle belyser årets tema fra ulike perspektiver. Dette inkluderer både velkjente stemmer og nye talenter fra Groruddalen og resten av Norge. Blant de mange spennede navnene å notere seg, finner vi blant annet:

  • Zeshan Shakar: Forfatteren fra Stovner som vant Tarjei Vesaas debutantpris, vil delta i samtale om sin bok Kan du høre byen puste ut. Sammen med hiphop-artisten Don Martin vil han diskutere hvordan oppveksten i Groruddalen har formet deres verk.
  • Yohan Shanmugaratnam: Journalisten og forfatteren som i flere år har satt søkelys på rasisme, røtter og sosiale konflikter, vil bidra med innsikt i hvordan ulike samfunnsfenomener kan være en form for flukt – både fysisk og mentalt.
  • Faysa Idle: Forfatteren av Et ord for blod, en bok om å vokse opp som lillesøsteren til en gjengleder i Stockholm, vil lese fra sin diktsamling. Hennes verk gir stemme til unge jenter som vokser opp i vanskelige miljøer, og hvordan de navigerer mellom identiteter og forventninger.

Festivalen setter et bredt fokus på internasjonale konflikter og deres menneskelige konsekvenser, med bidrag fra både Marte Heian-Engdal og Abid Raja. Heian-Engdal, en av Norges fremste Midtøsten-eksperter, gir innsikt i hvordan flukt former både individer og hele regioner, spesielt med tanke på de langvarige konfliktene i Midtøsten.

Samtidig bringer Abid Raja en ny dimensjon til diskusjonen om flukt og integrering i Europa. Som advokat, politiker og forfatter, har han lenge vært en viktig stemme i debatten om multikulturalisme og sameksistens i Norge. I sin nyeste bok, Vår ære og vår frykt (2024), utforsker Raja radikale løsninger for hvordan muslimer og ikke-muslimer kan leve side om side i Europa. 

Kunst og musikk i fokus

GroLitt handler ikke bare om ord, men også musikk og kunstneriske uttrykk. Gjennom festivalen får publikum oppleve et unikt samspill mellom ulike kunstformer. Jo Skaansar, bassist og komponist, bringer inn elementer fra både jazz og folkemusikk, og gir publikum en musikalsk opplevelse som bryter grenser. Også sangeren og oudspilleren Nawar Alnaddaf vil trollbinde med sin kombinasjon av arabisk musikk og andre musikktradisjoner.

Kristin Valla og Karoline Mirkovic vil delta med sterke litterære bidrag, der de deler historier om flukt og oppvekst preget av krig og utenforskap. Mirkovic, som nylig debuterte med Divnas bok, beskriver hvordan krigen på Balkan har formet både henne og hennes nærmiljø i Oslo.

Mustafa Hasan, som har kjempet en hard kamp for å bli i Norge, har en unik evne til å kombinere sin personlige historie med musikken sin, og kommer til å treffe både hjerte og sjel i løpet av festivalen.

Et mangfold av stemmer

En av styrkene til GroLitt er det brede spekteret av stemmer som får plass på scenen. Fra samfunnsforskeren Agnes Fauske til forfatteren og journalisten Silje Bekeng-Flemmen gir festivalen rom for ulike perspektiver på hvordan flukt kan forstås – både i et personlig og samfunnsmessig lys.

Veronica Salinas, en forfatter og skuespiller med argentinske røtter, bidrar også med sine refleksjoner rundt det å skape litteratur på tvers av språk og kulturer. Hennes nye bok, Vannlilje på havet, gir et poetisk blikk på det å være en fremmed i et nytt land.

For de musikkinteresserte vil det være flere høydepunkter gjennom festivalen, blant annet med en konsert av Åsmund Gylder. Han er kjent for sitt arbeid med Líf Laga og for sitt engasjement for frivillighet i Oslo.

Kommentarer