POLITIKK OG KUNST: Marianne Borgen påser at gatekunstner Espen «JameOne» Sørli får æren. Foto: Rolf Kristiansen
POLITIKK OG KUNST: Marianne Borgen påser at gatekunstner Espen «JameOne» Sørli får æren. Foto: Rolf KristiansenBilde 1 av 5
INNVIET: Ordfører Marianne Borgen foran den berømte veggen. Foto: Rolf Kristiansen
INNVIET: Ordfører Marianne Borgen foran den berømte veggen. Foto: Rolf KristiansenBilde 2 av 5
PANEL: Ordfører Marianne Borgen forteller om sin egen oppvekst på Veivet og drømmen om å bli flyvertinne – i stedet ble hun altså ordfører. Fra venstre ser vi Sune Wentzel, Erik Johnsen, Anne Mikkelsen, Torgrim Eggen, Marianne Borgen og Don Martin. Foto: Rolf Kristiansen
PANEL: Ordfører Marianne Borgen forteller om sin egen oppvekst på Veivet og drømmen om å bli flyvertinne – i stedet ble hun altså ordfører. Fra venstre ser vi Sune Wentzel, Erik Johnsen, Anne Mikkelsen, Torgrim Eggen, Marianne Borgen og Don Martin. Foto: Rolf KristiansenBilde 3 av 5
FOLKSOMT: Det var mange som tok turen innom Romsås senter da ordføreren innviet «Romsås Wall of Fame». Foto: Rolf Kristiansen
FOLKSOMT: Det var mange som tok turen innom Romsås senter da ordføreren innviet «Romsås Wall of Fame». Foto: Rolf KristiansenBilde 4 av 5
STOLT OG GLAD: Det var en stolt ordfører Marianne Borgen som foretok den offisielle innvielsen av «Romsås Wall of Fame». Bak ser vi to av maleriets personer, Aksel Torsnes Mehlum i Romsås Janitsjar og Grete Waitz. Foto: Rolf Kristiansen
STOLT OG GLAD: Det var en stolt ordfører Marianne Borgen som foretok den offisielle innvielsen av «Romsås Wall of Fame». Bak ser vi to av maleriets personer, Aksel Torsnes Mehlum i Romsås Janitsjar og Grete Waitz. Foto: Rolf KristiansenBilde 5 av 5

Wall of Fame skaper stolthet, glede og tilhørighet til nabolaget

– For å skape de rause, gode og trygge nabolagene er det viktig at befolkningen engasjerer seg. Det har man gjort nettopp her, sa ordfører Marianne Borgen da hun sist lørdag offisielt innviet det store maleriet av kjente personer som har bodd eller bor på Romsås.

Som ordføreren var inne på, så er slike dekorasjoner et flott beboerinitiativ som styrker samhørighet, identitet og fellesskapsfølelse, samtidig som det høyner områdets status.

En avstemning på nettet, der over 2.200 personer avga sin stemme, bestemte hvem som skulle opp på veggen.

Men det er et faktum at hvis veggen hadde vært større kunne trolig flere personer fått en plass på veggen.

Ikke minst takket være en dyktig organisator og pådriver, prosjektleder i Områdeløft Romsås, Tomasz Frelek, er kunstverkene nå et faktum.

Disse er på veggen:

Aksel Torsnes Mehlum, en ildsjel i korpslivet på Romsås. Han spiller tuba i Romsås Janitsjar og opptrer gjerne som korpsets impresario eller «talsmann».

Grete Waitz, Norges mestvinnende langdistanseløper gjennom alle tider. Hun er friidrettens aller første verdensmester og vant den første øvelsen i det første VM i friidrtett som ble arrangert Helsinki i 1983. Hun tok bl.a. VM-gull og OL-sølv i maraton. Hun pleide å trene på ringveien på Romsås. Grete vant New York Marathon ni ganger – en rekord som trolig blir stående til evig tid.

Sune Wentzel, frisbeeutøver med seks VM-titler, kjent som Norges beste frisbeeutøver gjennom tidene. Han har vært involvert i mange prosjekter for å promotere frisbee i Norge og har etablert egen butikk, Sune Sport & Games.

Said Bendouah, lærer fra Bjøråsen skole som har bidratt til trygt og inspirerende skolemiljø gjennom mange år. Han pleier å si at «Ingenting er umulig. Det umulige tar bare litt lengre tid».

INNVIET: Ordfører Marianne Borgen foran den berømte veggen.
 Foto: Rolf Kristiansen

INNVIET: Ordfører Marianne Borgen foran den berømte veggen.
Foto: Rolf Kristiansen

Lisa Nilsen og Erna Mikkelsen, innflyttingsvertinnene som også blir kalt for Romsås’ mødre. De tok imot de første beboerne på Romsås på 1970-tallet.

Joshua King, fotballspiller som spiller både i Premier League og på landslaget. Fram til nå har han scoret 17 mål på 54 kamper for Norge. Han har også startet Joshua King Football Academy som bidrar til at flere barn i Groruddalen vil få glede av å spille fotball.

Maria Navarro Skaranger, ung, men allerede velkjent forfatter. Hun ble nominert til Terjei Vesaas’ debutantpris i 2015 og ble tildelt EUs Litteraturpris i 2020. Hun debuterte med romanen «Alle utlendinger har lukka gardiner» som beskriver det flerkulturelle oppvekstmiljøet på Romsås.

Don Martin, rapper, DJ og radiohost, tidligere medlem av gruppa «Gatas Parlament. Han vant prisen for «Årets Urban» under Spellemann 2013, med «En gang Romsåsgutt, alltid Romsåsgutt». Gjennom musikk og teater er han med på å fortelle en annen historie om Romsås enn den man ofte får fra nyheter.

Torgrim Eggen, forfatter, journalist og musiker. Han har vært journalist i Nye Takter, Arbeiderbladet, Puls, Beat, Dagbladet og redaktør i gratisavisen Natt&Dag. Kjent ikke minst for sin fremragende biografi om forfatteren Axel Jensen. Har bodd i storbyer som New York og Berlin, men er nå tilbake på Romsås.

Jan-Derek Sørensen, fotballtrener og tidligere fotballspiller. Han har spilt for lag som Bodø/Glimt, Rosenborg, Borussia Dortmund og Vålerenga og har representert Norge i 21 kamper på landslaget.

Jan Garbarek er en komponist, jazzmusiker og plateartist med sopran- og tenorsaksofon som hovedinstrument. Opprinnelig fra Årvoll, men nå internasjonal anerkjent på høyeste nivå. Han har fått bl.a. Spellemannprisen, Norsk kulturråds ærespris, Buddprisen og St. Olavs Orden.

Erik Johnsen, skihopper som tok sølv under OL i Calgary individuelt og bronse i laghopp. Han er også tildelt Fearnleys olympiske ærespris.

PANEL: Ordfører Marianne Borgen forteller om sin egen oppvekst på Veivet og drømmen om å bli flyvertinne – i stedet ble hun altså ordfører. Fra venstre ser vi Sune Wentzel, Erik Johnsen, Anne Mikkelsen, Torgrim Eggen, Marianne Borgen og Don Martin.
 Foto: Rolf Kristiansen

PANEL: Ordfører Marianne Borgen forteller om sin egen oppvekst på Veivet og drømmen om å bli flyvertinne – i stedet ble hun altså ordfører. Fra venstre ser vi Sune Wentzel, Erik Johnsen, Anne Mikkelsen, Torgrim Eggen, Marianne Borgen og Don Martin.
Foto: Rolf Kristiansen

Urban gatekunst

Maleriet er malt på den store såkalte «Kiwi-veggen» i sentergata på Romsås senter, et sted der alle som går til eller fra heisene til t-banen i sentrets 2. etasje passerer, lokalisert rett vis-à-vis Frivilligsentralen og apotekets lokaler.

En stor, umalt vegg inn mot sentergata ble nemlig noe av resultatet da Kiwi-butikken på Romsås utvidet for noen år siden.

Ordføreren sa i sin innvielsestale at maleriet skaper stolthet, glede og tilhørighet bare man går forbi.

Det var akkurat det initiativtaker og leder av Romsås Vel, Thor Wilhelm Johnsen, hadde i tankene da han på et av de første styremøtene i Romsås Vel for mer enn syv år siden la fram forslaget om å dekorere den store, umalte veggflaten i sentergata på Romsås med bilder av kjente og mindre kjente personer som har bodd eller bor på Romsås.

Som den ihuga Romsås-patrioten Thor Johnsen er – og som en av de første innflytterne til drabantbyen og med inngående kjennskap til nåværende og tidligere beboere – lå det nærmest i kortene at han skulle dukke opp med en slik idé.

FOLKSOMT: Det var mange som tok turen innom Romsås senter da ordføreren innviet «Romsås Wall of Fame».
 Foto: Rolf Kristiansen

FOLKSOMT: Det var mange som tok turen innom Romsås senter da ordføreren innviet «Romsås Wall of Fame».
Foto: Rolf Kristiansen

Inspirasjonen var flotte barnetegninger på forstøtningsmuren mellom Odvar Solbergs vei 76 og 78. Derfor overrasker det heller ingen når vi forteller at han også er initiativtaker til den flotte Romsås-dekorasjonen alle ser når man kjører opp Romsåsveien og svinger inn mot venstre oppover Ravnkollbakken.

Opplev Romsås
Romsås er en perle på toppen av Groruddalen – helt inn mot Lillomarka. Aktivitetsmulighetene er mange, og vi tar deg med på en reise inn i dette flotte området. Filmen(e) ble laget av avisa i samarbeid med bydelene våre for å vise fram alle de flotte opplevelsene som venter deg her i Groruddalen – et stort sommerprosjekt i 2020, også med sykkeltur-forslag i våre fire bydeler. Like aktuelt nå som da. God tur!

Den siste dekorasjonen han har hatt ideen til er en nylig dekorert vegg ved utgangen av kjøretunnelen under Romsås senter. Her har elever fra 10. klasse på Bjøråsen vært i sving anført av de lokale gatekunstnerne Espen «JameOne» Sørli og «DekorTron» i samarbeid med beboer Pia Wirum og lærer Sarah Benfaddoul.

De to gatekunstnerne står sammen med to andre, lokale også bak kunstverket på forstøtningsmuren i Ravnkollbakken i samarbeid med Viktor Rakov Gjengaar i prosjektet «Urban gatekunst».