Ammerudhjemmet bo- og kultursenters bygg oppfyller ikke de byggtekniske kravene for sykehjemsbygg. Bygget har kun delvis sprinkelanlegg i tilfelle brann og rommene har ikke egne bad. Derfor har Oslo kommune besluttet å gradvis avvikle driften når kontrakten utløper 31.12.2021.
– Stiftelsen Kirkens Bymisjon Oslo har i mange år driftet Ammerudhjemmet bo- og kultursenter på en god måte. Medarbeiderne har gitt beboerne helse- og omsorgstjenester av god kvalitet. Sykehjemmet har en viktig plass i nærmiljøet på Ammerud. Nå som det er behov for å avvikle ledige sykehjemsplasser, er Ammerudhjemmet bo- og kultursenter valgt fordi bygget ikke lenger er i god nok byggeteknisk stand til å huse et sykehjem i en ny kontraktsperiode, sier Helge Jagmann etatsdirektør i Sykehjemsetaten i en pressemelding som er sent avisen i kveld.
Helge Jagmann er etatsdirektør i Sykehjemsetaten.
– Medarbeidere, beboere og pårørende kjenner hverandre godt. For mange er avviklingen trist og krevende, men tette bånd gir også gode forutsetninger for at vi sammen med Stiftelsen Kirkens Bymisjon Oslo kan gjøre vårt ytterste for at alle blir best mulig ivaretatt i avviklingsprosess som vil vare gradvis fram mot 2022, sier Jagmann.
Det er 90 plasser på Ammerudhjemmet bo- og kultursenter og per 15. juni er det 83 beboere på sykehjemmet. I Oslo kommune er det fritt sykehjemsvalg. En del beboere står allerede på ønskeliste til andre sykehjem og de resterende får hjelp til å sette opp sin ønskeliste. De blir prioritert når det er ledig plass på ønsket sykehjem. De vil få praktisk hjelp til flytteprosessen. Ingen som er i den siste fasen av livet skal flytte.
Eldreomsorgen i Oslo er i endring. Flere bor livet ut i eget hjem og flere bor i nye Omsorg+ boliger. Det er i tillegg en nedgang i antall eldre i målgruppen for langtidsplass på sykehjem. Inkludert Ammerudhjemmet bo- og kultursenters plasser er det avviklet 642 heldøgnsplasser siden 2015. Det er ikke ventet en demografisk vekst i målgruppen før nærmere 2030.
– I den neste 10 årsperioden er det laget en plan med milliardinvesteringer for å erstatte mange av dagens bygg som har dårlig teknisk standard. I andre halvdel av 20-tallet kommer det en netto tilvekst av plasser i nye bygg slik at vi er godt rustet til å møte innbyggernes framtidige behov, med mange nye gode bygg tilpasset framtidens helsetjenester, sier etatsdirektøren.
Det er 116 medarbeidere med fast stillingsforhold på Ammerudhjemmet bo- og kultursenter og det er Stiftelsen Kirkens Bymisjon som er deres arbeidsgiver. Det vil framover bli iverksatt en prosess for å ivareta medarbeiderne best mulig. Her deltar tillitsvalgte og vernetjenesten. Det blir også et tett samarbeid med NAV.
Stiftelsen Kirkens Bymisjon Oslo er en stor aktør som drifter mange tjenester for Oslos innbyggere. De skal ivareta sine medarbeidere i tråd med regelverket. De fleste ansatte med rett kompetanse vil få fortinn til ledige stillinger i andre deler av virksomheten. Det er usikkert hvor mange stillinger dette vil være. Sykehjemsetaten skal bidra positivt for finne mulige løsninger innenfor etatens handlingsrom, og oppfordrer også medarbeidere til å søke på ledige stillinger i kommunen som de er kvalifisert for.
Ammerudhjemmet bo- og kultursenter
Det var opprinnelig planlagt å konkurranseutsette drift av Ammerudhjemmet bo- og kultursenter for videre drift. Gjennom året har det vært en økt ledighet på langtidsplasser. Oslo kommune har vært usikre på om denne ledigheten ville bestå etter at samfunnet gradvis har åpnet mer opp igjen etter pandemien. Det har den gjort og øker i 2. halvår 2021. Når det vurderes hvilke hele eller deler av langtidshjem som skal legges ned ses det hen mot hvor i byen ledigheten er størst og Oslo kommunes strategiske boligplan, herunder byggenes bygningstekniske standard. Det er for tiden stor ledighet i Groruddalen. Det er derfor besluttet å ikke konkurranseutsette Ammerudhjemmet bo- og kultursenter for videre drift.
Det er bydelene som fatter vedtak om langtidsplass på sykehjem til sine innbyggere. Sykehjemsetatens oppdrag er å sikre at det er rett antall plasser og helsetjenester av god kvalitet. Etaten har allerede i 2020/2021 avviklet 90 plasser på kommunale Silurveien sykehjem og en avdeling på et helsehus i 2021. Det avvikles gradvis nye 90 langtidsplasser på Ammerudhjemmet bo- og kultursenter fram til 2022. Totalt er det da avviklet 642 heldøgnsplasser siden 2015. Det planlegges også ytterligere nedtrapping på et helsehus i 2021.
Dersom Oslo kommune fortsetter driften med en overkapasitet på mer enn 90 plasser, kommer de tomme plassene til å gi oslo kommune en merkostnad på rundt 88 millioner kroner i løpet av et år. Dette er penger som i stedet bør brukes til innbyggere som har behov for helsetjenester.