GIRER TIL VALG: Om et snaut halvår er det duket for lokalvalg igjen. Nå er snart Arbeiderpartiets lister klare, men det var ikke bare-bare. (Foto: Oslo kommune) Foto:
GIRER TIL VALG: Om et snaut halvår er det duket for lokalvalg igjen. Nå er snart Arbeiderpartiets lister klare, men det var ikke bare-bare. (Foto: Oslo kommune) Foto:Bilde 1 av 6
GIRER TIL VALG: Om et snaut halvår er det duket for lokalvalg igjen. Nå er snart Arbeiderpartiets lister klare, men det var ikke bare-bare. (Foto: Oslo kommune) Foto:
GIRER TIL VALG: Om et snaut halvår er det duket for lokalvalg igjen. Nå er snart Arbeiderpartiets lister klare, men det var ikke bare-bare. (Foto: Oslo kommune) Foto:Bilde 2 av 6
MARI MORKEN Foto:
MARI MORKEN Foto:Bilde 3 av 6
KNUT RØLI Foto:
KNUT RØLI Foto:Bilde 4 av 6
MARIT BJERKE Foto:
MARIT BJERKE Foto:Bilde 5 av 6
ANDERS RØBERG-LARSEN Foto:
ANDERS RØBERG-LARSEN Foto:Bilde 6 av 6

Nominasjonskomiteene er klare:

Dissens og diskusjon

Førstkommende mandag skal tre av Arbeiderpartiets lokallag stemme over listene de vil presentere til høstens bydelsvalg. For to av dem vil alt avgjøres på nominasjonsmøtene.

Det er intet nytt under solen at det kan være intern uenighet i et politisk parti før lokalvalgene. Hvilken vei skal vi velge å gå? Er vi best tjent med lang erfaring eller ungdommelig pågangsmot? Man trenger ikke gå lenger tilbake enn til Grorud i 2015 for et eksempel på dramatikk i nominasjonsmøtene. Den gangen vant Mobashar Banaras med én stemme over Marit Bjerke, hvilket førte til at seks medlemmer sporenstreks trakk seg fra lista i protest. Det er også kanskje ekstra interessant å se på Arbeiderpartiet, som i kraft av sin størrelse og posisjon har styrt hele Groruddalen i fire år.

Slik er ståa i de fire bydelene akkurat nå.

Alna

I forrige uke kontaktet nåværende BU-leder Knut Røli avisa og erklærte at han stiller seg til disposisjon i fire nye år. Men i etterkant ble avisa gjort kjent med at det er dissens i nominasjonskomiteen i Alna.

MARI MORKEN

MARI MORKEN

Faktisk ble det så tidlig som i januar klart at Mari Morken har støtte av flertallet i nominasjonskomiteen. Nå foreligger den endelige listen, med Morken på førsteplass og Knut Røli på andreplass.

Siden avisa presenterte Knut Røli 6. mars, virker det derfor riktig med en presentasjon av flertallets foretrukne kandidat Mari Morken også.

Mari Morken

Navn: Mari Morken

Alder: 24

Bodd i bydelen i 23 år til sommeren. Oppvokst på Furuset.

Bor nå på Ellingsrud.

Utdanning: Utdannet spesialpedagog. Har senere tatt videreutdanning i småbarnspedagogikk.

Yrke: Har de siste to årene jobbet som pedagogisk leder. Har tidligere blant annet hatt et engasjement som politisk rådgiver/prosjektleder for Unge funksjonshemmede.

Politisk erfaring:

• Leder for Alna AUF 2012-2014

• Nestleder i AUF i Oslo 2014-2016

• Fast medlem av Oslo bystyre 2015-2019. Har sittet i helse- og sosialkomiteen hele perioden

• Sittet i styret til Oslo Arbeiderparti siden 2016.

Malin Bye Sørensen i nominasjonskomiteen forklarer:

– Grunnen til at flertallet har en annen enn Knut på topp, er todelt. Det har pågått varslingssaker innad i Alna Ap som vi opplever at ledelsen har løst på en dårlig måte. I tillegg har Knut nå sittet i tolv år, og vi mener det på tide med fornyelse. 

Bjørn Åge Hansen leder komiteen, og sier det hele nå er opp til årsmøtet:

KNUT RØLI

KNUT RØLI

– Det her har vært en uoversiktlig prosess. Det har utkrystallisert seg to tydelige leire, og det har vært lite interesse for kompromisser fra begge sider.

Hansen sier samtidig at mindretallsfraksjonen som støtter Røli, legger vekt på at han har vært en synlig og solid BU-leder i tre hele perioder.

Nominasjonskomiteen har ikke sendt ut den endelige listen til medlemmene i partiet, og hadde derfor heller ikke anledning til å sende den til avisa.

Grorud

På Grorud må man finne en ny BU-leder, siden Mobashar Banaras kun går for valg på bystyrelista. Heller ikke her har man klart å lande på en enstemmig nominasjonsliste i forkant av årsmøtet. Tre av komiteens medlemmer støtter nemlig Marit Bjerke, mens to støtter Anders Røberg-Larsen som førstekandidat.

MARIT BJERKE

MARIT BJERKE

Komitéleder Jack Grimsrud mener dette er udramatisk, og at det nå er opp til lokallaget å ta det endelige valget:

– Vi har to gode kandidater å velge mellom.

Marit Bjerke var som nevnt tungt involvert forrige gang det var nominasjon på Grorud, og nå er hun klar for en ny runde.

– Grorud arbeiderpartilag og AUF ytret et ønske om at jeg skulle stille, og da stilte jeg meg selvfølgelig til disposisjon. Jeg vil jo veldig gjerne jobbe for partiet og syns det er viktig å engasjerer meg lokalt Dette blir en spennende kamp, men den er også fair og åpen. Det er en del av partidemokratiet at vi noen ganger har en delt innstilling.

Motkandidat Anders Røberg-Larsen mener også hele prosessen er rett fram og ryddig.

ANDERS RØBERG-LARSEN

ANDERS RØBERG-LARSEN

– Jeg stiller meg til disposisjon, så får partiet avgjøre det på nominasjonsmøtet.

– Man blir liksom aldri helt enige på Grorud?

– Har hatt kampvotering de siste par gangene. Synes det er en styrke at vi har mange som engasjerer seg. Nå må vi klare å bygge et bra team inn mot valget.

Rent praktisk er det bare dissens på førsteplassen på lista. Hvis flertallets innstilling går gjennom, går Anders Røberg-Larsen inn på andreplass. Hvis mindretallet får gjennomslag, ville ikke Marit Bjerke nomineres inn, og samtlige kandidater rykker én plass opp. Inn på 21. plass kommer i så fall Betol Hansen.

Nominasjonsliste Grorud – flertallets innstilling

1. Marit Johanne Bjerke

(dissens for Anders Røberg-Larsen)

Anders Røberg-Larsen

3. Grethe Fossli

4. Anujan Kathirkamalingam

5. Siri Ingeborg Fossheim

6. Frode Englund

7. Fatima Massoudy

8. Shahzad Zia Banaras

9. Hanne Eie Sudland

10. Reda Foad Bader Al-Shemmari

11. Andrine Breiner Johansen

12. David Gulstad

13. Ghina Harmouche

14. Christian Lindblom

15. Hilde Austrheim

16. Qasim Mohammed

17. Tonje Rognli Brandsdal

18. Enis Kastrati

19. Inger Amalie Berglund

20. Glenn Kikut Korshaugen

21. Srisgantirajah Tharmalingam

Bjerke

Bydel Bjerke liker å gjøre ting på sin egen måte, og har derfor allerede hatt sitt nominasjonsmøte. Det gikk udramatisk for seg, selv om det er snakk om store omveltninger i bydelsutvalget. Mangeårig leder Bjørn Lundberg takker nemlig av, og nominasjonskomiteens jobb ble derfor å finne noen som kunne fylle disse skoene.

Usman Asif er leder av både lokallaget og nominasjonskomiteen, og kan fortelle at de har holdt på siden sommeren med å sette sammen listen.

– Vi har lagt vekt på både erfaring, kjønn, yrkesbakgrunn og bosted, for slik å lage en mest mulig representativ liste.

Det kan det se ut som de fikk til, for både nominasjonskomiteen og årsmøtet var enstemmige i sin støtte til listen.

Den toppes av Lars Erik Fuglesang, med Annette Sandvær på andreplass.

Stovner

I Bydel Stovner ligger an til å gå fredfullt for seg. Her er, som vi har skrevet om tidligere, Rashid Nawaz enstemmig innstilt til å fortsette som BU-leder en periode til.