ENDRER REGLENE FOR SMITTESPORING: Anne Rasmussen, leder for smittesporingsteamet i Bydel Grorud (t.v.) og Ida Hoel, sykepleier i smittesporingsteamet, ber om at de som blir veldig dårlige og har behov for mer oppfølging tar kontakt med smittesporingsteamet i sin bydel. De nye rutinene innebærer at enkeltpersoner i større grad må ta ansvar for å kontakte smittesporingsteamet. Foto: Caroline Hammer
ENDRER REGLENE FOR SMITTESPORING: Anne Rasmussen, leder for smittesporingsteamet i Bydel Grorud (t.v.) og Ida Hoel, sykepleier i smittesporingsteamet, ber om at de som blir veldig dårlige og har behov for mer oppfølging tar kontakt med smittesporingsteamet i sin bydel. De nye rutinene innebærer at enkeltpersoner i større grad må ta ansvar for å kontakte smittesporingsteamet. Foto: Caroline HammerBilde 1 av 1

Endrer oppfølgingen fra smittesporingen

Smitteteamene i bydelene ringte lenge alle som var smittet daglig for å sjekke allmenntilstanden og for å fange opp nærkontakter. Nå er det selv ditt ansvar å ta kontakt med nærkontakter, og ikke alle blir ringt opp av smittesporingsteamet.

Etterhvert som flere har fått vaksiner og nye varianter har oppstått har koronaviruset blitt mindre farlig for de fleste. For smittesporingsteamet i Bydel Grorud og andre bydeler innebærer det litt endringer i rutinene.

– I starten ringte vi alle hver dag, nå går vi over til at det kun er enkeltgrupper vi tar direkte kontakt med, forklarer Anne Rasmussen, leder for smittesporingsteamet i Bydel Grorud.

Det er hovedsakelig eldre, personer som bruker bydelens helsetjenester, uvaksinerte eller delvaksinerte og personer som kan ha utfordringer med å forstå språket som blir kontaktet.

– Samtidig så vil vi kanskje ikke kunne fange opp alle som har behov mer informasjon og veiledning. Derfor er det viktig for oss at innbyggerne vet at vi fortsatt er tilgjengelige, tar imot telefoner og veileder dem ved behov, sier Ida Hoel, fagkonsulent og sykepleier.

Det betyr at de som ikke fanges opp av bydelen og som ønsker en oppfølging, må ta kontakt med smittesporingsteamet i bydelen sin. I den forbindelse blir telefonnummerene dit nå offentliggjort.

– Man kan også ta kontakt med smittesporingsteamet i sin bydel dersom man har spørsmål om hva man bør gjøre dersom man har testet positivt eller lurer på noe i forhold til isolasjon, testing eller annet, tilføyer Hoel.

En ny fase

Pandemien beveger seg inn i en ny fase, der den enkelte selv må ta mer ansvar. Fra før av har smittesporingsteamene bedt personer med påvist koronasmitte om å selv ta kontakt med nærkontakter. Nå vil mange av dem også selv ta vurderinger på egen form ved smitte. Alle får informasjon om å kontakte fastlege ved behov. Men vi er over i en fase der innbygger selv har ansvar for å kontakte nærkontakter, kontakte fastlege ved behov for helsehjelp og smitteteamet ved behov for veiledning.

– Politikerne har besluttet at vi skal gå inn i en ny fase, som er naturlig. Samtidig er jeg redd for at enkelte i den «andre» gruppa som blir ganske syke og blir usikre, sier Rasmussen.

Den nye praksisen innebærer nemlig at alle som enten tester positivt på PCR eller som registrerer positiv selvtest på Oslo kommunes hjemmesider får en «kvittering» med informasjon om regler og anbefalinger. I SMSen informeres de om å kontakte fastlege ved behov, og de får oppgitt telefonnummeret til smittesporingen i bydelen slik at de kan ta kontakt.

– For noen vil det holde med den SMSen, men noen har kanskje behov for mer informasjon. Vi ser at de fleste ikke lenger blir like syke, så for de fleste går det nå fint, sier Hoel.

Flytter utleveringen

Bydel Grorud har de siste ukene levert ut selvtester på Grorud senter. Det blir nå flyttet, og selvtestene gis ut ved vaksinesenteret på Nordtvet (Grorud samfunnshus). I tillegg kan ungdommer hente selvtester på Ammerudklubben tirsdager og torsdager, og det jobbes med å få på plass et utleveringssted på frivillighetssentralen på Romsås.

– Fra mandag av vil også en til to personer fra smittesporingsteamet stå på vaksinesenteret for å kunne gi mer informasjon, både om testing og vaksinen. Så vil jeg oppfordre på det sterkeste alle som ikke har tatt vaksine, om å gjøre det. Selv om vaksinen ikke stopper deg fra å bli smittet, så ser vi at det gir langt mildere sykdom, understreker Rasmussen avslutningsvis.