Fremskrittspartiet får støtte fra Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti, Folkeaksjonen nei til bompenger og Senterpartiet. Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet de Grønne står på motsatt side. Dermed har alt stått og falt på Rødt.
Det er fire ting som kan skje videre. Når Rødt velger å støtte mistillitsforslaget, kan Berg gå før forslaget behandles, hun kan bli felt og bedt om å gå, eller Raymond Johansen (Ap) kan stille kabinettspørsmål. Om Johansen velger å stille kabinettspørsmål, vil byrådet måtte etableres på nytt.
Høyre, Venstre, FNB og KrF ga alle sin støtte til mistillitsforslaget mandag. I tillegg støtter utbryter Danny Chaudry forslaget fra Frp. Dermed var seks av syv opposisjonspartier for å fjerne Berg fra byrådsposten før Rødt skulle ta sin beslutning.
Rødts beslutning
Eivor Evenrud, gruppeleder i Oslo Rødt, kom med krass kritikk av Bergs handlinger i saken tirsdag. Hun kritiserer Berg for manglende informasjonsplikt overfor bystyret. Evenrud trekker fram fem ulike tidspunkter der Berg kunne ha informert bystyret om kostnadssprekken, der byråden valgte ikke å informere. Samtidig understreker Evenrud at Rødt støtter arbeidet med ny vannforsyning.
– Rødt anmoder byråden for miljø og samferdsel om å trekke seg fra sin post, og konkluderer med at vi ikke lenger har tillit til Lan Marie Berg som byråd for miljø og samferdsel, sier Evenrud.
Det betyr at det nå er flertall for mistillitsforslaget. Byråden og resten av byrådet må nå ta en avgjørelse om hvordan de ønsker å løse problemstillingen.
Berg: Jeg har gjort alt riktig
Lan Marie Berg skriver på egen Facebook-profil noen timer før Rødt kommer med sin beslutning at hun har handlet korrekt i saken.
– Det jeg har gjort, er det som er jobben min: å sørge for at hver stein er snudd før jeg går til bystyret og ber om mer penger, og overlate til bystyret om de mener det er verdt prisen. All tid som er brukt i dette prosjektet de siste månedene har handlet om å forsøke å finne måter å unngå kostnadssprekk på, skriver hun blant annet.
I innlegget sitt kritiserer hun tidligere prosjekter der regjeringsmedlemmer har brukt lengre tid før de har presentert lignende kostnadssprekker for Stortinget. Berg trekker blant annet fram kostnadssprekk på Intercity-utbyggingen til Moss, der det tok 21 måneder før Stortinget ble informert.
– Det er vanskelig å forstå at kostnadssprekker som møtes med skuldertrekk når de begås av borgerlige statsråder blir omtalt som skandaler når de begås av en grønn byråd. Eller at kravene til informasjonsflyt er en helt annen hvis man vurderer en statsråd fra Høyre enn hvis man vurderer meg. Jeg ber ikke om spesialbehandling, jeg ønsker bare å bli målt etter de samme kriteriene som alle andre politikere som styrer over store og kostbare prosjekter, skriver Berg videre i innlegget.