Så setter hun fart opp trappene i korridoren utenfor leiligheten i lavblokken i Selvbyggerveien. Lite tyder på at det bare er uker siden 85-åringen falt og fikk et brudd i ryggen. Etter sykehusoppholdet kunne hun raskt komme hjem igjen på grunn av Bydel Bjerkes personlige oppfølging i hjemmet.
– Ja, det var betryggende at dere allerede på sykehuset kom og snakket med meg om hvordan dere kom til å følge meg opp, forteller 85-åringen til bydelsdirektør Bovild Tjønn.
Direktøren har tatt turen på hjemmebesøk for å se hvordan tjenestene til det nyopprettede Utskrivingsteamet og Hverdagsrehabiliteringen fungerer i hjemmet.
Solid satsing
Amundsen, for anledningen i treningsbukse og knallrosa Kari Traa-topp, er strålende fornøyd.
– Ja, jeg vil så gjerne at Mona og hennes kolleger skal få komme i avisen for den fantastiske jobben de gjør, sier den tidligere NRK-sekretæren og tar i ermet på hjemmetrener Mona Nordstrand-Nøding.
– De fortjener all den oppmerksomheten de kan få. Jeg er så glad for tilbudet.
– Så bra, svarer bydelsdirektøren.
– For nå satser bydelen enda mer på hjemmetjenestene. Det skyldes at vi ser at flere ønsker seg disse tilbudene. De fleste av våre eldste innbyggere vil hjem til seg selv igjen etter å ha vært på sykehus. Da må vi som bydel følge med i timen og gi tilbud som legger til rette for det, sier Tjønn.
2018-budsjettet for Bydel Bjerke behandles politisk torsdag 14. desember. Der vil etter alt å dømme økningen bli vedtatt.
Selvtillit og livsgnist
Så er det klart for dagens balanse- og styrketrening i leiligheten i Selvbyggerveien. Karin spretter lett på fot opp fra stolen og er klar på Monas forespørsel.
– Vi trener nokså intenst en hel time hver dag nå disse første ukene, forteller hjemme-
treneren som er en del av bydelens Hverdagsrehabiliteringsteam, et tilbud som ytes i en fireukers opptreningsperiode etter hjemkomst.
– Det vi ser er at folk får tilbake både selvtillit og livsgnist gjennom treningen. De opplever å kunne mestre hverdagen sin igjen. Klart det er viktig for humøret.
Karin kjenner seg igjen i det Mona sier. Å gå på en smell som et fall var for henne, med brudd i ryggen, setter en støkk i en godt voksen kvinne.
– Men gjennom treningen vi har gjort er balansen blitt mye bedre og det meste av smerten er borte, sier hun, som i går tok stokken fatt og kom seg med bussen til Carl Berner for å levere tippingen.
– Da jeg kom meg inn på bussen for egen maskin, da var jeg så fornøyd, forteller hun.
– Jeg hadde mest av alt lyst til å strekke stokken i været og rope ut: Se på meg!