LAVTERSKEL: Lillomarka O-lags turorienteringsprogram Lill-o-dilten egner seg godt for hele familien og er enkelt å ta del i. Totalt henges det opp 118 poster man kan bryne seg på, og for de minste er det et eget program med Mini-o-dilten. Her med Johan Mattsson, Ragnhild Wengaard med Astrid på ryggen og Birgit foran. Foto:
LAVTERSKEL: Lillomarka O-lags turorienteringsprogram Lill-o-dilten egner seg godt for hele familien og er enkelt å ta del i. Totalt henges det opp 118 poster man kan bryne seg på, og for de minste er det et eget program med Mini-o-dilten. Her med Johan Mattsson, Ragnhild Wengaard med Astrid på ryggen og Birgit foran. Foto:Bilde 1 av 1

Lill-O-Dilten drar i gang

24. mars går startskuddet for turorienteringen Lill-O-Dilten. Arrangøren, Lillomarka O-lag, har som vanlig forberedt seg godt.

– Vi har 50 års kunnskap med turorientering, i tillegg til fjorårets gode erfaring med hvor positivt det var for folk å komme seg ut på en smittesikker skogstur. Også i 2021 har vi forberedt oss godt, og vi ønsker mange turgåere til skogs, sier Johan Mattsson, medlem av Lill-O-Dilt-komiteen i Lillomarka O-lag.

Turorienteringen starter 24. mars og har totalt 118 poster. For de yngste og de som ønsker et enklere opplegg finnes egne kart kalt Mini-O-Dilten med 45 poster. Helt fram til oktober kan store og små bryne seg på turorientering i Lillomarka i både høyt og lavt terreng.

– Postene er ikke krevende, men man må vite hvordan man skal finne fram med kart. Terrenget er heller ikke vanskelig – hensikten er jo at det skal være hyggelig å gå på tur. Dette er turaktiviteter for alle sammen. Vi har deltakere fra små barn til dem som er over 90 år, fortsetter Mattsson.

Familieaktivitet

På nettsidene sine opplyser Lillomarka O-lag at mer enn tusen turorienterere benytter seg av tilbudet hvert eneste år, men Mattsson tror antallet er nesten det tredobbelte etter fjorårets storinnrykk i marka.

– Vi solgte cirka 1700 deltakerkonvolutter i 2020, men småbarnsfamilier deler som regel samme kart, så jeg vil estimere at det faktiske tallet er opp mot 3000, sier han.

Et par store nyheter kommer i år. Den velkjente deltakerkonvolutten er erstattet med et turhefte med all informasjon og kartene. I tillegg kan man med den nye appen Turorientering skanne QR-koden på postene.

– Litt trist at de gamle klippetengene og stifteklemmene nå er en saga blott, sier Mattsson.

Lysglimt i en mørk tid

Vi tror svært mange nå ivrer etter å komme seg ut på tur. Snøen har ikke sluppet taket riktig ennå, men vi våger oss i gang uansett. De første postene som kommer ut vil være på Ravnkollen/Romsås, og disse inngår også som en del av Stolpejakten i Groruddalen. De skal være klare til 24. mars.

– Vi følger opp med å lansere poster etter hvert som det våres i marka, og innen påske er det nok flere poster som er klare for å besøkes, forteller Mattsson.

Informasjon om dette blir å finne fortløpende på Lillomarkas websider og en ny facebook-side for Lill-O-Dilten.

Ekstra kult med poster

Ragnhild Wengaard, Johan Mattssons datter, er oppvokst med turorientering og har videreført tradisjonen til sin datter Birgit (4).

– Dette var vanlig helge- og sommeraktivitet, og etter at jeg og mannen min fikk barn har det blitt en veldig fin måte å få med seg de små ut i marka på. Samtidig får man gått varierte turer, og ikke den samme hundre ganger, sier hun.

– Er turorientering populært blant de små?

– Gå tur i skogen er kult nok det, men hvis jeg sier at vi skal finne poster er det ekstra kult, avslutter Wengaard.

Stolpejakten i Groruddalen

Mange er også spent på oppstarten av Stolpejakten, og stolpejaktgeneral i Groruddalen, Vidar Benjaminsen, kan fortelle om fine planer for årets sesong.

– Vi tjuvstarter som i fjor med 15 stolper på Romsås/Ravnkollen, med poster/stolper som også inngår i dilten. Så følger vi opp med nye 15 stolper i en fin runde i Bydel Bjerke 31. mars. Da har vi i hvert fall et par fine gratis turer, som jo stolpejakten er, sier han.

Hovedslippet av de over 100 stolpene blir i starten av mai.

– Det blir veldig gøy å komme i gang. Og ikke minst se om vi kan få med enda flere folk ut på tur. Er det noe vi trenger nå, så er det frisk luft og noen aktiviteter å holde på med som er smittesikre. Så får vi se om fjorårsrekorden på 10.006 stolpejegere i Groruddalen blir slått, sier han.