BÅLFORBUD: Nå kan du kun tenne bål på oppmerkede bålplasser. Pass alltid på å ha bålet under oppsyn. Foto:
BÅLFORBUD: Nå kan du kun tenne bål på oppmerkede bålplasser. Pass alltid på å ha bålet under oppsyn. Foto:Bilde 1 av 1

Nå gjelder bålforbudet, ta med deg pølse på termos

Fra og med fredag 15. april er det ikke lenger lov å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og åpen ild i skog og mark. Da må i tilfelle en tillatelse fra kommunen på plass først. Forbudet gjelder fram til 15. september.

Mange gress- og skogbranner starter fra små kaffebål som ikke er godt nok slukket eller engangsgriller som blir glemt igjen. Oppfordringen fra Norsk brannvernforening er derfor å være varsom. Selv om det er vått og fuktig akkurat der man er, kan det være tørt bare et steinkast unna.

– Ta heller med varm mat på termos, enn å risikere å starte brann ute i naturen. Det er viktig ikke å belaste brannvesenet unødig, og brudd på regelverket kan straffes med bøter, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Det nasjonale bålforbudet som nå trer i kraft varer fram til 15. september. I denne perioden er det med andre ord forbudt å tenne alt av åpen ild ute i marka. Likevel finnes det noen unntak.

– Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann, men vi oppfordrer alle til å være ekstra forsiktige, og da særlig i områder der det har vært lite nedbør. Ved usikkerhet bør man ta kontakt med lokalt brannvesen, sier Søtorp.

Han anbefaler å bruke godkjente bålplasser som er tilrettelagt av den enkelte kommune. Slike bålplasser kan man bruke året rundt. Velger man å tenne bål, er man selv ansvarlig for å slukke og rydde opp etter seg.

Utover det generelle bålforbudet ble det i juni 2020 vedtatt at alle norske kommuner kan innføre bålforbud når som helst i løpet av året, dersom det er stor brannfare. Bakgrunnen er klimaendringene som har medført at skogbrannsesongen kan strekke seg langt ut over den generelle forbud-perioden.

Råd for bål i skog og utmark:

Respekter det nasjonale bålforbudet 15. april til 15. september. Følg med på skogbrannvarselet og følg rådene fra ditt lokale brannvesen. Bruk godkjente bålplasser hvis du skal tenne bål. Tenk over hvor du plasserer bålet i forhold til nærliggende brennbart materiale. Vær obs på vindretning og vindstyrke. Unngå å brenne materiale som gir gnister. Forlat aldri bålet før du er sikker på at det er skikkelig slokket. Du kan grille i egen hage, men det skal ikke være til sjenanse for naboene. Unngå bruk av engangsgrill.