NEDRE ROMMEN 5: På Rommen skal 2.000 personer kunne testes i uka og teststasjonen kan benyttes av gående og kjørende. Her med Daniel Bråthen Vister (t.v), Silje Thorkildson og Ivy Lomod. Foto:
NEDRE ROMMEN 5: På Rommen skal 2.000 personer kunne testes i uka og teststasjonen kan benyttes av gående og kjørende. Her med Daniel Bråthen Vister (t.v), Silje Thorkildson og Ivy Lomod. Foto:Bilde 1 av 2
GODT IVARETATT: Gående og bilister er separert fra hverandre med hvert sitt testområde. De gående blir testet gjennom en rute. Dette for å ivareta sikkerheten til Ivy Lomid, Daniel Bråthen Vister og de andre ansatte, samt skjerme dem mot vær og vind. Foto:
GODT IVARETATT: Gående og bilister er separert fra hverandre med hvert sitt testområde. De gående blir testet gjennom en rute. Dette for å ivareta sikkerheten til Ivy Lomid, Daniel Bråthen Vister og de andre ansatte, samt skjerme dem mot vær og vind. Foto:Bilde 2 av 2

Oslo kommune åpner ny teststasjon på Rommen

Teststasjonen i Nedre Rommen 5 kan benyttes av både gående og kjørende og fire personer kan testes av gangen. Testsenteret er en del av planen til kommunen om å kunne teste fem prosent av befolkningen pr. uke.

Men teststasjonen skal også være forberedt på å kunne teste det dobbelte, altså 4.000 personer i uka, om det blir behov for det. Drøyt 45 ansatte fra ulike deler av helsesektoren skal bemanne teststasjonen på Rommen som åpner på torsdag.

– Det å ha et testtilbud til innbyggerne i Groruddalen er viktig. Tidligere har groruddøler måtte benytte seg av feberpoliklinikken på Kalbakken og teststasjonen på Aker – det innebærer jo lengre reisevei for mange personer. Vi har erfaringer som viser at jo mer tilgjengelig teststasjonen er jo lettere er det å teste seg, sier Silje Thorkildson leder på Rommen teststasjon.

De ansatte kommer fra ulike deler av helsesektoren. Blant annet fra sykehjem, legevakta og andre teststasjoner. Avisa fikk komme på et lite besøk før åpningen og se på stasjonen, garderobene, og det som kommer til å bli de såkalte urene sonene.

– Dette er første og siste gang du får komme inn her, sier Thorkildson.

GODT IVARETATT: Gående og bilister er separert fra hverandre med hvert sitt testområde. De gående blir testet gjennom en rute. Dette for å ivareta sikkerheten til Ivy Lomid, Daniel Bråthen Vister og de andre ansatte, samt skjerme dem mot vær og vind.

GODT IVARETATT: Gående og bilister er separert fra hverandre med hvert sitt testområde. De gående blir testet gjennom en rute. Dette for å ivareta sikkerheten til Ivy Lomid, Daniel Bråthen Vister og de andre ansatte, samt skjerme dem mot vær og vind.

Ikke «drop in»

– Hvordan er det kommunen velger hvor teststasjonene skal ligge? Er det med utgangspunkt i geografisk spredning i byen, der behovet er størst, eller der det er plass?

– Det er en kombinasjon av alle tre. Plasseringen av de nye testsentrene, som her på Rommen, er valgt for at befolkningen skal få et tilbud om test i nærheten av der de bor. Det skal oppleves trygt å teste seg i Oslo. Derfor er det satt opp teststeder som er tilgjengelig til fots og med bil, i trygge omgivelser svarer Thorkildson.

Denne uka dukket det opp skilter langs Fossumveien med henvisning til teststasjonen på Rommen. Thorkildson forklarer at det har vært hektiske forberedelsesdager før stasjonen åpner på torsdag.

– De anatte har vært gjennom lange opplæringsdager på teststasjonen på Adamstuen. I dag (onsdag journ. anm) simulerer vi tester der de ansatte tester hverandre. De er godt rustet.

– Har dere drop in-tilbud og kan man møte opp uanmeldt?

– Nei! For å kunne teste seg her må man enten bestille time via nettsidene til Oslo kommune, fastlegen eller koronatelefonen. Det er ikke bare å møte opp uanmeldt, avslutter Thorkildson.