REISER FOR Å HJELPE: Søndag setter denne gjengen seg på en innleid buss for å reise ned til Polen for å hente ukrainske flyktninger. Bak fra venstre ser vi Einar Fjeld, Aasmund Alexander Gjelseth og Magnus Andresen. Foran står Harriet Due-Karlsen og Samir Taghizadeh. Foto:
REISER FOR Å HJELPE: Søndag setter denne gjengen seg på en innleid buss for å reise ned til Polen for å hente ukrainske flyktninger. Bak fra venstre ser vi Einar Fjeld, Aasmund Alexander Gjelseth og Magnus Andresen. Foran står Harriet Due-Karlsen og Samir Taghizadeh. Foto:Bilde 1 av 1

Fra kunstgresset på Høybråten til krigens grense:

Reiser til Polen for å hente ukrainske flyktninger

Krigen i Ukraina engasjerer voldsomt, og mange gjør det de kan for å hjelpe millioner av flyktninger som nå strømmer vestover fra Ukraina. Også i Groruddalen er hjelpeviljen stor, og søndag går en privatleid buss nedover Europa for å hente ukrainske flyktninger.

– Den humanitære krisen i Ukraina og nabolandene er enorm og den fortsetter bare å øke. Polen har alene tatt imot over 1,5 millioner flyktninger og flere fortsetter å komme over grensene. Mange av disse har ikke noe sted å bo eller oppholde seg. Situasjonen er forferdelig, og disse folkene er vi nødt til å hjelpe, sier Magnus Andresen.

Stovner-mannen er i dag bosatt på Gjerdrum, men er barnebarn av den tidligere HSIL-lederen Finn Hanson, og har med det lang fartstid på Høybråtenbanen. Sammen med sin barndomsvenn og nåværende oldboysspiller i HSIL, Aasmund Alexander Gjelseth, er de nå initiativtakere for en redningsaksjon hvor de selv skal reise østover og hente hjem ukrainske flyktninger.

– Ideen kom da vi pratet om hvor vanskelig denne situasjonen er. Da bestemte vi oss for å prøve å få til et bidrag som virkelig monner. Vi tok kontakt med charterbuss.no som lovet oss en buss til kostpris. Søndag setter vi oss på bussen med snuta for Polen. Planen er at vi skal få med oss 40 ukrainske flyktninger trygt og sikkert hjem til Norge. Vi føler det er vår plikt å hjelpe til når vi har mulighet til det. Denne reisen gjør vi for at barn, kvinner og eldre skal få et godt og varmt sted å sove om natta og slippe å være redde. Tenk hvordan vi ville reagert hvis det hadde vært snakk om våre barn og barnebarn, sier de to barndomskameratene.

For Andresen og Gjelseth er det viktig å hjelpe de som nå er i nød på en direkte måte.

– Det er klart vi også kunne gitt penger til Røde kors eller andre humanitære organisasjoner og håpet ting skulle bli bedre fort, men da går mange prosent av pengene våre til leie av lokaler og lønninger. Vi fant ut at det vi kunne gjøre som ville hjelpe mest var å dra ned og hjelpe flyktningene selv. Det var slik det startet, sier de.

Sprengfulle flyktningmottak

Noen uker etter at ideen kom til live har nå duoen fått mye på plass. Gjennom gode venner og støttespillere både i Groruddalen og på Romerike har de altså fått leid en buss til kostpris, fått tak i sjåfører som skal kjøre gratis og fått stablet sammen et godt team på seks personer som sammen skal reise østover.

– Vi har gått inn med hud og hår i dette for å gjøre det så inngående og trygt som mulig. Vi har etablert kontakt med de rette avdelingene i Polen som har flyktningmottak som er sprengfulle samt hjelpeorganisasjoner og lokale krefter som vil hjelpe oss med logistikken. Derfra skal vi fylle opp bussen med barn, mødre og bestemødre, sier de.

Søndag forlater bussen østlandet og kjører ned til Halden. Der kommer den ukrainske ambassaden og fyller opp bussen med humanitære forsyninger som teamet skal ta med seg på veien. Deretter skal bussen kjøre mot Karlskrona i Sverige hvor de skal ta båten ned til Polen, før bussen ruller videre til den polske hovedstaden Warszawa hvor det medisinske utstyret skal leveres for å viderebringes inn i Ukraina. For teamets del bærer det så til et flyktningmottak hvor flyktningene skal få komme om bord og bli transportert til Norge og Råde.

Du kan støtte aksjonen

Å reise ned til Polen for å hente opp flyktninger er på ingen måte gratis, og hjelpeteamet har opprettet en spleis for å redningsaksjonen til å fungere.

– Med buss, mat, drivstoff, medisiner, fergeutgifter, overnatting og nødvendige varer har vi regnet på at det vil koste mellom 75.000 og 85.000 kroner, og vi er helt avhengig av støtte og hjelp for å få det til å gå opp. Så langt har vi fått inn over 130 bidragsytere med stort og smått hvorav blant annet oldboysgruppa til HSIL er en av de største bidragsyterne. Vi er veldig takknemlige all støtten, sier Andresen og Gjelseth.

I skrivende stund har det kommet inn rett i overkant av 70.000 kroner, men det er fremdeles mulig å gi et bidrag om du følger spleis-linken lenger ned i saken.

– Om det mot formodning skulle komme for mye penger vil alle resterende midler gå uavkortet til hjelp i Ukraina og Polen, sier duoen.

Trenger utstyr

I tillegg til penger trenger teamet en rekke med utstyr med seg ned på turen. Blant annet er de på utkikk etter bleier i ulike størrelser, zinksalve, våtservietter, renseservietter, paracet/ibux, babymat i glass, babygrøt, morsmelkerstatning NAN1 og NAN2, plaster, munnbind, reisesyketabletter, flytende kull, termometer, små leker og aktivitetsbøker/hefter som barna kan leke med på bussen under transporten. Om noen har noe slikt utstyr å avse kan det leveres til Aasmund Alexander Gjelseth i Kringveien 9 A eller Samir Taghizadeh fram til lørdag.

Og hvis du hadde lyst til å støtte spleisen kan du bruke denne lenken: https://www.spleis.no/project/215448