Byrådsleder Raymond Johansen. (Foto: Sturlason.) Foto:

Byrådsleder Raymond Johansen. (Foto: Sturlason.) Foto:Bilde 1 av 1

Pressemelding fra Oslo kommune:

– Ta med koronavettet i høstferien

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) oppfordrer befolkningen til å ta med koronavettet inn i høstferien, og varsler at nye og strengere tiltak vil vurderes gjennom neste uke.

– Når mange nå tar høstferie er det avgjørende at folk ikke også tar ferie fra smittevernet. Jeg vil sterkt oppfordre Oslofolk til å fortsatt følge de strenge føringene som gjelder her i byen, uavhengig av om de er i byen eller reiser bort til uka: ikke samle seg mer enn ti, bruke munnbind ved trengsel, holde avstand og være nøye med håndhygienen, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Byrådslederen understreker at smittesituasjonen i Oslo fremdeles er alvorlig. I løpet av de tre siste ukene har smittetallene for Oslo steget fra 115 i uke 36, 209 i uke 37 og 310 i uke 38. Dette gjorde at byrådet mandag innførte nye tiltak:

• Forbud mot at flere enn ti kunne samle seg i private sammenkomster, i første omgang til 6. oktober.

• Sterk anbefaling om å bruke munnbind i kollektivtransporten.

• Serveringssteder oppfordres til å registrere alle gjester.

• Alle arbeidsgivere oppfordres til å praktisere hjemmekontor så langt det lar seg gjøre.

De første fire dagene denne uken viser et snitt på 49 smittede per dag. Fortsetter denne trenden vil uke 39 ende på rundt 340 nysmittede. Det betyr at smitten fremdeles øker, men i mindre grad enn i de foregående ukene.

– Pandemien er en helsekrise, men er også en økonomisk krise. Oslo har nå 33 000 arbeidsledige. Høye smittetall over tid vil ha store negative konsekvenser også for arbeidsplasser og næringsliv. Derfor har byrådet satt av store summer for å håndtere pandemien og til å holde hjulene i økonomien i gang.

– Men vi er samtidig helt avhengig av at alle følger regler og anbefalinger for å ivareta smittevernet, og så skal kommunen gjøre vår del av jobben, sier Johansen. Han understreker at Oslo kommune har god testkapasitet, og gode systemer for å spore smitte og isolere de som er smittet.

Tiltak som nå vurderes

Byrådet vurderer løpende å innføre påbud og forbud i lokale forskrifter innen følgende områder:

• Vurderer å begrense det maksimale antallet på innendørs arrangementer til 50 personer.

• Vurderer påbud om munnbind i kollektivtransporten.

• Vurderer pålegg om registrering på serveringssteder.

– Vi vil ikke nøle med å innføre flere forbud og påbud hvis det er nødvendig. Oslo har et ansvar for å ha kontroll over situasjonen, av hensyn til de som er utsatt her i byen, men også av hensyn til resten av landet. Det ansvaret vil ikke jeg nøle med å ta hvis det er nødvendig, sier Johansen.

Ber arbeidsgivere ha retningslinjer for hjemmekontor

Oslo kommune har 53.000 medarbeidere, og kommunen har klare retningslinjer som skal sikre at flest mulig bruker hjemmekontor og at møter gjennomføres digitalt. Byrådslederen oppfordrer igjen statlige virksomheter, frivillige organisasjoner og næringslivet om å innføre liknende retningslinjer dersom de ikke allerede har gjort det.

– For å holde smitten nede må mobiliteten i befolkningen ned. Jeg ber alle arbeidsgivere i Oslo om å praktisere hjemmekontor så mye som mulig. Det gir mindre press i kollektivtransporten og færre potensielle smittesituasjoner, sier Johansen.

Kampanje med byvettregler

Oslo kommune vil gjennomføre en kampanje gjennom høstferien med klare oppfordringer til hvordan befolkningen kan verne seg selv og andre mot smitte.

– Etter sommerferien fikk vi en kraftig økning av smitten i Oslo. Folk tok med seg smitte hjem til Oslo, og vi så starten på den negativ utviklingen vi har hatt siden august. Det må vi unngå nå! Derfor kjører vi en kampanje gjennom høstferien. Folk må ta ansvar for seg selv, for andre og for byen, også i ferien, sier Johansen.

Vern om deg selv og andre! Følg disse byvettreglene for høsten – Gjør det for din egen og andres helse. Gjør det for Oslo:

1. Hold minst en meters avstand til andre.

2. Ha munnbind tilgjengelig og bruk det ved trengsel.

3. Vask hendene ofte.

4. Unngå private sammenkomster med flere enn ti mennesker.

5. Gå eller bruk sykkel, unngå kollektivtransport hvis du kan.

6. Ha hjemmekontor om mulig.

7. Følg reglene for karantene.

8. Bruk hele byen og oppsøk nye steder.