Norsk lov og en FN-konvensjon fastslår at alle har rett til å delta i kulturaktiviteter, men ikke alle gjør det. For mennesker med funksjonsvariasjoner kan det være spesielt vanskelig, og for dem finnes det liten reell mulighet for å delta.
Derfor er Kloden teater stolte av endelig å lansere «Relæxt-visninger».
Produsent Mari Haugen forteller at formålet med programmet er at så mange barn og unge som mulig skal få oppleve scenekunsten.
– På Relæxt-visninger er det hysj-fri sone. Det vil si at det er lov å snakke, og om noen er urolig må de gjerne gå ut og inn underveis i forestillingen. Det er også dempet belysning, men det vil ikke bli helt mørkt i salen. Det er det mange barn som setter pris på – det føles tryggere i rommet da.
Flere sliter med å skille mellom ulike inntrykk, og på plasser som teater og kino kan det være ekstra tungt. Spesielt hvis det er mye bråk og mange stimuli som når sanseapparatet samtidig.
– Barn og unge som finner «vanlige» teaterforestillinger overveldende eller ubehagelige på grunn av «triggere» som for eksempel mørke, plutselige lyder, høy musikk og et generelt ukjent miljø, får nå et tilbud som også de kan ta del i. Slike «triggere» vil være tonet ned på en Relæxt-visning. Vi har også laget en visuell guide, slik at foreldre og barn kan forberede seg før de kommer til Kloden teater slik at opplevelsen skal bli forutsigbar og god.
Guiden finner du på Kloden.no
Etterlengtet program
Ideen kom fra Tromsø, og hun forteller at det startet med en studietur Hålogaland teater tok til England hvor konseptet var velprøvd og populært. Hun legger til at basert på erfaringene fra England og Tromsø, finnes det ingen grunn til å tro at dette ikke blir en suksess i Oslo.
– Vi har benyttet forestillingen «Safarium» som vi allerede har på programmet, og det vil bli lansert flere Relæxt-forestillinger senere i vår. Omkring halvparten av de ordinære billettene er solgt, og det er gledelig at også noen av Relæxt-billettene allerede er solgt; konseptet er jo helt nytt i Oslo.
Kloden teater er stolte over å få være med på å gjøre scenekunsten tilgjengelig for flest mulig, og at barn og unge som kanskje aldri har vært på kino eller teater endelig kan komme og føle seg trygge og velkommen.
– Vår største utfordring vil være å gjøre tilbudet kjent. Vi håper derfor at folk vil bidra med å spre ordet