GIR UT BOK: Erik Borg (f.v.), Arne Thoresen og Vidar Benjaminsen gir nå ut bok om Groruddalens idrettshelter. Her sammen Øystein og Hjalmar Kielland jr. fra avisa som både har vært forfatternes samarbeidspartner og oppslagsverk. Foto:
GIR UT BOK: Erik Borg (f.v.), Arne Thoresen og Vidar Benjaminsen gir nå ut bok om Groruddalens idrettshelter. Her sammen Øystein og Hjalmar Kielland jr. fra avisa som både har vært forfatternes samarbeidspartner og oppslagsverk. Foto:Bilde 1 av 1

Boklansering på Grorud senter: Idrettsheltene i Groruddalen

Groruddalen har gjennom årene fostret mange av landets beste idrettsutøvere. Nå er historiene samlet i en splitter ny bok som lanseres denne uka.

– Vi serverer en omfattende og innholdsrik gjennomgang av Groruddalens idrettshistorie. Vi har portrettert 85 utøvere fra 50 forskjellige idretter, men totalt rommer boka over 2200 navn og over 400 bilder. I tillegg har vi med klubbhistorie og fakta til de over 100 idrettslagene i Groruddalen. Vi håper dette er en bok som mange vil sette pris på, sier forfatterne Vidar Benjaminsen, Erik Borg og Arne Thoresen som sammen med Akers Avis Groruddalen kan legge på bordet 256 proppfulle sider med interessant lesning.

Akers Avis Groruddalen satset sterkt på idrettsstoff alt fra etableringen av avisen fra 1958, året etter kom den årlige idrettsgalla med årets idrettspris. Et dypdykk i avisen sportsarkiv avdekket mye.

– Noe av det morsomste med å lage denne boka har vært å se det store mangfoldet i idrettslivet. Groruddalen har helt siden starten fostret topputøvere, og det i en rekke forskjellige idretter. Her har vi tatt et tilbakeblikk på de største historiene og profilene gjennom tidene. Samtidig som vi har spedd på med fakta, kuriositeter og spennende stoff som for noen vil være helt ny informasjon. Ikke minst om ildsjelene rundt utøverne her oppe. Dem er det mange av, sier forfattertrioen.

Startet med Stolpejakten

Idéen om å skrive en bok om Groruddalens idrettshistorie dukket opp hos Vidar Benjaminsen under «Stolpejakten» tilbake i 2020. Da hadde han 80 stolper hvor dalens idrettshelter var tema. I forbindelse med researchen til disse stolpene fikk han en tanke om at idrettshistoriene egentlig burde vært mellom to permer.

Vidar Benjaminsen er primus motor for den årlige Stolpejakten gjennom Lillomarka Orienteringslag, et opplegg som kombinerer mosjon og kultur. I Groruddalen er dette blitt en kjempe-suksess. Og både bydeler og lokalavis er med som samarbeidspartnere.

Da ideen om en bok vokste fram fikk Benjaminsen med seg Erik Borg, som han årlig gir ut O-boka sammen med. Så fulgte journalist og forfatter Arne Thoresen og Akers Avis Groruddalen, som har ligget tett på Groruddals-idretten siden starten i alle år. Mange har bidratt i avisspaltene opp gjennom årene, også Arne Thoresen som var sportsreporter på 60-tallet.

– Da vi satte i gang så vi for oss å komme med en bok relativt raskt, men det viste seg at det ligger så mange spennende historier og store øyeblikk å ta av at dette raskt ble mer omfattende. Dessuten er vi glade for at vi måtte vente litt. Det gjorde også at vi fikk med oss Arne på laget og tilgang til hans kunnskap. Det ga boka mer dybde, sier Vidar Benjaminsen.

Han forteller at det var litt av et detektiv-arbeid å nå fram til alle, ikke minst på telefon. Mange trodde han var en «selger».

SLIK SER DEN UT: Det er Øystein «Pølsa» Pettersen som har fått æren av å pryde forsiden til den nye boka om Groruddalens idrettshelter. Bildet er fra OL i Vancouver der Øystein tok sprint-gull sammen med Petter Northug jr.

SLIK SER DEN UT: Det er Øystein «Pølsa» Pettersen som har fått æren av å pryde forsiden til den nye boka om Groruddalens idrettshelter. Bildet er fra OL i Vancouver der Øystein tok sprint-gull sammen med Petter Northug jr.

Best i landet

I boka kan man lese om alle de store triumfene opp gjennom årene. Noen overraskelser finnes det også. Historien om Norges mestvinnende langdistanseløper gjennom tidene, Grete Waitz, startet for eksempel i Groruddalen, mens Grorud-bokseren Aage Wallin står fram med sitt møte med selveste Muhammad Ali (Cassius Clay) i 1979. For dem som har lurt på hva som egentlig skjedde med turneren André Bach, som ble årets idrettsutøver i Grorudddalen tilbake i 1987, kommer det også et utfyllende svar i boka.

– Alle idrettsutøvere vi har vært i kontakt med har vært positive og åpne til vår forespørsel. Vi føler at vi har klart å komme under huden på dem alle og fått fram de gode historiene i tillegg til ny informasjon og kunnskap, sier forfattertrioen.

På bok-omslaget finner vi Øystein «Pølsa» Pettersen, han som satte Groruddalen på kartet med langrenns-gullet i Vancouver-OL i 2010, og som fortsatt preger nyhetsbildet. Nå sist som «Rabagasten» i det populære tv-programmet Maskorama.

– Hva sitter dere igjen med av tanker om idrettslivet i Groruddalen etter å ha laget boka?

– Sannsynligvis at Groruddalen er det aller beste stedet å drive idrett i hele landet. Det er lett å begrunne når man ser den suksessen som har blitt skapt gjennom årene i alle de forskjellige idrettene. Det er helt unikt, sier Benjaminsen, Borg og Thoresen.

Vidar Benjaminsen er selv en av Groruddalens idrettshelter. På 80- og litt inn på 90-tallet var han verdens beste skriorienterer, noe som også resulterte i at han i 1986 og 1992 av lokalavisen ble kåret til årets idrettsutøver i Groruddalen. I 2010 ble han årets idrettsleder, og som et eksempel på at eplet ikke har falt langt fra stammen ble datteren Andrine Benjaminsen årets idrettsutøver i 2021. Hun er akkurat nå Norges beste orienteringsløper, og blant verdens beste.

– Idrettsprisene har vært et viktig bidrag til boka, all ære til avisen og redaktør Hjalmar Kielland for initiativet, sier Vidar.

Møt heltene

«Idrettshelter i Groruddalen» kommer i stivbind og blir i første omgang trykket i et opplag på 1500 eksemplarer. Den er ferdig trykt på fredag, og blir solgt på Norli for 449 kroner. Lørdag er første mulighet til å sikre seg et eksemplar. Da vil forfatterne være til stede på Grorud senter for å lansere boka.

– Vi tar turen til Grorud senter for å møte publikum, og vi vil også forsøke å få med oss mange av idrettsheltene som er omtalt i boka.