HEIA SKOTTLAND: Høy stemning i Linjeveien på Høybråten før Norge møter Skottland i EM-kvalifisering. Stephen (f.v.) og Kathleen Kerr, Per Holter, Anne Honeyman Holter, samt Rosemary og John Bremner håper på skotsk seier på Ullevaal (vel, sannsynligvis bortsett fra Per).
HEIA SKOTTLAND: Høy stemning i Linjeveien på Høybråten før Norge møter Skottland i EM-kvalifisering. Stephen (f.v.) og Kathleen Kerr, Per Holter, Anne Honeyman Holter, samt Rosemary og John Bremner håper på skotsk seier på Ullevaal (vel, sannsynligvis bortsett fra Per). FOTO: Rolf E. Wulff

EM-kvalifiseringskamp Norge-Skottland i kveld:

Fotballgale skotter lader opp til kamp på Høybråten

To menn i kilt observert i Linjeveien på Høybråten. Norge skal møte Skottland til EM-kvalifiseringskamp lørdag kveld. Vi skjønner sammenhengen – men hvordan havnet de der?

Det er ikke annet å gjøre enn å stikke nesa innom og finne ut av sammenhengen, og den var ganske enkel. Anne Honeyman Holter er skotsk og gift med Per Holter, og de bor i Linjeveien på Høybråten. Hun har fått besøk av søsteren Rosemary Bremner og mannen John Bremner (ikke i familie med den skotske fotballegenden Billy Bremner). De igjen har tatt med seg venneparet Kathleen og Stephen Kerr. Det er med andre ord familiebesøk – men ikke uten grunn – for dette er ihuga fotballsupportere fra Glasgow som skal få med seg dagens landskamp mellom Norge og Skottland!

I rullestol

– Når Skottland spiller bortekamp følger vi etter. Vi fire har fått med oss kamper over hele Europa, pluss i USA, forteller John.

Men når Skottland spiller i Norge kombineres det selvfølgelig med besøk på Høybråten hos Anne og Per.

– Det er tredje gangen vi er i Oslo i forbindelse med at Skottland møter Norge, legger John til.

Den ene gangen satt han i rullestol etter en benskade og fikk sitte ved dødlinja.

– Det var spennende, nærmere spillerne på banen kommer du ikke. Bare så synd at Skottland tapte kampen 0-4!

Ser kampen på pub

Noen fordeler er det å ha familie og bekjente der hvor Skottland spiller sine bortekamper.

– Det er ikke akkurat overraskende at vi skotter må ha noen øl etter kampen. Men her i Norge faller det dyrt. Men Per fanbefalte oss å ta turen til Grønland hvor halvliterne er mye billigere. Det tipset ga vi til alle skotter som var på landskampen. Det vil si at pubene nærmest Ullevaal stadion fikk liten omsetning og skjønte ikke noe. Neste gang Skottland kom til Oslo sørget de for å ha like priser som på Grønland, humrer Stephen.

Når de to parene følger Skottland på utebane kombinerer de det med ferie på de respektive stedene. Ingen grunn til å reise langt bare for å se en kamp som varer i overkant av 90 minutter. Det er forøvrig ikke mange kamper de har gått glipp av de siste 20 årene.

– Men for første gang har vi ikke fått billetter. Det er kun gitt 1300 til Skottland. Vanligvis klarer vi å skaffe det. Men det har seg slik at Norge fordeler kun fem prosent av billettene til det gjestende laget. Når Ullevaal i tillegg er et ganske lite stadion, ble det ikke mulig denne gangen. Alle andre land fordeler forøvrig mer enn Norge, påpeker John.

Men det var en selvfølge å komme til Norge og Høybråten likevel. De kommer sannsynligvis til å se kampen på Pokalen Pub på Aker brygge – selv om det ikke er det billigste stedet for øl.

Pluss akevitt

De går aldri glipp av en hjemmekamp når Skottland spiller, og da har det blitt en tradisjon at de og mange andre supportere møtes for å spise før kampen.

– Så går vi til Hampden Park, vi bor like ved, sier Stephen.

– Da spiser vi mat fra den nasjonen vi skal møte. Når Norge kommer spiser vi ganske enkelt pølse med brød og lompe. Vi gjør det enkelt, smiler John.

– Pluss akevitt, smiler Stephen enda mer.

Akevitten kjøpes nå i Norge slik at den er på plass når Norge skal møte Skottland i Glasgow i oktober!

Frykter Haaland

De er for øvrig med i «Preston and Surrounding Tartan Army – forkortet PASTA! I byen Preston nord for Liverpool og Manchester bor det mange skotter, og for å få flere med seg ble det surroundings (med omland).

– Det er et ganske så utvidet omland, konstaterer John.

Når det skal spises før det skotske landslagets hjemmekamper, er det en ganske stor gjeng fra Preston som tar turen nordover og innom Stephen og Kathleen for et måltid før kampen starter.

– Og deres tips før dagens kamp?

– For å være ærlig så er vi «happy with a draw» – vi er fornøyd med uavgjort, sier Stephen.
 Det kommer ikke som noen overraskelse at de frykter Erling Braut Haaland.

– Så stor, så svær, så kjapp. Hvis vi får nøytralisert han, da kan vi faktisk vinne, mener John.

Men våre skotske venner vil reise lykkelige hjem med uavgjort. Men i oktober, etter at pølse og akevitt er fortært, er kun seier godt nok på Hampden – som er den siste gruppekampen og kan bli en helt avgjørende kamp for begge lag til å kvalifisere seg direkte til det 17. Europa-mesterskapet som spilles i Tyskland neste år.