GODT MESTERSKAP: Filip Bes Nilsen og sønnen Luka har fått mye glede av det kroatiske fotballandslaget denne sommeren. Foto:
GODT MESTERSKAP: Filip Bes Nilsen og sønnen Luka har fått mye glede av det kroatiske fotballandslaget denne sommeren. Foto:Bilde 1 av 1

VM over for denne gang:

– Kjempestolt av Kroatia!

En måned med VM-moro i Russland gikk mot slutten på søndag da VM-finalen mellom Frankrike og Kroatia ble spillt på Luzhniki Stadium i Moskva. Selv om det ble tap i finalen mot Frankrike, så ser Romsås-mannen Bes tilbake på VM i Russland som et høydepunkt han vil huske i lang tid.

Filip Bes var i ekstase da den lille nasjonen Kroatia hadde slått England og tok seg hele veien til en historisk VM-finale.

– Det var ubeskrivelig! Jeg fikk ikke sove før klokken 06.00 om morgenen, for pulsen var høy fram til da. Det er noe av det største man kan oppleve, sier Filip Bes etter at Kroatia hadde slått England 2-1 etter ekstraomganger i semifinalen i VM.

– Hele landet står på hodet. Det er bemerkelsesverdig at en så liten nasjon kom hele veien til en finale, sier han.

Regnet med Frankrike – England i finalen

Bes sier at det kroatiske laget har latt seg motivere ekstra i semifinalen mot England, ettersom journalister og engelsk presse generelt nærmest hadde regnet med en VM-finale mot Frankrike.

– En viktig faktor er at de har brukt det som motivasjon. Medie-dekningen har vært noe ensidig føler jeg – at England skal gå hele veien. Det kom til syne blant annet i oppladningen til Kroatia – England, sier Bes. 

– England er et knallbra lag, men det er mange unge spillere på det laget. De hadde ikke den rutinen som midtbanen til Kroatia hadde. England blir et lag å regne med fremover uansett. 

Tapte finalen, men ble mottatt som helter

Kroatia kom på en sterk tredjeplass i VM i 1998. Toppscorer var kroaten Davor Suker med sine seks mål. I semifinalen tapte Kroatia 2-1 for Frankrike – etter å ha ledet kampen. Nå ville kroatene ha sin «revansje» i finalen mot Frankrike.

Men kroatene måtte se seg slått i en målrik finale i 2018 også. En finale som endte 4-2 til Frankrike, og franskmennene ble dermed verdensmestre i fotball. 

– Det er skuffende å tape finalen. Jeg var langt nede etter finalen, det må jeg si, men alt i alt har det vært et strålende mesterskap. Det var over 240.000 mennesker som hadde tatt imot Luka Modric og gjengen som sine store helter i Zagbreb, sier Filip Bes og legger til:

– Oppsummert er dette uten tvil veldig sterkt av Kroatia. Det har vært en fantastisk reise, og å oppleve det hele i Russland med min eldste sønn er jeg takknemlig for. Han har fått et minne for livet.

Under fem millioner innbyggere

Det som gjør VM-bragden til Kroatia ekstra imponerende er få innbyggertallet, sammenlignet med Norge er det et lavere innbyggertall. Akers Avis Groruddalen spurte Bes om hvordan Kroatia har lykkes så bra med fotballen.

– Det er ikke bare fotball. Det gjelder de fleste ballsporter: Håndball, basketball og tennis. Det er vanskelig å svare på dette spørsmålet. Men jeg vil tro at det er noe med mentaliteten – at konkurranseinstinktet er mye høyere enn andre steder. Det er vanskeligere sosiale forhold der nede. Man har ikke alle mulighetene man har andre steder. Der nede er det snakk om liv eller død – man lever på dette i lang tid hvis det går hele veien, sier han og legger til:

– Kroatia er flinke på utvikling og konkurransen er mye tøffere. De beste spillerne blir plukket ut tidlig og stilles generelt hardere krav til.