Miljøarbeider Julie Iversen (foran) og prosjektleder Anita Iversen sørget for at alle som kom til Åpen hall ble tatt godt imot og registrert. Foto:
Miljøarbeider Julie Iversen (foran) og prosjektleder Anita Iversen sørget for at alle som kom til Åpen hall ble tatt godt imot og registrert. Foto:Bilde 1 av 3
Både bordtennis og foosball er populært blant ungdommene. Foto:
Både bordtennis og foosball er populært blant ungdommene. Foto:Bilde 2 av 3
Fornøyde deltakere skapte god stemning på Åpen hall. Foto:
Fornøyde deltakere skapte god stemning på Åpen hall. Foto:Bilde 3 av 3

Aktivitet i storstua:

Knallåpning for Åpen hall

Fredag og lørdag var det duket for «Grand opening» av det nye fritidstilbudet for ungdom i Grorud flerbrukshus. Til tross for koronarestriksjoner, ungdommer i karantene og vinterferie ble gjennomføringen svært vellykket.

På grunn av koronasituasjonen var det denne helgen kun elever fra Grorud skole og Groruddalen ungdomsskole som var invitert. Flere av klassene på de respektive skolene ble satt i karantene like før åpning, og de ansatte i Åpen hall var derfor i tvil om det ville dukke opp noen ungdommer i det hele tatt.

– Vi innstilte oss på en veldig rolig åpningshelg, sier leder av samfunnsavdelingen i Grorud Idrettslag og prosjektleder for Åpen hall, Anita Iversen.

I utgangspunktet er Åpen hall et tilbud til alle ungdommer mellom 12 og 19 år i hele Bydel Grorud.

– Vi hadde invitert kun enkelte skoler til åpningen, slik at vi var sikre på at vi kunne ivareta både ungdommenes og de ansattes sikkerhet med tanke på smitteverntiltakene. Dermed ble vi også utsatt for å bli rammet dersom noen skulle havne i karantene, noe som også skjedde, sier Iversen.

Fredag var det relativt rolig, men lørdag kom det en god del unge. Det var aktiviteter i flerbrukshallen, eget bordtennis- og spillrom, samt et klubbrom med musikk, dans, prat, spill og åpen kiosk.

Både bordtennis og foosball er populært blant ungdommene.

Både bordtennis og foosball er populært blant ungdommene.

Flink ungdom

Det har blitt mange sene timer på prosjektlederen og miljøarbeiderne i uka før åpning. Møbler er skrudd sammen, aktiviteter er planlagt og utstyr, sikkerhetsrutiner og smittevern er nøye gjennomgått.

– Det var mye jobb med koronatiltakene, som ga en del utfordringer. Men vi var i god dialog med både bydelen, smitteteamet, lærere på skolene, foresatte samt FAU. Alle som kom ble registrert, kontrollert og «antibacet», opplyser Iversen.

Fritidsklubben var inndelt i ulike soner, for mindre grupper. Iversen skryter av ungdommenes respekt for smitteverntiltakene, og forteller at de ikke hadde vanskeligheter med å innrette seg etter de gjeldende reglene.

Etterlengtet tilbud

Åpen hall skal være et fast helgetilbud, men i disse usikre tider må idrettslaget planlegge uke for uke. Iversen frykter at tilbudet kan måtte stenge dersom smitten i byen øker, men håper for ungdommenes del at de ikke blir rammet av nedstengning som gjør at de nok en gang vil miste fritidstilbud og aktiviteter.

– Vi håper at vi snart kan åpne opp for alle ungdommene som Åpen hall er ment for. Vi så hvor glade de var for å ha et møtested utenfor hjemmet. Det er mange som har hatt det vanskelig lenge fordi de ikke har hatt noen sosial arena å komme til. Det er viktig å ivareta den psykiske helsen og det behovet som vi alle har for å omgås andre mennesker, forklarer hun.

I hallen var det populært med fotball og basketball, mens musikken dundret i klubbrommet. I tillegg ble det spilt mye bordtennis og andre brettspill. Forbipasserende ungdom og voksne kom også inn for å spørre om når de kan få lov til å delta og når de kan ta med seg venner fra andre skoler.

– Vi er kjempefornøyde med åpningen, og gleder oss til å utvikle Åpen hall videre, sier prosjektlederen.

Fornøyde deltakere skapte god stemning på Åpen hall.

Fornøyde deltakere skapte god stemning på Åpen hall.

Viktig for de unge

Oppsøkende team fra Bydel Grorud kom også på besøk og var imponerte over den nye fritidsklubben.

– Da vi kom inn fikk vi litt sjokk over hvor stort og bra det er. Vi fikk se ulike tilbud som aktiviserte ungdommene, og et sted der de kan få drive med ting som de er glad i, sier Abas In Noorzai i oppsøkende team i Bydel Grorud.

Han møter ofte ungdom som henger i blokkoppganger, på sentre og ved kollektivholdeplasser på kveldene.

– Ungdommene har opplevd en mangel på flere og ulike møteplasser og steder å være på fritiden, så Åpen hall er et veldig viktig tilbud. Det de har fått til her er så bra, og vi vil definitivt hjelpe til med å rekruttere ungdom dit, sier In Noorzai.

Førstkommende helg vil det ikke være åpent i Åpen hall. Informasjon om neste åpningshelg vil publiseres i klubbens sosiale medier.