FOLKFEFEST: Snart omgjøres tomme Ekebergsletta til hjerte av norsk fotball når Norway Cup sparkes i gang i helgen. Foto:
FOLKFEFEST: Snart omgjøres tomme Ekebergsletta til hjerte av norsk fotball når Norway Cup sparkes i gang i helgen. Foto:Bilde 1 av 1

Vis foreldrevett på Ekebergsletta

Norges Fotballforbund (NFF) har utarbeidet et sett med «retningslinjer» de ønsker at foreldre, familie, venner og supportere generelt skal følge når de følger barna fra sidelinja.

Ingenting blir overlatt tilfeldighetene når verdens største fotballturnering sparkes i gang i helgen. Barn og voksne fra hele landet er ventet opp til Ekebergsletta, det samme gjelder lag og tilreisende fra mange land. Dette er en turnering hvor fotballglede står i fokus, og NFF har sammen med Bækkelaget utarbeidet en supportermal.

• Det forventes at foreldre skal oppmuntre hele laget, ikke bare sitt eget barn. Både i medgang og motgang.

• Ikke legg deg opp i trener eller lagleders taktikk eller plan for kampen. Seriøse innspill kan vente til etter kampen.

• Dommeren fungerer som en veileder, men hans avgjørelser skal respekteres.

• Spør om selve kampen, ikke bare resultatet. Man skal ikke presse barnet til å delta, men oppmuntre.

• Det er ditt barn som spiller fotball, ikke du.

I tillegg forventes det at områdene rundt fotballbanen holdes røykfritt. Engasjér deg i klubbens ambisjoner for turneringen og bidra til å skape gode holdninger i laget.

12. mann?

Det er gratis inngang til samtlige kamper i turneringen. Det er også gratis inngang i forbindelse med turneringens åpningsshow og andre konserter i løpet av turneringsuka. Kommunikasjonsrådgiver på Norway Cup, Hilde Østerkløft, sier retningslinjene er et klart budskap om at alle skal ha en positiv opplevelse på Norway Cup.

– Det er viktig med Fair Play. Vi er opptatt av at både spillere, trenere, dommere, supportere og foreldre skal utøve Fair Play. Men overivrige foreldre eller supportere er ikke et stort problem på Norway Cup.

Hun legger til at det dersom det skulle bli behov for det, kan turneringen velge å bortvise folk som ikke oppfører seg på sidelinja.

– Man vil få tilsnakk om det er behov for det, men også bli bortvist eller rapportert. Det avhenger litt av alvorlighetsgraden.

Dommersjikanering har opp gjennom årene fått mye fokus og vært et hett tema i både idretten og mediene. Østerkløft sier turneringen har nulltoleranse for sjikaring av dommerne.

– Stort sett går det fint, men er det hendelser vi mener ikke er ok, tar vi tak i det, vi godtar ikke sjikanering av noen under Norway Cup.

• Det er ikke lov til å forstyrre dommerne eller hans/hennes assistenter underveis i kampene. Supportere henstilles til å følge dommernes regler og retningslinjer.

• Det er ikke lov med fløyter eller liknende langs sidelinja. Den eneste fløyta som er tillatt er dommerens fløyte.

• På Norway Cups hjemmesider kan du lese mer om foreldre- og supportervett under kampene.