102-åringen Mabel Emily Amundsen bød på gode samtaler og ga oss et fascinerende tilbakeblikk på Nordtvet gårds historie.
102-åringen Mabel Emily Amundsen bød på gode samtaler og ga oss et fascinerende tilbakeblikk på Nordtvet gårds historie.Bilde 1 av 14
IMG_5190
Bilde 2 av 14
Jørn Linnerud holdt et lite foredrag om gårdens historie. Han var også en av dem som holdt treskjærings-workshop denne dagen.
Jørn Linnerud holdt et lite foredrag om gårdens historie. Han var også en av dem som holdt treskjærings-workshop denne dagen.Bilde 3 av 14
Pia Haukeli (f.v) og Lisa Barahona fra arkitekthuset Lala Tøyen skal være med på å kartlegge Nordtvet gårds fremtid.
Pia Haukeli (f.v) og Lisa Barahona fra arkitekthuset Lala Tøyen skal være med på å kartlegge Nordtvet gårds fremtid.Bilde 4 av 14
BU-leder for Grorud Arbeiderparti, Anders Røberg-Larsen, meldte seg på i diskusjonene om gårdens fremtid.
BU-leder for Grorud Arbeiderparti, Anders Røberg-Larsen, meldte seg på i diskusjonene om gårdens fremtid.Bilde 5 av 14
IMG_5209
Bilde 6 av 14
IMG_5199
Bilde 7 av 14
HVERDAGSHELTEN: Her sitter Mabel Emily Amundsen sammen med Astrid Egeland (til venstre). Astrid ble kåret til Årets hverdagshelt av avisen i 2022 for hennes innsats med å plukke søppel i nærområdet på Kalbakken.
HVERDAGSHELTEN: Her sitter Mabel Emily Amundsen sammen med Astrid Egeland (til venstre). Astrid ble kåret til Årets hverdagshelt av avisen i 2022 for hennes innsats med å plukke søppel i nærområdet på Kalbakken.Bilde 8 av 14
Det var mellom 140 og 160 mennesker innom gården denne dagen.
Det var mellom 140 og 160 mennesker innom gården denne dagen.Bilde 9 av 14
IMG_5231
Bilde 10 av 14
May-Britt Berg Johansen og Hege Marie Horvei låner et av lokalene på gården til å lage og selge keramikk-gjenstander.
May-Britt Berg Johansen og Hege Marie Horvei låner et av lokalene på gården til å lage og selge keramikk-gjenstander.Bilde 11 av 14
Det var godt liv i hovedhuset, hvor liten og stor koste seg med farger og tegning.
Det var godt liv i hovedhuset, hvor liten og stor koste seg med farger og tegning.Bilde 12 av 14
Mikael Oguz, seksjonsleder for nærmiljø i Bydel Grorud var grillsjef.
Mikael Oguz, seksjonsleder for nærmiljø i Bydel Grorud var grillsjef.Bilde 13 av 14
Oxana Gundersen, Nærmiljøkonsulent i Bydel Grorud. Her på dugnad på gården tidligere i vår.
Oxana Gundersen, Nærmiljøkonsulent i Bydel Grorud. Her på dugnad på gården tidligere i vår.Bilde 14 av 14

102-åringen lyste opp Nordtvet gård på «Åpen dag»

Mabel Emily Amundsen, 102 år gammel, var en av de lysende skikkelsene som dukket opp på Nordtvet gård tirsdag. Til tross for spådommer om bøtteregn, lyn og torden, skinte solen på oss likevel. Det var et sprudlende liv på gården, og avisen fikk dypere innsikt i arbeidet Bydel Grorud gjør for å involvere befolkningen i gårdens fremtid.

Med sin glade og inkluderende personlighet delte 102-åringen sine minner fra et langt og innholdsrikt liv fra gården under Åpen dag. Fortellingene hennes malte et bilde av et blomstrende samfunn hvor gården var et sentralt møtested.

Mabel flyttet til Groruddalen for over 60 år siden sammen med sin mann som var aktiv i bydelsutvalget. Hun selv arbeidet i saniteten. Mabel fortalte om et rikt dyreliv, og sterke krefter som hennes mann, som jobbet hardt for å holde gården i drift.

102-åringen Mabel Emily Amundsen bød på gode samtaler og ga oss et fascinerende tilbakeblikk på Nordtvet gårds historie.

Med hennes langvarige engasjement og respekt for gården, mener hun at gården har sett bedre dager.

– Når saniteten avholdt kafeer på gården, var det alltid fullt med folk og liv – mer enn det er nå til dags. I tillegg skulle jeg ønske at det var litt mindre forsøpling, og at det var litt mer ryddig her.

HVERDAGSHELTEN: Her sitter Mabel Emily Amundsen sammen med Astrid Egeland (til venstre). Astrid ble kåret til «Årets hverdagshelt» av avisen i 2022 for hennes innsats med å plukke søppel i nærområdet på Kalbakken.

Selv om hun savner de gamle tidene, uttrykte Mabel håp for fremtiden – med ett konkret ønske i sentrum.

– Jeg håper at dyrene kommer tilbake!

 

Hun avsluttet kvelden med et egenkomponert dikt og en vits som kanskje ikke egner seg på trykk, men som helt klart tvang latteren ut av oss. Mabels livsglede og lekenhet er inspirerende, og det er ingen tvil om at hun må være en av verdens mest oppegående 102-åringer!

Mulighetsstudie skal kartlegge fremtiden

Arkitektene Lisa Barahona og Pia Haukeli fra Lala Tøyen presenterte sine planer for den pågående mulighetsstudien på Nordtvet gård. Over sommeren skal de undersøke hvilke muligheter som finnes for gården. De skal kartlegge bygningsmassen, uteområdene og hvilke aktiviteter som kan tilbys basert på lokalbefolkningens ønsker.

Pia Haukeli (f.v) og Lisa Barahona fra arkitekthuset Lala Tøyen skal være med på å kartlegge Nordtvet gårds fremtid.

– Det er selvforklarende at gården innehar et kjempepotensial med tanke på å være et viktig møtested i et utstrakt nabolag, sier Haukeli. 

– Dette virker som et sted som er viktig for mange, og må bevares på en best mulig måte, fortsetter hun.

Lisa Barahona legger til at store deler av gården ikke er i bruk, og at det er en ære å kunne holde en workshop som er med på å bidra til å vekke nytt liv i gården. Hun understreker at de enorme uteområdene, lokalhistorien og verneverdige hus gir mange muligheter.

May-Britt Berg Johansen og Hege Marie Horvei låner et av lokalene på gården til å lage og selge keramikk-gjenstander.

– Som arkitekter, har dere gjort dere kjent med eventuelle utfordringer som kan dukke opp under «rehabiliteringen» av gården?

– Det er vanskelig å si hva som kan bli utfordrende, siden vi fortsatt er tidlig i prosessen, svarer Barahona.

Overveldende engasjement

Oxana Gundersen, en annen viktig figur i planleggingen av Nordtvet gårds fremtid, forteller at de har mottatt over 300 forslag til hva gården kan brukes til. Hun fulgte tett med på workshopen og besvarte spørsmål fra de oppmøtte.

– Det er veldig gøy at innbyggerne får muligheten til å stille kritiske spørsmål og diskutere i grupper hvordan gården best kan anvendes i fremtiden.

BU-leder for Grorud Arbeiderparti, Anders Røberg-Larsen, meldte seg på i diskusjonene om gårdens fremtid.

Oxana understreker betydningen av det store engasjementet fra lokalsamfunnet. 

– Engasjementet hjelper oss med å bygge det riktige bildet av hva folk ønsker. 

– Det er godt å kunne vise at det har vært så mange som har deltatt når vi etter hvert skal levere denne mulighetsstudien, fortsetter hun.

Mikael Oguz, seksjonsleder for nærmiljø i Bydel Grorud, var grillsjef.

I juni vil en arbeidsgruppe fra lokalområdet gå gjennom forslagene, og på den måten fortsetter bydelen å inkludere folket i planleggingen. 

– Det har dukket opp ting jeg aldri hadde tenkt over!, sier Oxana med et smil.

Oxana forklarer imidlertid at hun ikke kan røpe noen av forslagene ennå, da ting fortsatt er usikkert og spekulativt.

Det var godt liv i hovedhuset, hvor liten og stor koste seg med farger og tegning.

En liten folkefest

Videre påpeker hun at de har mottatt henvendelser om at det skjer altfor lite på gården, og at flere tror gården er fullstendig lagt ned. 

– Men det stemmer ikke, forsikret hun. 

På denne «åpne dagen» på gården var det yrende liv. Familier, både store og små, lekte, tegnet og utforsket keramikkutstillingen og treskjæringsverkstedet. Lange pølsekøer strakte seg ut, med Mikael Oguz, seksjonsleder for nærmiljø i Bydel Grorud, som chef ved grillen. Stemningen var på topp, noe som viser at det fortsatt skjer mye på gården og at den fungerer som en trivelig møteplass for alle.

Oxana Gundersen, Nærmiljøkonsulent i Bydel Grorud. Her på dugnad på gården tidligere i vår.

– Gården lever fortsatt selv om rideskolen har flyttet ut, og det er viktig for oss å vise, sier Oxana.

Oxana rapporterte om at det var mellom 140 og 160 mennesker innom gården i løpet av kvelden. Antallet pølser som ble delt ut mistet de imidlertid fort tellingen på.

Nordtvet gård står ved et spennende veiskille, og med engasjerte innbyggere og dedikerte planleggere fra Bydel Grorud, er det god grunn til å ha store forventninger til hva som kommer til å skje med denne historiske perlen fremover.