ET ÅR TIL MED AKTIVITET: Før jul sto «Aktiv på dagtid» i fare for å bli kraftig redusert, men i siste liten reddet Frp tilbudet i budsjettforhandlingene. Både Nichlas Berg, avdelingsleder fysisk aktivitet og helse i Oslo Idrettskrets (t.v), varaordfører Julianne Ofstad og Magne Brekke, generalsekretær i Oslo Idrettskrets, besøkte det populære tilbudet på mandag. Her sammen med daglig leder Kaja Marie Marstrander (t.h) og Jon Schmidt fra Høybråten og Stovner idrettslag.
ET ÅR TIL MED AKTIVITET: Før jul sto «Aktiv på dagtid» i fare for å bli kraftig redusert, men i siste liten reddet Frp tilbudet i budsjettforhandlingene. Både Nichlas Berg, avdelingsleder fysisk aktivitet og helse i Oslo Idrettskrets (t.v), varaordfører Julianne Ofstad og Magne Brekke, generalsekretær i Oslo Idrettskrets, besøkte det populære tilbudet på mandag. Her sammen med daglig leder Kaja Marie Marstrander (t.h) og Jon Schmidt fra Høybråten og Stovner idrettslag. Bilde 1 av 5
MESTRING OG BEDRE LIVSKVALITET: Noe alle deltakerne, både seniorer og voksne som får offentlig støtte, kan bli enige om er at tilbudet har en god påvirkning på livet deres. De opplever bedre livskvalitet og føler mestring. På første rad har vi instruktør Jane Iren Dreyer (t.v), og deltakerne Bjørg Flo, Tone Østerås Fagervold, Inge Lise Shipping og Solveig Bakken. Bak (f.v.)
MESTRING OG BEDRE LIVSKVALITET: Noe alle deltakerne, både seniorer og voksne som får offentlig støtte, kan bli enige om er at tilbudet har en god påvirkning på livet deres. De opplever bedre livskvalitet og føler mestring. På første rad har vi instruktør Jane Iren Dreyer (t.v), og deltakerne Bjørg Flo, Tone Østerås Fagervold, Inge Lise Shipping og Solveig Bakken. Bak (f.v.) Bilde 2 av 5
AKTIVITET FOR ALLE: «Aktiv på dagtid» har både gruppetimer med trim til musikk og styrke- og balansesirkel. Deltakerne får også tilgang til styrkerom med flere apparater.
AKTIVITET FOR ALLE: «Aktiv på dagtid» har både gruppetimer med trim til musikk og styrke- og balansesirkel. Deltakerne får også tilgang til styrkerom med flere apparater. Bilde 3 av 5
IMG_1395
Bilde 4 av 5
IMG_1398
Bilde 5 av 5

Folkehelse i fokus:

Varaordfører Julianne fikk se aktivitetstilbudet på Rommen. – Kan hjelpe mange med å forebygge skader og holde seg i form

Mandag tok varaordfører Julianne Ofstad (Frp) turen til Rommen for å delta på en treningsøkt sammen med «Aktiv på dagtid». Før jul sto det populære tilbudet i fare for å bli kraftig redusert grunnet lite økonomisk støtte. I siste liten reddet Frp tilbudet i budsjettforhandlingene. – Det er tydelig at det er et godt og veldig etterspurt tiltak, sier Ofstad.

«Aktiv på dagtid» er et lavterskel treningstilbud for både seniorer og voksne som mottar støtte fra det offentlige. Det er ikke sjelden at instruktørene fyller salene med engasjerte mennesker på mandager og fredager.

Takknemlige deltakere og representanter fra Oslo Idrettskrets inviterte Ofstad, som er leder for helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, til å delta på en økt for å vise hvorfor det er viktig at tilbudet fortsetter, og forhåpentligvis utvides. 

– Først og fremst betyr tilbudet enormt mye for deltakerne. Idrett er medisin. For oss i idrettskretsen er dette et bidrag til folkehelsen i Oslo, og vi er veldig stolte av tilbudet, sier Magne Brekke, generalsekretær i Oslo Idrettskrets.

På mandag var værforholdene svært krevende, noe deltakerne, instruktørene og journalistene fikk kjenne på. Grunnet glatte veier var det flere deltakere som ble hjemme, etter anbefaling. Likevel var det en stor gjeng som møtte opp til trim med musikk. 

Noen av damene brukte heller lengre tid på å gå fra Høybråten enn å gå glipp av timen. Den engasjerte innstillingen til deltakerne er noe Ofstad fort la merke til. 

– Jeg koste meg, det var veldig gøy. Det er klart at det er et veldig godt tiltak, noe jeg tror kan hjelpe mange med å forebygge skader og holde seg i form. Jeg vil anta at det ikke er mange steder instruktørene bruker så mye tid på å tilpasse øvelsene, og hvor man kan trene sammen i sitt eget tempo. Dette virker også som en fin møteplass, sier Ofstad.

MESTRING OG BEDRE LIVSKVALITET: Noe alle deltakerne, både seniorer og voksne som får offentlig støtte, kan bli enige om er at tilbudet har en god påvirkning på livet deres. De opplever bedre livskvalitet og føler mestring. På første rad har vi instruktør Jane Iren Dreyer (t.v), og deltakerne Bjørg Flo, Tone Østerås Fagervold, Inge Lise Shipping og Solveig Bakken.

Bedre livskvalitet

Heidi Grønvold fra Høybråten fyller snart 60 år og er uføretrygdet. Hun var tidligere lærer og merket at livet fort ble annerledes uten den rutinen som arbeidslivet gir. I høst ble hun oppmerksom på tilbudet etter å ha sett en annonse i avisa og bestemte seg for å ta turen til Idrettens hus Nordbyen. 

– «Aktiv på dagtid» har påvirket meg og livskvaliteten min mye. Når man lever av stønad fra NAV har man ikke den beste økonomien. Da har man lett for å nedgradere trening og aktivitet, selv om det er utrolig viktig. Så dette tilbudet betyr veldig mye for meg, poengterer Grønvold.

Noe av det viktigste aktiviteten gjør for Høybråten-dama er at det presser henne til å komme seg ut. I begynnelsen orket hun ikke mange av de vanskeligste øvelsene, men da hun klarte å komme seg ut, ta på treningstøy og møte opp, fikk hun mestringsfølelse. 

– Man er jo ikke uføretrygdet for ingenting, så det er veldig viktig å behandle kroppen riktig slik at skader ikke blir verre. Her får vi kvalifiserte trenere som er her for å hjelpe og tilpasse aktiviteten til deg og dine behov, sier hun.

I treningssalene er det ulike gruppeaktiviteter som vektlegger forskjellig og har ulikt tempo. Instruktørene viser alltid alternative øvelser til dem som ikke orker eller har mulighet. De lager også tilpasset program til dem som ønsker å ta i bruk apparatene i treningsstudioet. 

– Jeg ble tatt imot med åpne armer. De andre deltakerne er veldig hyggelige, og det er et godt samvær. Selv om jeg kommer alene, føler jeg meg ikke alene, sier Grønvold.

Å bli kjent med flere i lokalmiljøet som har mye til felles med henne er også noe Grønvold setter pris på. 

– Mannen min sier at humøret mitt er bedre nå. Jeg føler meg mer tilfreds med meg selv. I begynnelsen orket jeg ikke å gjøre så mye her. Nå skal de revurdere treningsprogrammet mitt for å se om vi kan øke vektene, se om vi skal ta i bruk nye øvelser og apparater. Jeg gleder meg til å se om jeg har blitt fysisk sterkere, forklarer hun.

AKTIVITET FOR ALLE: «Aktiv på dagtid» har både gruppetimer med trim til musikk og styrke- og balansesirkel. Deltakerne får også tilgang til styrkerom med flere apparater.

Økende ensomhet

Nichlas Berg, avdelingsleder for fysisk aktivitet og helse i Oslo Idrettskrets, har fått mye positiv respons fra deltakerne. Noe han hører igjen og igjen er hvor viktig det er for deltakerne å ha noe å gjøre på dagtid. 

– Tilbudet er kjempeviktig for at de skal komme seg ut og være i bevegelse. Det er også en møteplass der de kan sosialisere seg, lage gode relasjoner og føle mestring. Mange av dem som deltar i tilbudene våre får støtte fra det offentlige, noen er uføre, noen er sykmeldte, andre går på arbeidsavklaringspenger og har behov for å være i aktivitet på dagtid, poengterer Berg.

Selv om alle utgifter har økt de siste årene, er det viktig for Berg og idrettslaget å holde medlemsavgiften lav. 

– Vi ser at ensomhet, mangel på møteplasser og terskelen for å komme seg dit har økt, spesielt etter pandemien. Derfor er det viktig for oss å komme til flere steder. Vi håper andre aktører eller helsetjenester kan arrangere slike gruppetimer uten at de må betale en stor deltakersum. Det bør være en selvfølge i fremtiden, da det blir viktigere og viktigere å være i aktivitet, forklarer han.

Viktig med møteplasser

– Det blir en stadig eldre befolkning og flere pensjonister i Oslo. Pensjonister bidrar veldig mye med både frivillighetsårsverk og bidrar positivt til byen vår. Idrett er ikke bare viktig for barn og unge, vi trenger også tilbud for voksne og seniorer, sier varaordfører Ofstad.

Politikeren mener at «Aktiv på dagtid» også er en viktig møteplass for de eldre. Hun påpeker at det er en mangel på steder pensjonister kan møtes og være aktive, utenom seniorsentre. 

– Det er viktig å ha gode møteplasser for eldre i Oslo kommune. Vi har satset mye på eldreomsorg, men det er en tid mellom pensjon og behov for sykehjemsplass. Tiden imellom er det mange som har behov for aktivitet og møteplasser for å være sosial, på andre måter enn på seniorsentret, forklarer hun.

Å ha et fellesskap hvor eldre kan trene sammen og sosialiseres tror Ofstad mange kan ha nytte av. Spesielt mener hun at det er viktig for deltakerne å ha slike tilbud nær der de bor, med lange avstander kan terskelen for å møte opp bli høyere.

I garderoben slo varaordføreren av en prat med en av deltakerne. «Aktiv på dagtid» var hennes høydepunkt i uka, og hun gleder seg alltid til neste treningsøkt. 

– Det viser at de setter pris på det. Nå hører jeg ofte at det er fullt her, og ikke alltid plass til alle sammen. Det er klart det er et etterspurt tilbud. Så det er absolutt mulig å se på muligheter for å få på plass flere i byen, kanskje ikke i hver bydel, men i hvert fall noen sentrale steder der det er lett å møtes, sier Ofstad.

Støttes av Høybråten og Stovner IL

Oslo Idrettskrets har hatt «Aktiv på dagtid»-tilbudet i 25 år. Men slik som generalsekretær Magne Brekke sier, lever prosjektet fra hånd til munn. Idrett og aktivitet er en stor satsning i kommunen og bydelene, likevel er hovedfokuset som regel på barn og unge. Idrettskretsen samarbeider med enkelte idrettslag i Oslo som brenner for prosjektet like mye som dem. 

– Jeg er veldig glad for at Høybråten og Stovner IL synes dette er prisverdig og ønsker at alle skal være en del av idretten. Vi har de siste årene prøvd å spre prosjektet til flere steder i byen med idrettslag som har anlegg, interesse og kapasitet. Generelt har pengestøtten til dette prosjektet vært liten, men det har gått rundt med kommunal støtte, forklarer generalsekretæren.

Brekke drømmer om å ha et slikt tilbud i alle delbydeler, noe som vil være en ambisjon for fremtiden. 

– Med pris- og lønnsveksten er vi fortsatt litt bekymret. Men vi kan heldigvis holde på et år til, da vi fikk en million ekstra i årets kommunebudsjett. Det er mange som vil være med, og vi ønsker å utvide til flere bydeler, men da trenger vi hjelp. Vi mener det skal lite penger til, som likevel kan bety fryktelig mye for folkehelsen, sier han.

Idrett er forebygging

Brekke og Nichlas Berg, avdelingsleder fysisk aktivitet og helse i Oslo Idrettskrets, presiserer at aktivitet og idrett er forebygging mot helseplager. Når politikerne stadig diskuterer eldrebølgen og helsebudsjettet, ber Oslo idrettskrets dem å utforske nettopp dette.

– Vi bruker uendelig mye penger på å reparere folks helse. Vi mener at vi også må se grundig på hvordan færre kan trenge disse helsetjenestene. Gi dem mer tilgjengelig fysisk trening og øk folkehelsen, det er medisin, sier Brekke.

For Høybråten og Stovner IL er idrett og aktivitet for alle, hele livet, samfunnsoppdraget de har tatt på seg. Daglig leder Kaja Marie Marstrander forteller at videreutvikling av idretten og tilpasning er viktig for å gi alle den muligheten.

– Alt dette hadde ikke vært mulig uten alle de gode støtteordningene. Bydel Stovner er også veldig flinke som gjør det mulig å senke medlemsavgiften til dem som trenger det. Vi jobber også med å finne ulike idretter slik at vi har noe for alle, sier Marstrander.

I tillegg til de klassiske lagidrettene som fotball og håndball, har idrettslaget fått på plass Norges beste bordtennishall, vektløfting og dans. De har nå 15 ulike aktiviteter for å tiltrekke seg så mange som mulig.