TRENGER BYDELSOPPRØR: Shala Sultani (t.v.) og Synnøve Kleiven (t.h.), her med Mari Rise Knutsen, mener at det er behov for et bydelsoppgjør i forkant av budsjettdiskusjonen torsdag.
TRENGER BYDELSOPPRØR: Shala Sultani (t.v.) og Synnøve Kleiven (t.h.), her med Mari Rise Knutsen, mener at det er behov for et bydelsoppgjør i forkant av budsjettdiskusjonen torsdag.Bilde 1 av 1

Når krybba er tom bites hestene…

I morgen skal neste års budsjett for Grorud bydel vedtas i Grorud bydelsutvalg. Det er byrådet og bystyret som bestemmer hvor mye penger bydelen får, og byrådet har ansatt bydelsdirektøren for å passe på at budsjettet holdes. Det blir kutt i år igjen, og bydelsdirektøren maner til budsjettdisiplin. Med H/V-byråd har ikke Rødt lenger makt til å skaffe de ekstra millionene bydelene fikk de siste åtte åra.
Bydelsbudsjettet dreier seg om innbyggernes velferdstilbud neste år, og mange trenger hjelp i vår bydel.
Blir det mulig å få sykehjemsplass for en sjuk gammel stakkar som ikke klarer seg hjemme lenger? Hva med foreldre til barn med nedsatt funksjonsevne? Blir det mulig å få avlastning neste år? Blir det kutt i sosialhjelpa, slik at middagen må sløyfes enda en dag? Blir det avlastning å få for slitne pårørende til hjemmeboende demente? Må Rødtvet seniorsenter legges ned neste år?
Mange snakka varmt om eldreomsorgen under høstens valgkamp. Men blir den bedre? I bydelens budsjettdokument leser vi: «Vi har hatt svært syke eldre som ikke har hatt forsvarlig helsehjelp ved å bli boende i hjemmet.» Likevel foreslå å kutte hjemmetjenestene med 3 millioner neste år. Det henger ikke på greip!
I budsjettet ligger også bydelens bestilling av helsehus- og sykehjemsplasser for 2024. Terskelen for å få plass på sykehjem har aldri vært høyere. Neste år kan det bli verre, for bydelsdirektøren vil bestille ni færre plasser. Vi er alle opprørt over at Sykehjemsetaten la ned Ammerudhjemmet og Romsås sykehjem, men nedlegging blir følgen når bydelene kjøper stadig færre sykehjemsplasser. Fortsetter det, kan Rødtvet sykehjem kanskje stå for tur, sjøl om vi blir flere eldre år for år.
Så vet vi at brukere og frivillige fra Rødtvet senior- og aktivitetssenter slåss for penger slik at det populære senteret kan opprettholdes. All ære til dem for det.
Når krybba er tom, bites hestene, sier ordtaket. Og det blir biting om millionene i bydel Grorud på torsdag. Hva resultatet blir, vet vi ikke.
Rødt mener det må bli slutt på at vi bites om den tomme krybba. Vi må rette skytset mot byråd og bystyre. Det er penger i Oslo. Det er fullt mulig å prioritere annerledes. Det har Rødt vist gjennom sitt alternative budsjettforslag. Vi trenger et bydelsopprør!