På programmet sto blant annet områdeløftmetodikk og medvirkningsbasert lokalsamfunnsutvikling på Romsås, medvirkning-beboermedvirkning-brukermedvirkning, endringsteori og «Collective impact» (kollektivt gjennomslag), en film om Romsås’ historie med kommentarer fra beboere, før dagen ble avsluttet med en workshop der deltakerne grupperte seg på flere bord som tok for seg hvordan man skal skape innbygger- og brukermedvirkning i utviklingen av nærmiljø, tjenester og områdeløft Romsås.
Denne fagdagen er senere fulgt opp med et tidligere omtalt møte i Grorud samfunnshus om utviklingen av Bydel Grorud.
For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at fagdagen, og møtet i Grorud samfunnshus, ble gjennomført før restriksjonene knyttet til spredning av koronaviruset ble iverksatt.
Det var ansvarlig for Områdeløft Romsås i Bydel Grorud, Cecilie Kjølnes Skar, som tok for seg områdeløftmetodikk og medvirkningsbasert lokalsamfunnsutvikling.
Hun orienterte innledningsvis om hva områdeløftet er (samarbeid mellom Oslo kommune og staten under Groruddals-statsingen 2017-2026), før hun gikk over til å fortelle om Romsås’spesifikke utfordringer som åtte færre skoleklasser totalt, 44 prosent frafall fra videregående, lav sysselsettingsprosent der 50 prosent får tilskudd fra det offentlige. Det betyr levekårsutfordringer, fattigdomsutfordringer og omfatter også nedslitte sentra og mangel på møteplasser.
HOLDT FAGDAG: Fra venstre: Gro Magnussen, avdelingsleder NAV Grorud, Cecilie Kjølnes Skar, Områdeløft Romsås, (Groruddals-satsingen), Terje Smedsrud, prosjektleder Områdeløft Romsås, Katrine M. Woll, førstelektor og studieleder i sosialarbeid og høgskolelektor Maja Bjørgum.
Varig endring
Kjølnes Skars, og et av fagdagens mål, er at man skal komme nærmere varig forbedring av tjenester og miljøkvalitet i delbydel Romsås. Under dette mener hun effektmåling, implementering, informasjon, lytting (gjelder politikere og byråkrater), inkludering og konroll er viktige verktøy.
Høgskolelektor (førstelektor) og studieleder i sosialarbeid, Katrine M. Woll, tok for seg temaet medvirkning-beboermedvirkning-brukermedvirkning og sa blant annet at Romsås har et omdømmeproblem. Hun ga også definisjoner på hva beboermedvirkning og brukermedvirkning innebærer i praksis.
PRESENTASJON: Slik ble innspillene presentert – mange innspill på post-it-lapper.
Under temaet «Endringsteori og kollektivt gjennomslag» hadde man sikret seg Sarah Prosser, trolig en av Norges fremste entreprenører når det gjelder sosialt entreprenørskap og en av lederne av den globale organisasjonen Ashoka, som er verdens nest fremste organisasjon når det gjelder å arbeide med systemendrende sosiale entreprenører.
Deretter fikk fagdagdeltakerne se en interessant kortfilm om Romsås i går og i dag med flere kommentarer fra beboerne.
Som nevnt ble det hele avsluttet med et verksted (workshop) der det haglet med innspill, både om utvikling av Romsås senter, skoler og bolig- og friområder og der representanter for lokalsamfunnet, kommune og studenter var fordelt i en fin blanding. Her var det snakk om erfaringsdeling og idéutveksling. Dette vil bli fulgt opp med nye fagdager.
POPULÆRT FOR MANGE; Både studenter og frivillige fylte opp i Nærmiljøhuset.