INSPIRERER: Andrine Breiner Johansen, Mari Morken og Shanuka Kandeeban ønsker å få flere kvinner med i politikken. Foto:
INSPIRERER: Andrine Breiner Johansen, Mari Morken og Shanuka Kandeeban ønsker å få flere kvinner med i politikken. Foto:Bilde 1 av 1

Kampanje for å få flere kvinner i politikken:

Hun bør stille

Et intitativ fra Oslo Arbeiderparti om å få flere kvinner inn i politisk arbeid har ført til over 140 nominasjoner.

I Groruddalen jobber Andrine Breiner Johansen, Ellen Andresen, Mari Moren og Shanuka Kandeeban, fra Bydel Grorud, Bydel Bjerke, Bydel Alna og Bydel Stovner med å få flere kvinner med.

– Intiativet startet tidlig i vår, hvor vi startet med Hun bør stille-prosjektet, med et mål om å å få med nye ansikter i politikken.

– Dette var noe som Oslo Arbeiderparti startet, men som etterhvert har spredd seg utover hele landet, sier Morken.

På hjemmesiden til prosjektet kan hvem som helst nominere kvinner de mener bør stille, og ikke minst kan man lese historiene om kvinnene som allerede har stilt til valg.

– Vi trenger å få inn noe friskt i politikken, mange er en ressurs og har en stor kompentanse uten at de kanskje tenker det selv.

– Ønsket vårt er derfor at vi kan fornye oss og kanskje få med kvinner som har jobbet med frivillighet i bydelene, sier Morken.

For få kvinner

– Vi trenger en mer åpen nominasjon, sier Breiner Johansen.

Hun mener at janteloven fortsatt er godt til stede i det norske samfunnet og mener at kvinner burde få litt spissere albuer og ta mer plass.

– I Bydel Grorud har vi mobilsert godt den siste tiden og snakket en god del om kvinnepolitikk og at kvinner bør stille.

– Vi har også hatt en dialog med flere organisasjoner og håper å få med flere kvinner i politikken, sier Breiner Johansen.

Selv om Oslo både har kvinnelig ordfører og varaordfører, så legger ikke Morken og Breiner Johansen skjul på at det fortsatt er færre kvinner enn menn i lederstillinger i politikken.

– I Oslo er 3 av 15 BU-ledere kvinner og alle bu-lederne i Groruddalen er menn, det er rett og slett for dårlig, sier Morken.

Sin egen kritiker

De håper nå at både flere byer og partier blir inspirert av intitativet og sier at ingen burde nøle med nomineringen.

– Poenget er at man skal løfte ulike ansikter, og selv om man blir nominert så blir man ikke låst. Du blir ikke bundet til noen liste, men vi håper jo selvfølgelig at de som blir nominert vil bli aktive, sier de to.

– Vi trenger et mangfold og jeg ønsker at politikere skal gjenspeile samfunnet vårt, og derfor trenger vi at flere kvinner stiller. For å representere folket, sier Breiner Johansen.

Morken trekker fram at hun tror mange kan være for selvkritiske og håper nå at prosjektet skal inspirere.

– Man er sin største kritiker og stiller kanskje spørsmål som om man har tid, om man kan, men det synes jeg man skal leggge bak seg, sier Morken.

Ut av komfortsonen

For økonomisk selvstendighet er arbeid nødvendig, og Hun bør stille-prosjektet er derfor opptatt av at også flere kvinner med minoritetsbakgrunn kommer ut i arbeidslivet.

– Vi har i prosjektet hatt et spesielt fokus på kvinner med minoritetsbakgrunn og tror de kan bidra mye til å vise det store mangfoldet i samfunnet vårt, sier Breiner Johansen.

Shanuka Kandeeban mener det er viktig at man får fram hvilken ressurs kvinner kan være.

– Man må tørre å gå utenfor komfortsonen. Jeg har nominert en venninne på hjemmesiden allerede og håper at flere andre blir med.

– Vi dømmer oss selv for mye og er nødt til å ta større plass. Selv har jeg alltid vært interessert i politikk og synes det var skummelt første gang jeg skulle engasjere meg. Men det er bare noe man må komme forbi, sier Kandeeban.

Jentene oppfordrer alle i Groruddalen til å bruke hjemmesiden til å foreslå flere kvinner.