TOKERUD-JURYEN: Melissa (f.v.), Sadia, Anna og Minal har sammen med resten av trinnet vært med på å kåre årets beste ungdomsbok. Samtidig har de fått større glede av bøker enn tidligere. Foto: Privat
TOKERUD-JURYEN: Melissa (f.v.), Sadia, Anna og Minal har sammen med resten av trinnet vært med på å kåre årets beste ungdomsbok. Samtidig har de fått større glede av bøker enn tidligere. Foto: PrivatBilde 1 av 1

– Hvis jeg hører at andre har lest ferdig en bok, da tenker jeg at jeg kan klare det jeg også

Tokerud skole fra Stovner i Oslo dro til litteraturfestivalen på Lillehammer med hele 9. trinn for å være med på Uprisen. Vi tok vi en prat med noen av elevene og lærerne deres på Maihaugen på Lillehammer.

Uprisen er ungdommenes bokpris. Ungdomsskoleelever får lese og til slutt være med på å kåre en vinner. På Tokerud skole har hele niende trinn brukt deler av norsktimene til å lese bøker for å finne ut hvilken bok som er årets beste ungdomsbok.

– Hvordan har det vært å jobbe med Uprisen på trinnet?

– Dette har vært veldig gøy, fint å lese bøker i norsktimene. Vi leste alene og fikk tildelt en bok hver i grupper, så byttet vi og diskuterte.

Melissa Damavandi og Anna Kristina Aanensen Ruud i 9D, Sadia Ramzani i 9C og Minal Anwar i 9A er blant Tokerud-elevene som flittig har lest seg gjennom bøkene. Melissa og Minal har også sittet i storjuryen som elevrepresentanter.

– Etter at jeg kom gjennom den første boka, oppdaget jeg at jeg likte å lese og at jeg kan lese fem bøker på kort tid, forteller Melissa.

Klar favoritt

Litt redd, bare ble av elevene trukket fram som favoritten. Anna i klasse 9D er blant dem som lot seg imponere.

– Den er annerledes enn de andre bøker med hovedpersonens indre tanker. Han går til psykolog som sier han skal si det til vennene, men det er ikke så lett. Litt redd, bare er en av de bøkene som kunne skjedd i virkeligheten. Litt forutsigbar, men på en god måte. Den var realistisk, sier hun.

– Litt redd, bare tror jeg veldig mange kjente seg igjen i. Alle har ting de ikke vil fortelle vennene sine, sier Rita Løvseth Sandnes, lærer på Tokerud.

Gjennom skoleåret har elevene ikke bare lest bøkene på egen hånd. De har også snakket mye om bøkene de har lest.

– Jeg og tre andre møtes hver onsdag etter skolen. Vi har en egen leseklubb der alle bestemmer hvilken bok vi skal lese, forteller Minal.

– Jeg har tenkt mer på hva som kan bli bedre og hva som er bra med bøker enn det jeg pleier etter at vi begynte med prosjektet, sier Sadia.

Leser mer enn før

Prosjektet har ikke bare ført til at ungdommene har fått bestemme hva som var den beste boka. Det har også inspirert til å lese mer.

– For noen elever er det en bragd å komme seg gjennom en hel bok, her har alle fått muligheten. De satte seg mål sammen. Andre elever har oppdaget gleden ved å lese og har blitt lesere gjennom prosjektet, sier norsklærerne som har fulgt prosjektet.

Og at alle leser har også inspirert flere til det samme.

– Jo mer du leser, jo morsommere blir det. Det er frivillig å lese på skolen. Det var veldig bra at dette ikke var frivillig. Her måtte du lese. Nå snakker vi mer på tvers av klassene og leser mer på fritida, og vi snakker om bøkene ellers også, forklarer elevene.

• Årlig kåring av årets beste ungdomsbok.

• Vinneren kåres av en fagjury og av ungdomsskoleelever i hele landet.

• Årets vinner er Litt redd, bare av Alexander Kielland Krag.

• Vinneren ble kåret i Lillehammer i forbindelse med Norsk Litteraturfestival.

• De nominerte var:

Abnormium av Ida Kinden Jonassen, Kindex 2021

Den sorte bruden av Anne Elvedal, Cappelen Damm 2021

Litt redd, bare av Alexander Kielland Krag, Gyldendal 2021

Svarttrasta syng om natta av Tone E. Solheim, Samlaget 2021

Jente (17) ikke savnet av Camilla Helene Sandmo, Vigmostad & Bjørke 2021